mimladi

LOBOR IN ROCK Iz oaze mira u rock senzaciju

Tradicija, baština i kultura već su pola stoljeća lajtmotivi Kulturno-umjetničkog društva „Lobor“ iz istoimenog zagorskog mjestašca. Naime, ove godine članovi kroz brojne manifestacije obilježavaju 50 godina neprekinutog rada udruge koja okuplja zaljubljenike u folklor, glumu, običaje, ali, povrh svega, druženje i putovanja. Kao jedan od nositelja kulturnog identiteta Lobora, Kulturno-umjetničko društvo nerijetko na svojim manifestacijama okuplja značajan broj posjetitelja koji prate njihov rad.

Tako su članovi KUD-a otvorili vlastitu izložbu “Pedeset”, organizirali tradicionalnu “Večer folklora” kao krunu proslave jubileja, a na kojoj su ugostili šest kulturno-umjetničkih društava zahvaljujući kojima su posjetitelji imali prilike upoznati kulturnu baštinu različitih podneblja Lijepe naše, uspješno proveli Festival amaterskih kazališta te kroz godinu organizirali i sudjelovali na brojnim manifestacijama koje su dio cjelogodišnjeg slavlja.

Stvaranje nove tradicije

Osim uspješne organizacije tradicionalnih manifestacija, članovi KUD-a ove su godine osmislili i proveli novu manifestaciju Ivanjski krijesi, no odlučili su ne stati na samo jednoj novini. Naime, kako ne bi sužavali kulturu samo na tradicijsku, nego se prilagodili senzibilitetu članova i mještana, tvrdi Marija Rihtarić, predsjednica KUD-a, odlučili su pod bijelim stijenama loborskog Zazidja organizirati rock koncert na kojem će nastupati sastavi iz bliže okolice.

“Do sada smo “samo” čuvali tradiciju, a sada paralelno s time gledamo u budućnost i obogaćujemo društveni život Lobora novim sadržajima”, tvrdi Rihtarić i dodaje kako KUD želi svim pojednicima koji imaju stvaralački naboj u sebi osigurati prostor u kojem mogu prezentirati to stvaralaštvo.

Marija Rihtarić
(Izvor: Ana Brlečić)

Lobor in rock

Ako u Zagorju spomenete “zagorski Woodstock” vjerojatno nećete pronaći osobu koja uz slavno “rocktanje za zagorske brege” ne veže pozitivna sjećanja. Nova manifestacija KUD-a, “Lobor in rock”, svojevrsna je proslava 29. godišnjice spomenutog zagorskog “Woodstocka” i tako u suradnji sa Savjetom mladih Općine Lobor te glazbenim sastavima pozdraviti ljeto i probuditi Zazidje iz sna.

Izvor: KUD Lobor

Iako su zagorski bregi svojevrsna pozivnica za posjet tom pitomom kraju, rock koncert u jedinstvenom ambijentu poziv je koji se ne isplati propustiti. Desetljećima unatrag i stoljećima unaprijed sve će zaljubljenike u kvalitetne zvukove provesti Rąsztimańy Hąsy, Gibbery Sons, Srna udovica i Tvoja mama.

Rąsztimańy Hąsy glazbeni je sastav s istoka Zagorja koji se okuplja nekoliko puta godišnje u posebnim prilikama kako bi zasvirali specifičan zvuck rocka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Da se rock prenosi s koljena na koljeno tvrde članovi glazbenog sastava Gibbery Sons koji potpisuju i četiri autorske pjesme, a upravo oni tvrde da je rock u Zagorju živ što dokazuje posjećenost koncerta “Sina Memoriam – Svirka za Sinu”. Iako, kako sami članovi tvrde, ima šaljivo ime, glazba koju stvara sastav Tvoja mama već ozbiljan niz godina diljem Zagorja i Zagreba okuplja zaljubljenike u rock, a nastupi su im poseban gušt zbog publike koja uživa u žanru, a kolege glazbenici iz sastava Srna udovica najavljuju album prvijenac kojim planiraju osvojiti domaću rock scenu, no, prije toga, loborsku publiku.

Stoga, pravo je vrijeme da na popis razloga zašto posjetiti Zagorje dodate još jedan – oaza jedinstvene prirode i mira 1. rujna postaje prava rock senzacija!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.