mimladi

Iako nas vrijeme u sedmom mjesecu nije baš poslužilo, ostatak osmog i deveti mjesec nalaze se pred nama te donose lijepo vrijeme iliti bablje ljeto. Sve navedeno dobitna je kombinacija za blic odlaske na plažu, stoga vam donosimo neke od najbližih, a predivnih destinacija na koje možete otići i umočiti noge u naše prekrasno Jadransko more. Krenimo na put!

Izvor: autorica

Crikvenica

Zvana i vikendaška destinacija Zagrepčana, Crikvenica je malo mjesto nedaleko od Rijeke koje skriva predivne plaže, obilje hlada i zelenila i vrhunske restorane. Ono što svakako trebate posjetiti ako se odlučite na kupanac u Crikvenici je crikvenički akvarij. U središtu grada nalazi se mali muzej s ribicama i morskim nemanima (imaju bebu morskog psa). Tijekom ture, naučit ćete da se ženka ježinca kiti školjkama ili kamenčićima i tako ćete ju uvijek moći prepoznati u moru ili akvariju, a vidjet ćete i neke tropske morske životinje koje nemate priliku vidjeti svaki dan. Nećete požaliti! Također, nedaleko od akvarija nalazi se Muzej grada Crikvenice u kojem se čuvaju predmeti koji dokumentiraju život na prostoru Crikvenice i okolice od prapovijesti do druge polovice XX. stoljeća te ima ukupno devet zbirki: Paleontološku zbirku, Arheološku zbirku, Dokumentarnu zbrika, Zbirku numizamtike i faleristike, Zbirku fotografija, Zbirku razglednica, Zbirku predmeta iz svakodnevnog života te Zbirku kopija, a organiziraju i povremene izložbe. U njegovoj blizini nalazi se slastičarna i kafić Toš gdje svakako morate popiti kavu kao pravi lokalac (vjerujte mi, jedna je od najboljih u gradu). Ako pak preferirate boravak na plaži, kokteli i kava najbolji su u beach baru Figa. Ne smijete napustiti ovo pitoreskno mjesto, a  da niste probali originalnu crikveničku tortu u hotelu Internacional, na samom glavnom trgu po recepturi iz vremena Julija Klovića koji je rodom s ovih prostora. Nezaobilazan je posjet crkvi svetog Ante na crikveničkoj kali, kao i crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije uz hotel Kaštel, nekadašnji pavlinski samostan. Za one veće ljubitelje šetnje, svakako treba posjetiti Ljubavnu cesticu, turističko-rekreativnu stazu u Crikvenici. Na prostoru ljubavne cestice nalazi se gradina Badanj, najstariji spomenik srednjovjekovne gradnje utvrda na tom području. U blizini se nalaze ruševine crkve sv. Duha iz 12. stoljeća. Iznad gornje trase ljubavne cestice nalazi se vrelo “Pod veli kamnik”, izvor vode koji je presušio nakon potresa 1916. godine. Ako pak samo želite ljenčariti na plaži, odabrali ste pravo mjesto jer svaka plaža duž glavnog šetališta ima puno hlada, ali i sunca, ovisno o tome što više volite. Gradska plaža je pješčana, a ostale su kamene pa se pripremite na možda malo teži ulazak u more. Za orkijepu, preporuka za prefinu ribicu je konoba Maslina (u blizini onog spomenutog akvarija), restoran Dida ili pizzeria Luna.

Izvor: autorica

Rovinj

Rovinj se smatra jednim od najprivlačnijih turističkih odredišta na Jadranu. Prvo spominjanje Rovinja kao Castrum Rubini, koliko je poznato, nalazimo u djelu “Cosmographia” ravenskog Anonimusa. Djelo iz 7. stoljeća s mnoštvom geografskih podataka koji se odnose na 5. stoljeća iz čega rovinjski kroničar Benussi zaključuje da je Rovinj nastao u razdoblju od 3. do 5. stoljeća. Iz malo je kasnijeg vremena crkva svete Eufemije, koju ne smijete zaobići ako krenete put ovog gradića. Osim toga, svakako treba svratiti i do Zavičajnog muzeja grada Rovinja koji ugošćuje privremene izložbe. Rovinjska ulica Grisija svakog ljeta postaje najšarenija galerija na otvorenom. Svatko može napravite umjetničko djelo i izložiti ga gdje god želi u spomenutoj ulici. Grisija spaja glavni gradski trg i Crkvu svete Eufemije, uvijek je puna prolaznika, a izložba je natjecateljskog karaktera i možete osvojiti i poneku nagradu dok ste na odmoru. Nakon izlaganja, uputite se prema park šumi Zlatni Rt koja je nastala u razdoblju od 1890. do 1910. godine. Za kraj, treba obići i Limski kanal koji se nalazi na zapadnoj obali Istre i primjer je potopljene kanjonske doline u kršu. Stvoren je u jurskim vapnencima, s dužinom cca 10km. Naravno, originalno smo se u Rovinj zaputili zbog kupanja pa ne zaboravite odložiti ručnik na jednoj od plaža, brčnuti se i osvježiti se u rovinjskom moru!

Izvor: Unsplash

Opatija

Svima je zasigurno glavna asocijacija na Opatiju, skulptura djevojke (sirene) s galebom. Značajna za posjet je i Villa, odnosno cjelokupni park Angiolina. To je kompleks koji je obilježila početak turizma Opatije. Na šetalištu Slatina pak možete se osjećati kao u Hollywoodu gdje su postavljene zvijezde poznatih. Među prvima zvijezde su dobili: Ivo Robić, Janica Kostelić, Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, Oliver Dragojević, Miroslav Krleža, Dragutin Tadijanović, Miroslav Radman i Nikola Tesla. Do sada je postavljeno oko tridesetak mramornih zvijezdi s imenima osoba koje su doprinijele promociji Hrvatske sa svojim sportskim, znanstvenim, umjetničkim i inim radom. Ako nastavite šetnju, doći ćete do prvog hotela na jadranskoj obali – Hotela Kvarner. U početku je bio predviđen kao sanatorij za plućne bolesti za plemstvo i uglednike. Veliki trud se ulagao u stvaranje imidža Opatije kao svjetskog lječilišta, a tadašnji su je ljudi uspoređivali s Nicom, a 1889. godine službeno je proglašena klimatskim lječilištem. Na šetnici, crkva svetog Jakova podignuta najvjerojatnije 1420-ih, opatija je po kojoj je grad dobio i ime. Danas je sačuvala vrlo malo od svog izvornog izgleda: 1506. opat Šimun izgradio je ili pregradio crkvu, kako govori natpis nad portalom; krajem XVIII. stoljeća temeljito je renovirana, a 1930-ih bitno proširena. Puno impozantnija je crkva Marijina navještenja, u narodu zvana kao njemačka crkva ili vela crkva, neoromaničko je trobrodno zdanje s izdaleka uočljivom zelenom kupolom. Kamen-temeljac položio je Franjo Nagl, tršćanski biskup, već 1906. godine. Pri dnu crkve je lurdska spilja (1942.), a do nje oltar Majke Božje Trsatske, a pruža i divan pogled prema gradu. Ako se odlučite penjati do crkve, na putu trebate svakako obići i Amerikanske vrtove. To je vrijedno nematerijalno kulturno dobro koje je pod preventivnom zaštitom od 11. travnja 2016. godine. Nalazi se na terasastom terenu poviše spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom. S obzirom na kompoziciju, materijale, ornamente i komunikacije, vrtovi su vrijedan primjer moderne s elementima historicizma. Izgradio ih je u prvoj polovici XX. stoljeća, u čast Opatijki Hildi von Hortenau, njezin suprug, Mađar Mihaly Pal Kuczor.

Kupanje možete obaviti na gradskoj plaži (betonirana) ili na nekoj manjoj na koju nabasate dok šetate ovom hrvatskom Nicom, a preporuka je popiti jednu ledenu kavu na rivi.

Izvor: autorica

Otok Krk

Njivice, Šilo, Krk, Baška, Malinska

Ako ste željni otoka, a ne volite puno putovati do mora i prekrasnog krajolika – Krk je sjajno rješenje. Obiluje predivnim mjestima poput Šila, Baške, Njivica, Malinske ili samog grada Krka.

Šilo je malo mjesto na sjeveroistočnoj strani otoka Krka, nasuprot kopnu i Crikvenici do koje se može doći taxi gliserom ili krčkim mostom malo dužim putom. Riječ je o idiličnom i mirnom mjestu, idealnom za obitelji s djecom, posebno zbog pješčanih i šljunčanih plaža u blizini.  U blizini Šila je uvala Soline, popularna zbog ljekovitog blata za one voljne beauty tretmana. Šilo je i meta ronioca radi grčkog teretnog broda “Peltastis”koji je potonuo u blizini Šila tokom noćne oluje u siječnju 1968. “Peltastis” olupina leži na pijesku u dubini od samo 20-30 metara, dok je brodski jarbol na dubini od samo 10 metara. Šilo je prava idila za kupanje i sunčanje u miru, a ako ste baš željni obilazaka, posjetite crkvu svetog Nikole koju su izgradili mještani 1900. godine kao i ruševine rimske vile, na ulazu u mjesto.

Baška je poznata u povijesti i u književnosti po glasovitoj Bašćanskoj ploči. U obližnjem Jurandvoru je crkva svete Lucije, u kojoj su pronađene dvije Bašćanske ploče iz srednjeg vijeka (druga kasnija u dijelovima oštećena). Treba posjetiti crkvu svetog Marka u Baški oko koje se nalaze arheološke iskopine iz rimskog doba, a možda najzanimljivija atrakcija je Mjesečev plato.  Riječ je stazi dugoj 7,5 km koja je prilagođena šetačima i biciklistima. Na kraju staze, koja svojim najduljim dijelom prolazi kroz šumovito područje, nalazi se potpuno ogoljena zaravan „Mjesečev plato” koja podsjeća na kamenitu pustinju. Osim toga, nije na odmet posjetiti i Zavičajni muzej Baške, a pod obavezno je kupanje na Veloj plaži. Nositeljica je europske Plave zastave, dokaza visoke kakvoće i standarda plaže i najpopularnije je ljetno odrediše kupača!

Izvor: Unsplash

Njivice su najmlađe mjesto na otoku Krku, razvile su se upravo zahvaljujući turizmu. Godine 1930. izgrađen je prvi hotel i time je pokrenuta preobrazba malog ribarskog sela u danas jedno od snažnijih turističkih središta na otoku Krku. Plaže u Njivicama su šljunčane ili dijelom betonirane, dok su izvan mjesta prirodne stijene s malim uvalama.

Grad Krk je i danas utvrđeni grad, opasan zidinama cijelim dijelom. Preporuka za obilazak je Volsonis, arheološki lokalitet koji otkriva više od dvije tisuća godina staru povijest grada Krka. Ime je dobio po nadgrobnom spomeniku rimskog dekuriona Volsona (gradskog senatora, jednog od vodećih funkcionara u upravi gradova), koji je pronađen pri iskopavanju lokaliteta. U arheloškom lokalitetu Volsonis sačuvana su četiri bedema grada Krka: antički, kasno-antički, srednjovjekovni i renesansni, čime se vidi proces postupnog širenja grada Krka kroz stoljeća. U centru grada treba obići Frankopanski kaštel koji su podigli Krčki knezovi Frankopani. Najstariji objekt koji su podigli je fortifikacijska četverokutna kula uz zgradu biskupije, u kojoj je za njihove vlasti bila smještena i sudnica. Uz gornja gradska vrata nalazila se benediktinska opatija sv. Mihovila arkanđela. Prvi put je spomenuta 1271. iako se pretpostavlja da je izgrađena ranije negdje u XI. stoljeću. Najznačajniji romanički objekt u Krku je dvojna crkva, iz XII. stoljeća svete Margarete i svetog Kvirina. To je objekt na dva kata, što je velika rijetkost u našim krajevima, u gornjem katu je crkva sv. Kvirina, a u donjem je crkva sv. Margarete. Za kupanac, plaža Plav (za ljubitelje sunčanja): šljunčana plaža, a za ove u hladu, plaža Ježevac, okružena borovom šumom.

Malinska dobiva na značaju tijekom XVIII. stoljeća kada je izgrađena luka koja je postala jedna od najvažniji izvoznih luka na otoku. Prekretnicu u razvoju mjesta donosi dolazak parobroda koji prvi put pristaje u Malinskoj 1866. godine. Bio je to prvi dolazak parobroda na otok Krk uopće a vozio je je na liniji Trst-Rijeka. Od umjetničkih i arheoloških spomenika, preporuka je za obilazak crkve svetog Apolinara, kasnoantičkog sakralnog objekta. Kupanje na plaži Rupa podsjetit će Vas na američke plaže iz filmova – prostrana, sunčana plaža sa sitnim kamenčićima, gotovo poput krupnijeg pijeska. Izbjegavajte ju ako tražite hlad, onda se uputite na plažu Vantačići ili Rova zapad.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.