mimladi

Ivanjski krijesi – sinergija tradicije i netaknute prirode

Pitome bijele stijene loborskog Zazidja oduvijek su svojom mističnošću intrigirale mještane, ali i slučajne prolaznike. Naoko netaknut krajolik zasigurno plijeni pozornost, ali i krije mnoge tajne zato što, zahvaljujući pristupačnom terenu, privlači mnoge znatiželjnike željne odmora i druženja u prirodi. Pitoreskni brežuljci sa svih strana okružuju ovo malo mjesto smješteno podno gore Ivanščice, u samom srcu Hrvatskog zagorja, a posve su sigurno dika svih žitelja.

Izvor: Ana Brlečić

Vođeni idejom važnosti očuvanja krajolika, ali i jedinstvenog doživljaja koji boravak u prirodi pruža, članovi Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva “Lobor” iz istoimenog mjesta odlučili su prvo izdanje manifestacije Dječji dan folklora “Ivanjski krijesi” smjestiti upravo u slikovito Zazidje. Međutim, ovakve manifestacije nisu strane društvu koje ove godine slavi punih pet desetljeća neprekinutog rada, a danas kroz pet sekcija djeluje sedamdesetak članova.

“U našem KUD-u djeluju sve dobne skupine kroz folklornu, tamburašku, dramsku i literarnu sekciju te sekciju ručnog rada, a iza nas su brojni nastupi u Zagorju te zavidan broj nastupa diljem Lijepe naše” tvrdi Marija Rihtarić, predsjednica KUD-a Lobor i dodaje kako je očuvanje tradicije ključan dio identiteta KUD-a. Iako su organizatori brojnih manifestacija poput Večeri folklora, Festivala amaterskih kazališta, Noći muzeja, Noći kazališta, Živih jaslica, Božićnog koncerta te prigodnih programa povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade te Susreta dramskih amatera Četiri godišnja doba, ekipa KUD-a “Lobor” uvidjela je potrebu za novom manifestacijom posvećenoj mladima, tvrdi Marija, stoga su odlučili objediniti ne samo ideje, već i više loborskih udruga.

Marija Rihtarić (izvor: Ana Brlečić)

Nova manifestacija – od ideje do realizacije

Unutar folklorne sekcije djeluju mlađa i starija dječja sekcija, odrasla sekcija te vokalna sekcija, a ideja za dječji dan folklora došla je, smatra Ivan Rihtarić, blagajnik KUD-a Lobor, kao logičan dio obilježavanja 50. obljetnice postojanja KUD-a. “Dječje su folklorne skupine jako aktivne, stoga smo shvatili da zaslužuju imati svoj dan na kojem će nastupati samo dječje skupine prijateljskih KUD-ova”, dodaje Ivan. Međutim, sigurno je da organizacija bilo kakvog događaja ili manifestacije zahtijeva značajnu količinu vremena. “Potrebno je puno truda jer za početak treba osmisliti više ideja, a potom ih i realizirati”, zaključuje.

Stotina iskreno ozarenih dječjih lica ispunila je Lobor na samo Ivanje, odnosno spomendan svetog Ivana, a mnogobrojni su posjetitelji imali prilike upoznati tradicionalne plesove i pjesme Hrvatskog zagorja, Međimurja i prigorskog područja, a osim mališana KUD-a domaćina, publici su se predstavile dječje sekcije KUD-ova iz susjednih mjesta Belca, Mača i Novog Golubovca, ali i prijateljskih KUD-ova Bedenice te Salinovca.

Da je ovo uistinu specifična manifestacija potvrđuje i činjenica da nije samo KUD organizator, već je realizirana u suradnji s Lovačkim društvom, Dobrovoljnim-vatrogasnim društvom te Savjetom mladih Općine Lobor. Naime, osim folklornog dijela manifestacije brojni su se izvođači i posjetitelji okušali i u sportskim igrama koje je KUD pripremio u suradnji sa Savjetom mladih Općine Lobor, a osim karaoka, crtanja i raznih društvenih igara sudionici su odmjerili snage u povlačenju konopa, skakanju u vrećama “hbrijeg”, utrci u pari na “tri” noge, štafetnoj igri “križić-kružić”, voda-pongu te gasu po gume. Također, gospodin Zvonimir Majdak vodio je radionicu bojanja drvenih tambura.

Mnogobrojni su se mališani, ali i odrasli, zabavili na igrama, a upravo su zadovoljni posjetitelji i sudionici svrha manifestacije, smatra Ivan. Da bi takve aktivnosti trebalo poticati smatra i Katarina Plancutić, predsjednica Savjeta mladih. “Vidi se koliko su djeca željna druženja na otvorenom, a naše je Zazidje prepoznato kao jedinstven lokalitet nadomak centra mjesta”, tvrdi Plancutić i dodaje kako ju raduje uistinu velik odaziv roditelja i mališana svih uzrasta.

Katarina Plancutić (izvor: Ana Brlečić)

Kako i priliči, ali i kako sam naziv manifestacije nagoviješta, uz nadzor vatrogasaca DVD-a Lobor zapaljen je tradicionalni ivanjski krijes.

Izvor: Ana Brlečić

Manifestacije ovakvog tipa, a posebice one koje čuvaju tradiciju, potrebno je valorizirati i poticati. Stvaramo i rastemo na temeljima naših starih, no isto tako moramo biti vrlo oprezni jer ih ostavljamo našim budućim naraštajima. Smatra to i Plancutić koja dodaje kako su 50. obljetnica osnutka KUD-a, ali i 100. obljetnica osnivanja DVD-a Lobor vrlo važne, stoga upravo i Savjet mladih uvijek gleda kako pomoći udrugama te promicati potrebe mladih i djece. U vremenima u kojima smo svjedoci različitih promjena od izuzetne je važnosti osvjestiti važnost rada udruga koje se bave upravo očuvanjem i zaštitom tradicijskih običaja.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.