mimladi

Predstavljamo klubove Europskog parlamenta: 3. Progresivni savez socijalista i demokrata

Povodom nadolazećih izbora za zastupnike Europskog parlamenta (EP), pokrenuli smo seriju članaka posvećenu predstavljanju političkih opcija zastupljenih u EP-u. Dosada smo predstavili klubove Europska pučka strankaIdentitet i demokraciju, a u ovom članku predstavit ćemo S&D.

Progresivni savez socijalista i demokrata (eng. Progressive Alliance of Socialists and Democrats, S&D), poznatiji kao socijaldemokrati, klub je zastupnika u Europskom parlamentu Stranke europskih socijalista (PES). S&D politički je klub lijevog centra te uglavnom obuhvaća socijaldemokratske stranke.

Povijest

Klub je osnovan 29. lipnja 1953. što ga čini drugim najstarijim političkim klubom u Europskom parlamentu. Prema službenom navodu kluba, S&D je od grupe istomišljenika koji su se udružili kako bi nakon Drugog svjetskog rata promovirali europsko jedinstvo narastao u političku silu koja se bori za vrijednosti demokracije, solidarnosti i razvoja. Sadašnje ime klub je dobio 23. lipnja 2009. godine.
Zanimljivo je da su do 1999. bili najveći klub zastupnika u Europskom parlamentu, a od onda su kontinuitetu drugi najveći klub. Također, tijekom 8. saziva S&D je bio jedini klub u europskom parlamentu koji je imao zastupnike svih 27 država Europske unije.

Hrvatski zastupnici

U trenutnom – 9. sazivu Europskog parlamenta S&D predstavlja 141 zastupnik iz 25 država Europske unije. Predsjednica kluba je Garcia Perez Iratxe iz Španjolske socijalističke radničke stranke. Najviše zastupnika upravo dolazi iz ove stranke (21), a slijede ih zastupnici iz talijanske Demokratske partije (14).

Hrvatskih zastupnika je četvero i to su članovi Socijaldemokratske partije (SDP) Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković. Osječanka Biljana Borzan članica je predsjedništva stranke.

Aktualni program

U razdoblju od 2019. do 2024. S&D kao svoja najveća postignuća navodi “podršku građanima tijekom pandemije, realizaciju socijalnih prava, zaštitu građana i planeta kroz Europski zeleni plan, borbu za prava žena te stvaranje pravedne ekonomije za sve”.
Povezano s time, kao prioritete rješavanja trenutnih društvenih i ekonomskih problema socijaldemokrati navode iduće:
• osudu ruske agresije i podršku Ukrajini, između ostalog u pogledu obnove i zagovaranja za njenu integraciju u Europsku uniju;
• borbu za rodnu ravnopravnost i ženska prava;
• pristupačno i primjereno stanovanje za sve;
• Europski zeleni plan;
• socijalna i radnička prava za sve građane Europske unije;
• Inkluzivnu digitalnu Europu;
• zdravstvenu uniju za sve građane.

Predviđanja

Socijaldemokrati su svoju kampanju za izbore u Europski parlament započeli 2. ožujka ove godine u Rimu. Prema nekim autorima utjecaj socijaldemokrata u Europi opada te Njemačka (Olaf Scholz) i Španjolska (Pedro Sanchez) ostaju kao njihova posljednja važna uporišta. Unatoč blagom padu, predviđa se kako će S&D i dalje ostati drugi najveći klub zastupnika u Europskom parlamentu.

Izvori:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/what-we-stand-for/our-priorities
https://www.sdp.hr/nasi-ljudi/zastupnici-u-europskom-parlamentu/
https://www.euractiv.com/section/elections/news/socialists-fading-influence-put-sanchez-and-scholz-to-the-test/

Autorica: Ana-Marija Leko

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.