mimladi

Predstavljamo klubove Europskog parlamenta: 2. Identitet i demokracija

Povodom nadolazećih izbora za zastupnike Europskog parlamenta (EP), pokrenuli smo seriju članaka posvećenu predstavljanju političkih opcija zastupljenih u EP-u. Prvi članak opisivao je Europsku pučku stranku, a sada predstavljamo Identitet i demokraciju.

Identitet i demokracija (eng. ID Group) jedan je od stranačkih klubova u Europskome parlamentu. Iz samoga imena razvidno je kako je naglasak zastupnika i stranaka okupljenih u klubu na identitet (kako europski, tako i nacionalni) i demokraciju kao oblik društvenoga ustrojstva.

Brojem zastupnika (59) šesti su po veličini među europarlamenarnim klubovima, od kojih najviše dolazi iz Italije, Francuske i Njemačke. Predsjednik je talijanski zastupnik Marco Zanni. Klub je ustrojen u lipnju 2019.

Prema Statutu (čl. 3.), svoju politiku temelje na „slobodi, suverenosti, subsidijarnosti i identitetu europskih naroda i nacija“ priznajući „grčko-rimsku i kršćansku baštinu kao stupove europske civilizacije“. Nadalje, ističu kako se zalažu za „dobrovoljnu suradnju među suverenim europskim nacijama“ odbacujući „bilo kakav daljnji razvoj u smjeru europske superdržave“ držeći kako je „nacionalna država najviša moguća razina na kojoj demokracija može djelovati u potpunosti“, odupirući se bilo kojemu daljnjem „prijenosu moći“ od nacija na samu Uniju (čl. 3.).

U svojemu političkom proglasu (čl. 3 Statuta) navode kako su, nadahnuti suradnjom i savezništvom među europskim nacionalnim državama, svjesni nužnosti „duboke reforme“ postojeće Unije ka jačanju načela subsidijarnosti i demokracije, osobito uvođenjem izravne demokracije (eng. direct democracy). Pravo na nadzor, regulaciju i ograničavanje useljavanja drže jednim od temeljnih načela koji ih okuplja te se, sukladno tomu, zalažu za jačanje zaštite vanjskih granica Unije te se protive primanju Turske u EU.

Među svoje prioritete u razdoblju 2019.-2024. navode suprotstavljanje oduzimanju veta državama članicama Unije i jačanje njihova suvereniteta, zahtjeve za boljom zaštitom i nadzorom vanjskih granica EU-a, zaštitu europskih kršćanskih vrijednosti i nacionalnih identiteta i suprotstavljanje donošenju zajedničkoga proračuna na europodručju (među članicama koje plaćaju eurom) i uvođenju izravnih Unijih poreza.

Stranke članice kluba su: Lega (Italija), Nacionalno okupljanje (Francuska), Alternativa za Njemačku, Austrijska slobodarska stranka, Flamanski interes, Estonska konzervativna pučka stranka, Danska pučka stranka te Sloboda i izravna demokracija (Češka). U klubu nema hrvatskih europzastupnika.

Kao primjer djelovanja kluba, može se uzeti njihovo protivljenje „zelenim politikama“ EU-a iz više razloga: u njima vide opasnost od gubitka suverenosti u odlučivanju članica EU-a nauštrb zajedničke europske „zelene politike“ (pr. Zelenoga novog plana, tzv. „Green New Deal“), kao i opasnost za europske male poljoprivrednike i uzgajivače koji već dvije godine održavaju prosvjede i blokade prometnica u nizu članica EU-a, pretežno zapadnima (Nizozemska, Francuska, Španjolska…) kao iskaz nezadovoljstva „ugljično neutralnim“ zahtjevima europske „zelene politike“ prema poljoprivrednicima.

Ta tematika ne zaobilazi ni Hrvatsku, uzevši u obzir nedavne višednevne prosvjede na cestama hrvatskih svinjogojaca uslijed nezadovoljstva Vladinom politikom usmrćivanja svinja bez obzira na epidemiološki status jedinki.

Autor: Dominik Tomić

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.