mimladi

Trčanje kao hobi postaje sve popularniji, a kad se počnete njime baviti dobivate dojam kao da svi oko vas trče nakon čega se pitate zašto niste krenuli prije. Naravno, najteže je pokrenuti se i odlučiti na taj korak zato što ova aktivnost, bila ona profesionalna ili rekreativna, nikako nije jednostavna. Stoga, upravo ta činjenica poticaj je da kreneš ako se već duže vrijeme premišljaš.

Prilika trčanju

Moje “trčanje” traje od trećeg razreda gimnazije kad sam prvi put dala priliku ovome sportu. Možete pogoditi, završilo je neslavno, već sam nakon prvog puta odustala i odlučila kako to nikako nije za mene. Zatim sam na trećoj godini fakulteta na nagovor prijateljice odlučila ponovno pokušati, ali opet sam posustala. Kad sam čvrsto odlučila sama sa sobom da želim i mogu krenula sam – još uvijek trčim. Naravno, nije bilo lako, ali krenula sam polako i postepeno povećavala kilometražu i brzinu. Danas je trčanje dio moje svakodnevice i pokušavam što je moguće više uživati u njemu. Također, prijavila sam se na svoju prvu utrku čime sam samu sebe izazvala da probam nešto novo.

Izvor: autorica

Od velike je važnosti podrška okoline, ali i podrška samih sebe zato što je ovaj sport psihički težak kada morate sami sebe motivirati da usprkos boli nastavite. Potrebna je hrabrost da na svoj loš dan odradite trčanje, nije bitno koliko kilometara, već da se osjećate bolje, jer svako trčanje znači.

Ako vam je teško krenuti, počnite sa prijateljem ili prijateljicom, zato što u dvoje je uvijek lakše, zar ne? Možete se uključiti u grupe trkača gdje ćete upoznati nove ljude, naučiti nešto novo i čuti brojne savjete. Trčanje je svijet koji nudi puno aktivnosti, utrka, druženja, zabave te motivacije.

Prednosti trčanja

Trčanje smiruje i omogućuje da se udaljimo od svakodnevnih briga i stresa. Omogućuje vrijeme za sebe i jednostavno je za uvrstiti u svoj dan. Primjerice, umjesto sat vremena gledanja filma, serije, „scrollanja“ na društvenim mrežama svakako je zdravije baviti se aktivnošću poput trčanja. Također, poboljšava spavanje i rješava problem buđenja po noći. Naravno, pozitivne promjene vidljive su na izgledu, oblikovane noge i ostatak tijela, povećana snaga i rast zadovoljstva svojim izgledom što itekako utječe na porast samopouzdanja.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.