mimladi

Dan očeva – o povijesti, ulogama i razvoju

Najstariji zapis koji nam je poznat o Danu očeva potječe prije više od 4000 godina. Radi se o zapisu iz starog Babilona, pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmes svome ocu zaželio zdravlje i dug život. Pločica je, dakle, prva poznata čestitka za Dan očeva.

Kad se obilježava?

U novije vrijeme, obilježavanje je započelo u Sjedinjenim Američkim Državama 1908. godine. Povod tome bila je rudarska katastrofa u Monongahu u West Virginiji u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kćerkica koja je u toj nesreći ostala bez oca zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve poginule očeve. Posljedično, obilježavanje dana očeva proširilo se i na ostale gradove u SAD-u, a potom i na cijeli svijet. Dan očeva globalno se ne obilježava na isti dan – kod nas i u još nekim katoličkim zemljama, Dan očeva obilježava se 19. ožujka, dok se u nekim zemljama obilježava  treću nedjelju u lipnju. Međutim neke zemlje su odredile svoj datum, pa tako npr. Njemačka obilježava 40 dana nakon Uskrsa, Austrija i Novi Zeland prve nedjelje u rujnu, Brazil druge nedjelje u kolovozu, a skandinavske zemlje druge nedjelje u studenom.

Očeva roditeljska uloga

Očevi i majke jednako su važni u odgoju djece. Nažalost, nerijetko ostanu u drugom planu zbog uvjeta modernog života koji su često nepovoljni za zdrave obiteljske odnose. U prvoj fazi života, djeca su više povezana sa svojom majkom. Otac je u tom osjetljivom trenutku, kako za dijete, tako i za majku faktor sigurnosti. On pruža podršku i utjehu, ali prije svega sigurnost i stabilnost. U trećoj godini  života djeteta, očeva uloga dodatno dobiva na značaju, stoga se najčešće stvori zdrav i kvalitetan odnos između njega i djeteta. Naravno, tu izgradnja odnosa ne prestaje, no postavljaju se temelji. Nadalje, u četvrtoj i petoj godini, kada je dijete spremno za postepeno odvajanje od majke, počinje nova faza. To je avanturistička faza u kojoj očevi redovito imaju centralnu ulogu. Učenje vožnje biciklom, igranje s loptom, odlazak u lunapark, učenje plivanja itd. sve su aktivnosti koje uobičajeno prolazimo s ocem. Kroz učenje novih aktivnosti, kod djece se razvije osjećaj unutarnje sigurnosti koji je snažno vezan uz oca. Drugim riječima, osjećaj kao da nam netko čuva leđa – kao da nikad nismo sami.

Ne zaboravite reći hvala

Iskoristimo priliku da dodatno zahvalimo našim očevima na svemu pruženom, iskažemo im ljubav i poštovanje i da se prisjetimo lijepih zajedničkih trenutaka u kojima smo bili sretni i mnogo toga naučili. Zaželimo svim očevima puno zdravlja i dug život, ali i strpljenja za svoju djecu. Toga zasigurno ne može biti previše.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.