mimladi

Jedinstveno iskustvo s Ljetne škole koja je više od škole!

Svakako ti preporučujem. Debate su bile super, a i dobro smo se zabavljali.

I tako sam ja, slušajući pozitivna iskustva svojih prijatelja, odlučila popuniti prijavu za Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava 2021. godine. Požalila bih da to nisam učinila jer je proteklo ljeto zaista dobilo poseban čar nakon predivno provedenih tjedan dana u Šibeniku.

Dva mjeseca prije same škole završila sam WYA edukaciju i postala članica Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a ovaj se projekt činio kao odlična prilika da bolje upoznam same članove, ali i proširim dotadašnje znanje o bioetičkim temama. Upravo je tako i bilo. Još i bolje od toga!

Visok organizacijski nivo postavljen je od samog dočeka i službenog otvaranja na Tvrđavi Barone. Već je tada bilo jasno da ovo nije samo jedna obična ljetna škola ili kamp, ovo je puno više od toga. Teme poput početka i kraja života, priziva savjesti i prava na život važne su za mlade i dotiču ih se bez obzira kojim se poslom bavili, a upravo su one jedne od temeljnih problematika koje se ovdje obrađuju.

Foto: SSMH

Nije riječ o površnim pregledima ili nametanju osobnih stavova, već o iznošenju jasnih činjenica sa željom da mladi, aktivni građani budu upoznati s onim što se događa u društvu i da kroz zajedničku raspravu donose zaključke. Ključ pravog izvora informacija upravo su stručni predavači iz područja prava, medicine i filozofije koje ova škola okuplja. Osim stručnosti, izdvaja ih i pristupačnost i želja za podjelom znanja kroz brojne neformalne razgovore i druženja koja se nastavljaju u popodnevnim satima jer nakon doze edukacije, slijedi i doza relaksacije.

Tako se svakoga poslijepodneva odlazi uživati u ljetnim radostima na prekrasnim šibenskim plažama, dok su večeri rezervirane za druženja i zabavu. Bilo je tu plesa, sporta, kvizova, za svakoga ponešto, a najviše vremena za upoznavanje i sklapanje novih prijateljstava.

Na kraju to i jest najvažnije, bolje upoznati sebe i izgraditi vlastite stavove te pronaći druge mlade s kojim te iste možeš podijeliti na zajedničku dobrobit. Zato i ti bez oklijevanja ispuni svoju prijavu kako bi sljedeće godine ovdje čitali tvoje jedinstveno iskustvo!

Jedinstvenu pozivnicu na Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava pogledaj u nastavku.

Lorena Podgorski

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.