mimladi

Erasmus+ projekt „Budi aktivan i kreativan“ – osvrt sudionice Mihaele Modrić

„Želim promijeniti svijet“ misao je s kojom se svaka mlada osoba susrela. Projekt kojega je proveo Svjetski savez mladih Hrvatska i informacije koje su iznesene ukazuju da mladi mogu dostići tu promjenu ako će biti „aktivni i kreativni“.

Svrha projekta Budi aktivan i kreativan” bila je informirati i potaknuti mlade na pokretanje vlastitih obrta/poslova. Projekt je proveden u obliku četverodnevne konferencije na kojoj su gostovali mladi poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije koji su s mladima podijelili iskustva svojih početničkih dana.

Pojmovi poput financijske pismenosti, pisanja projekata i poduzetničkih ideja samo su kap u moru informacija i vještina koje bi mladi poduzetnici trebali naučiti i razumjeti. Na jednom od predavanja raspravljalo se o tome koliko je bitno rano krenuti učiti djecu/mlade o životnim vještinama, kao i raspolaganju novcem, međutim nitko nije mogao razriješiti čija bi to dužnost trebala biti. Pozitivna strana takvih rasprava je suočavanje sa situacijom i spoznaja vlastite društvene odgovornosti.

Opisane su brojne poteškoće koje nailaze kada se jednom želi dostići cilj, ali zanimljivo je kako su svi govornici napomenuli kako je vrlo bitno vjerovati u sebe, svoju ideju i njeno ostvarenje. Mladi su se upoznali s administrativnim dijelovima uključenim u otvaranje vlastitog obrta te su im pobliže opisana prava na korištenje sredstava Europske Unije, kao i bespovratnih sredstava za poduzetnike.

Foto: Privatna arhiva SSMH

U sklopu projekta održane su radionice koje su potakle sudionike na razmišljanje o tome kako doći do poslovne ideje, kako napisati poslovni plan i kako predstaviti svoju ideju svijetu. Sudionici su bili podijeljeni u grupe te su zajedničkim snagama dolazili do rješenja predstavljanja ideje i otvaranja vlastitog obrta/tvrtke.

Predstavljanje poduzetničke ideje velik je izazov, ali sudionici su imali priliku uz profesionalni pristup govornika pisati, razvijati svoje planove i realizirati predstavljanje vlastite ideje svijetu.

Uistinu, još uvijek nije regulirano kvalitetno informiranje osoba koje žele započeti sa samozapošljavanjem ili otvaranjem obrta, ali održavanje projekta „Budi aktivan i kreativan“ pokazatelj je koliko je takvo usmjeravanje potrebno.

Upravo zbog nedostatka usmjeravanja u područje samozapošljavanja, mnogi sudionici bili su upoznati s mnoštvom novih informacija koje su im proširile vidike i pripremile ih za ostvarenje njihovih snova.

Polaganjem nade u još veći broj projekata koji će osvijestiti i potaknuti mladež na samozapošljavanje kao i naučiti ih o financijskoj pismenosti, sudionici su na kraju četverodnevne konferencije izradili prijedloge novih mjera za samozapošljavanje mladih te im je bila dodijeljena potvrda o sudjelovanju kao i Youthpass certifikat.

Sudionici su upoznali poduzetnike koji su željeli promjenu i ostvarili je, vidjeli su kako je to promijenilo njihove živote, ali i živote drugih. „Promjena je moguća i mi možemo utjecati na nju“ rečenica je koja se sigurno mnogima urezala u pamćenje. Budi aktivan, budi kreativan, ali najvažnije – budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.


Autorica: Mihaela Modrić, sudionica Erasmus+ projekta „Budi aktivan i kreativan”

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.