mimladi

Međunarodni dan roditelja ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine, a obilježava se 1. lipnja u čast roditelja i njihovoj posvećenosti djeci.

Roditelji – jedinstvo u različitosti

Roditelji u zajedništvu s djecom čine obitelj – osnovnu jedinicu ljudskog društva. Primarna uloga obitelji je njega i zaštita djece kako bi se ona, u zagrljaju ljubavi, razvijala zdravo i na taj način ispravno formirala svoju osobnost. Uloga majke jednako je važna kao i uloga oca. Naime, svaki roditelj ponaosob daruje dio sebe svome djetetu i ono što dijete primi od oca ne može dobiti od majke, ma koliko se ona trudila da ga u pojedinim situacijama nadomjesti. Ista stvar vrijedi i obratno – otac ne može dati djetetu ono što mu daje majka. U toj bipolarnosti spolova leži ljepota našega života. O tome nam svjedoči i japanska poslovica koja kaže: Očeva dobrota veća je od planine, majčina dobrota dublja je od mora.

Neki čudni vjetrovi

Ne tako davno bilo je kristalno jasno kako, kada kažemo roditelji, mislimo na majku i oca. Međutim, otkako su zapuhali neki čudni ideološki vjetrovi, spomenuti pojmovi žele se relativizirati te svesti samo na jednu od mnogih mogućnosti izbora. Pa tako majka može biti otac, a otac majka. Štoviše, sama institucija obitelji i braka želi se redefinirati. No što dobivamo takvom redefinicijom pojmova, odnosno njihovom razgradnjom? Isto što dobijemo ako stablo “oslobodimo” njegova korijena. Ono nakon određenog vremena kopni i vene. Možemo se opravdano zapitati o budućnosti roditeljstva i obitelji ako se što prije ne suprotstavimo tom nadolazećem vihoru.

Obitelj kao posljednje utočište

A kada olujni vjetar stane uništavati sve pred sobom, potrebno je potražiti utočište, mjesto u kojemu ćemo se osjećati sigurno. Upravo obitelj predstavlja to utočište za djecu, koja se hrane roditeljskom ljubavlju i nježnošću. Stoga je važno iznova naglašavati važnost roditelja u odgoju svoje djece. Nema te institucije koja može zamijeniti roditelje; to najbolje znaju oni koji su kroz njih prošli. Isto tako, nema savršenih roditelja, to je valjda svima jasno. Roditeljstvo treba sagledati objektivno, bez idealiziranja ili pak potpunog odbacivanja. Naprotiv, društvo bi si moglo više osvijestiti važnost koju imaju roditelji i, konačno, obitelji.

Međunarodni dan roditelja poziva nas upravo na to – da sa zahvalnošću gledamo na roditelje, bili oni živi ili ne. Na koncu, oni su nam darovali život.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.