mimladi

Održan okrugli stol “Perspektiva mladih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji” u sklopu projekta “Mreža 2050 – demografija, od izazova do odgovora”

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) organizirao je okrugli stol „Perspektiva mladih u Dubrovačko- neretvanskoj županiji“ u sklopu projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora” u četvrtak 26. svibnja 2022. na adresi Obala Ivana Pavla II 47 u Dubrovniku, u prostoru Centra za mlade Dubrovnik.

Na okruglom stolu su sudjelovati Dubravka Šuica – potpredsjednica Europske komisije, doc. dr. sc. Stjepan Šterc – docent na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Aleksandar Vukić – znanstveni suradnik s Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu, doc. dr. sc. Marinko Marić – docent na Sveučilištu u Dubrovniku, Marko Grgurević – viši savjetnik za skrb o djeci, mladima, obitelji i civilno društo u Gradu Dubrovniku, Marko Žmirak – predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik i Ivan Majstorić -voditelj projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”. Prije okruglog stola, projekt su predstavili Ivan Majstorić, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, dr. sc. Aleksandar Vukić i Marko Žmirak.

Projekt „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora” sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerima. Projekt se temelji na međusektorskoj suradnji s ciljem kreiranja smjernica za razvoj javnih politika temeljenih na znanstvenim dokazima.

Na početku okruglog stola prisutnima se u ime Europske komisije obratila Dubravka Šuica. Istaknula je da prvi put u povijesti Europska komisija ima portfelj za demografiju. Pritom je objasnila da njihova uloga nije miješanje u nadležnosti država članica EU, već neizravno poticanje unaprjeđenja javnih politika putem preporuka kako bi se stvorili bolji životni uvjeti koji će utjecati na povećanje stopa nataliteta, odnosno smanjenje stopa mortaliteta. Nabrojala je niz aktulnih inicijativa kojima se portfelj bavi (Konferencija o budućnosti Europe, Atlas demografije, Dugoročna vizija ruralnih područja, odljev mozgova, sustav socijalne zaštite, usklađivanje poslovnog i obiteljskog života i dr.) te zaključila da sve politike, inicijative i prijedlozi bez ljudi, posebno mladih, nemaju nikakvog smisla. Posebno je istaknula da su u novom finanijskom razdoblju u zakonske tekstove uvrštene odredbe koje se odnose na demografiju što izravno utječe na operativne programe koji se trebaju ostvariti kroz investicije na terenu.

Ivan Majstorić pojasnio je zašto se SSMH bavi demografskim temama, odnosno što podrazumijeva njihova demografska misija. Rekao je da demografski trendovi jesu objektivno negativni, i to desetljećima te da ih kao takve treba prihvatiti. Tvrdi da znanstvenici na to upozoravaju desetljećima, ali da istovremeno na državnoj razini nedostaje političke volje i jasne vizije razvoja. Zaključuje da SSMH kao udruga mladih kroz ovaj projekt ima ulogu poticati relevantne dionike na promišljanja i konstruktivne rasprave kako bi se došlo do boljih prijedloga demografskih mjera te kako bi demografija zauzela važno strateško mjesto u državnoj politici.

Docent Šterc naglasio je da je stanovništvo temeljni i najvažniji potencijal zemlje. Smatra da je najvažniji poticajni model onaj koji bi se ostvario kroz porezni sustav. Pritom navodi Irsku, Izrael i Mađarsku kao primjere dobre prakse. Također, ističe i potrebu za komplementarnim pristupom europske, nacionalne, regionalne i lokalne razine u kontekstu demografske revitalizacije. Primijetio je da su europski fondovi većinom bili usmjereni na infrastrukturne projekte te smatra da bi ubuduće trebali biti usmjereni na društvene i demografske procese.

Znanstveni suradnik Aleksandar Vukić izdvojio je neke od rezultata provedenih u istraživanju u sklopu projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”. Istaknuo je da su rezultati zapravo optimistični jer, između ostalog, 28 % ispitanih mladih nikad nije razmišljalo o odlasku iz Hrvatske, a 43 % je ponekad o tome razmišljalo. Prema tome zaključuje da je val iseljavanja koji je uslijedio nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku unije zapravo isčeznuo.

Marko Grgurević pojasnio je da je ciljeve Strategije demografska razvojna strategija poremetila pandemija te se znatan dio toga nije uspio ostvariti. Rekao je da je stambena problematika veoma važna za Grad Dubrovnik, a pritom je istaknuo primjer subvencioniranja podstanarstva. Objasnio je da su u gradskim upravama jako važna radna mjesta koja se izravno bave mladima. Naglasio je, također, da je prostor Centra za mlade Dubrovnik uspješan primjer javno partnerske suradnje Grada Dubrovnika i udruga kroz koje se razvijaju druge grane gospodarstva.

Marko Žmirak istaknuo je da je ponosan jer je Centar za karijere mladih Dubrovnik, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i drugim udrugama, sudjelovao u kreiranju lokalne politike za mlade. Istaknuo je da je stambeno zbrinjavanje glavni problem mladih na dubrovačkom području. Spomenuo je i fenomen Sveučilišta u Dubrovniku, koje ima višestruko veći broj dolazaka stranih studenata kroz Erasmus program od odlaska na druga sveučilišta. Objašnjenje za to nalazi u tome da mladi zaista vole Dubrovnik, ali i da ondje žive visokom kvalitetom života. Upravo zbog potonjeg navodi da su mladi slabo zainteresirani za aktivnosti i promjene u zajednici.

Docent Marinko Marić objasnio je da Sveučilište u Dubrovnikku mladima ne može ponuditi atraktivne studije poput medicine, arhitekuture ili prava zbog čega veliki dio mladih odlazi na druga hrvatska sveučilišta. Ističe da je njegova uloga u demografskom kontekstu ipak velika jer zadržava i privlači određen broj mladih, no da se veliki broj mladih koji odu studirati negdje drugdje ipak ne vrati. Također, problem nastaje i kada mladi završe fakultete i zbog nedostatka poslova sele negdje druge. Zaključuje da su demografske politike dugoročan proces u koji treba kontinuirano ulagati.

Potičemo gospođu Šuicu kao potpredsjednicu Europske komisije na to da se u suradnji s premijerom Plenkovićem i državnom tajnicom Josić u ovoj godini donesu Strategija demografske revitalizacije i Nacionalni program za mlade koji će biti provedeni u praksi”, zaključio je Ivan Majstorić uime Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Cijeli okrugli stol možete pogledati i poslušati na poveznici.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.