mimladi

Erasmus+ projekt „Budi aktivan i kreativan“ – osvrt sudionice Dunje Dernej

Jednog dana gledala sam oglase za posao na stranici Studentskog centra (bez puno sreće, naravno) kad mi je pozornost privukla objava o projektu o poduzetništvu. Prvi instinkt mi je bio da ju samo lajkam i nastavim skrolati dalje jer se, otkad znam za sebe, borim protiv svoje uplašene i nesigurne strane koja mi otežava da pokušam nešto novo, kažem što mislim i riskiram. Međutim, uspjela sam joj se othrvati i odlučila sam istražiti detalje projekta „Budi aktivan i kreativan“ te se na kraju prijaviti. U budućnosti planiram otvoriti prevoditeljski obrt, pa mi je to, osim osobnog izazova, bio glavni razlog za prijavu. O projektu sam obavijestila i svog dečka, koji se razlikuje od mene u dosta stvari, pa tako i u ulasku u nepoznate vode sa samopouzdanjem te se tako i on odlučio za sudjelovanje.

            Prvi dan projekta imala sam poprilično veliku tremu zbog upoznavanja i brojnih nepoznanica koje su me čekale. Opisala bih taj osjećaj kao da sam došla na prvi dan škole ili faksa, taj uzbudljivi grč u želucu koji se javlja kad ne znaš ni koga ćeš upoznati ni kako ni kada. Ipak, vrlo brzo nakon prve aktivnosti pao mi je veliki teret s ramena jer su sudionici i organizatori bili vrlo otvoreni, pristupačni i vedri. Vidjela sam da s mnogima imam i određene poveznice, bilo da se radi o faksu, mom rodnom mjestu, ljudima koje poznajemo ili stvarima koje nas zanimaju.

Foto: Privatna arhiva SSMH

            Mogu reći da sam od samog početka projekta počela prikupljati znanja i vještine iz različitih područja, ne samo iz poduzetništva, već i iz komunikacije i ljudskih odnosa. Zbog svoje introvertiranosti i nenametljivosti većinom sam promatrala druge i upijala ono što govore, ali sam i na taj način puno toga naučila. Par puta sam se odvažila reći svoj stav, ali najviše sam slušala, kako predavače, tako i ostale sudionike na projektu. Kao studentica pedagogije, upoznata sam s aktivnim slušanjem s kojim se može puno više postići nego samo pričanjem o sebi ili svojim interesima te sam ga nastojala primjenjivati što je više moguće prilikom interakcije s drugima.

Također mi je bilo vrlo zanimljivo što smo toliko raznoliki – bilo je tu ekonomista, „filozofa“, pravnika, umjetnika, tehničara, medicinara, mlađih, starijih, onih koji imaju i onih koji nemaju planove, onih koji su planove već ostvarili, šutljivijih, pričljivih… Tako sam mogla vidjeti različite perspektive drugih i samim time proširiti svoju te također dijeljenjem svojih vidika utjecati na vidike ostalih sudionika. Ipak, smatram da nam je svima dodirna točka bila to što želimo biti aktivni, kreativni i poduzetni, što je bio i glavni cilj ovog projekta.

Iako se svaki predavač razlikovao te je svaka aktivnost bila jedinstvena, od početka do kraja vladala je opuštena i produktivna atmosfera. Dobili smo različite poglede, mišljenja i iskustva poduzetnika i stručnjaka koji su nam dali pregršt korisnih informacija i izvora koje možemo koristiti za dodatno informiranje. Svi su nas poticali da izrazimo svoje mišljenje, prikažemo svoju poduzetničku ideju, raspravljamo i kritički promišljamo.

Tijekom predavanja i rasprava razbili su mi se mnogi stereotipi koje sam imala o poduzetnicima i poduzetništvu te sam se osjećala ohrabreno i dodatno motivirano da ostvarim svoje poslovne, ali i osobne ciljeve. Raspored je bio intenzivan, ali može se reći da je i samo poduzetništvo intenzivna tema za koju smo u ova četiri dana dobili određeni temelj koji će nam poslužiti u daljnjem radu i razvoju.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Tijekom projekta introvert u meni puno je puta bio pod kušnjom, izložen svijetu te spreman da se svaki tren sakrije na sigurno mjesto. No nisam mu to dopustila ni prije prijave na projekt, ni na početku, ni tijekom projekta. U tome je čar Erasmus projekata i sličnih aktivnosti – oni predstavljaju izazov i hrabri korak naprijed, a meni je iznimno drago da sam samu sebe izazvala i imala velike koristi od toga, i na osobnoj i na profesionalnoj razini.

Zahvaljujem Svjetskom savezu mladih Hrvatska na organizaciji odličnog i kvalitetnog projekta te sa sigurnošću mogu reći da ću se na njih u budućnosti puno brže prijaviti, bez nesigurnog skrolanja. Nadam se.


Autorica: Dunja Dernej, sudionica Erasmus+ projekta „Budi aktivan i kreativan”

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.