mimladi

Svjetski dan umjetnosti

“Pravi umjetnik nije onaj tko je inspiriran, već onaj koji inspirira druge.” – Salvador Dali

Svake godine, 15. travnja, na rođendan znamenitog talijanskoga umjetnika Leonarda da Vincija, obilježava se Svjetski dan umjetnosti.

Svjetski dan umjetnosti posebna je proslava. Na taj dan promiče se razvoj, širenje i uživanje u umjetnosti.

UNESCO i Svjetski dan umjetnosti

Prema UNESCO-u, umjetnost njeguje kreativnost, inovativnost i kulturnu raznolikost za sve narode u cijelome svijetu i od presudne je važnosti pri podjeli znanja i poticanja znatiželje i dijaloga. Maločas spomenute kvalitete umjetnost je oduvijek imala i uvijek će imati ako ustrajemo u podupiranju okruženja u kojima se umjetnici i umjetnička sloboda promiču i štite.

Time ćemo zajedničkim snagama podržati daljnji razvoj umjetnosti te promicati naša sredstva za ispunjenje svrhe svijeta, a ta je – njegova sloboda i mir.

Petnaesti travanj poseban je datum. Tada se, naime, obilježava Svjetski dan umjetnosti koji pomaže u jačanju veza između umjetničkog stvaralaštva i društva, potiče se veća svijest o raznolikosti umjetničkih izričaja te je naglašen umjetnikov doprinos održivom razvoju.

Datum našeg interesa izvanredna je prigoda da se poboljša položaj umjetničkog obrazovanja u školama jer kultura često ima moć usmjeravanja prema inkluzivnom i pravednom obrazovanju.

UNESCO daje poseban doprinos Svjetskome danu umjetnosti u obliku raznih aktivnosti poput debata, konferencija, radionica, kulturnih događanja te prezentacija ili izložbi.

Poruka generalne direktorice UNESCO-a

Godine 2020., godine kada je virus COVID-19 harao svijetom, Svjetski dan umjetnosti dobio je poseban pečat. Naime, Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, tada je poručila: „Ovaj Svjetski dan umjetnosti pravovremeni je podsjetnik da nas umjetnost može ujediniti i povezati čak i u najtežim okolnostima. Doista, moć umjetnosti da okuplja ljude, inspirira, liječi i dijeli, postaje sve jasnija tijekom nedavnih sukoba i krize, uključujući COVID-19.“ (UNESCO, 2022.)

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.