mimladi

26. ožujak – Ljubičasti dan

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ dan je pružanja podrške osobama oboljelim od epilepsije. Obilježava se 26. ožujka, a osnovan je 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan. Cassidy je tada bila devetogodišnjakinja koju je osjećaj društvene stigmatizacije zbog navedenog oboljenja potaknuo da se javno govori o epilepsiji te pokaže da se osobe oboljele od iste ne razlikuju od drugih.

Cassidy je otkrila da u slobodno vrijeme glumi u reklamama i filmovima, igra se sa svojim prijateljima te provodi vrijeme s obitelji. Htjela je pokazati svijetu da živi sasvim normalnim životom. Godinama njezino lice krasilo je tisuće plakata te slalo jasnu jedinstvenu poruku: „Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju!“ Zašto ljubičasta boja? Povezana je s osjećajem usamljenosti. U ovom slučaju, osjećaj se često javlja zbog već navedene društvene stigmatizacije.

Hrvatska se po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije „Ljubičastog dana“ pod vodstvom Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Naime, organizirana su predavanja, tj. edukacije o epilepsiji, u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, u dječjem vrtiću Markuševec, Klinici za pedijatriju KBC Zagreb,…

Epilepsija je…

…kronični neurološki poremećaj kojeg karakteriziraju epileptički napadaji, odnosno, epizode nastale rezultiranjem prekomjernog djelovanja živčanih stanica moždane kore. Čak u 60 % slučajeva napadaji se manifestiraju kao grčevi vidljivi osobito na licu i pojedinim dijelovima tijela, dok se 40 % očituje u kratkim epizodama smanjene razine svijesti.

Epilepsija se obično liječi uzimanjem lijekova na svakodnevnoj bazi, a kao prva pomoć, u slučaju da dođe do epileptičkog napadaja, preporuča se okretanje osobe na bok, u bočni položaj, kako bi se spriječio ulazak tekućine u pluća. Statistički podaci ukazuju na to da svake godine 120 od 100 000 stanovnika doživi prvi epileptički napadaj. U svijetu od epilepsije boluje oko 50 milijuna osoba, u Europi oko 6 milijuna, a u Hrvatskoj oko 40 000 osoba.

Dignimo svijest

Jedino edukacijom možemo srušiti predrasude i iskorijeniti društvenu stigmatizaciju, ne samo oboljelih od epilepsije, nego i svih onih koji se nose s nešto „drugačijim životom“.

Izvori:

https://www.epilepsija.hr/?page_id=248 

https://kzz.hr/ljubicasti-dan-2021

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.