mimladi

27. ožujka – Svjetski dan kazališta

Svjetski se dan kazališta od 1962. godine obilježava 27. ožujka. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) jer se upravo tog datuma otvorila prva kazališna sezona u Teatru nacija u Parizu. Svjetski se dan kazališta obilježava u više od 90 zemalja čitanjem svjetske kazališne poruke te izvođenjem kazališnih predstava.

Povijest Međunarodnog kazališnog instituta

Međunarodni kazališni institut (ITI) osnovan je na inicijativu prvog direktora UNESCO-a, Sir Juliana Huxleya i dramaturga i romanopisca JB Priestlyja 1948., neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Osnivači ITI-a htjeli su izgraditi organizaciju koja će biti usklađena s UNESCO-vim ciljevima o kulturi, obrazovanju i umjetnosti, a koja će svoje napore usmjeriti na poboljšanje statusa svih glumaca, pjevača, i drugih koji se bave izvedbenim umjetnostima. Međunarodni kazališni institut, od prvih godina postojanja pa do danas, uspio se razviti u najveću svjetsku organizaciju za izvedbene umjetnosti, a čini ga više od 90 kazališnih centara raspoređenih diljem svijeta. Hrvatska je također jedna od zemalja članica Međunarodnog kazališnog instituta.

Ciljevi Međunarodnog kazališnog instituta su promicanje međunarodne razmjene znanja i prakse u području scenskih umjetnosti, poticanje suradnje između kazališta i kazališnih glumaca, omogućavanje kazališnim zajednicama prikazivanje njihova rada široj publici, kao i buđenje svijesti vladinih organizacija i kreatora javnih mnijenja o vrijednosti i važnosti izvedbenih umjetnosti, doprinijeti učvršćivanju mira i prijateljstva među narodima, raditi u skladu s idealima i ciljevima UNESCO-a, boriti protiv svih oblika rasizma te društvene i političke diskriminacije.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

Foto: Pexels

Povodom Svjetskog dana kazališta, 27. se ožujka svake godine organiziraju razna domaća i međunarodna kazališna događanja od strane kazališnih kuća, kazališnih glumaca, ljubitelja kazališta, kazališnih sveučilišta, akademija i škola.

Najposebniji je dio obilježavanja Svjetskog dana kazališta odabir jedne ugledne osobe iz redova kazališnih glumaca koja ostatku zemalja prenosi svoju kazališnu poruku za tu godinu. Ove godine, kazališnu poruku prenosi Peter Sellars, redatelj i profesor na Odsjeku za svjetsku umjetnost i kulturu na UCLA (University in California, Los Angeles).

Svjetski dan kazališta u Hrvatskoj

Foto: privatna arhiva autora

Hrvatska kazališta svake godine obilježavaju dva bitna datuma. Uz Svjetski dan kazališta, Hrvatska obilježava i, možda još važniji, Dan hrvatskog kazališta, dan kada je odlučeno da će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskom jeziku.

Foto: privatna arhiva autora

Na Svjetski dan kazališta, osim čitanja ovogodišnje međunarodne kazališne poruke, HDDU (Hrvatsko društvo dramskih umjetnika) svake godine osmišljava i hrvatsku kazališnu poruku. Neki od značajnih autora hrvatskih kazališnih poruka u proteklih nekoliko godina bili su glumac Pero Kvrgić, teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević, nacionalna dramska prvakinja Branka Cvitković, redatelj Ozren Prohić, glumac Siniša Popović i dr. Ove je godine čast pisanja kazališne poruke pripala hrvatskom književniku Dubravku Jelačiću Bužimskom.

I hrvatsku i međunarodnu kazališnu poruku možete pročitati na internetskim stranicama HDDU.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.