mimladi

Valentinovo je kroz godine dobilo konotaciju „blagdana“ kada se slavi ljubav. Već od 1. veljače osjeća se ljubav u zraku i baš to veljaču čini najnježnijim mjesecom u godini. Valentinovo nas sve čini boljima jedni prema drugima i pozitivnijima, jer uz ljubav sve je lakše.

Dan zaljubljenih

Valentinovo se obilježava u ime sv. Valentina koji je prema predaji potajno vjenčavao rimske vojnike s njihovim odabranicama. Ondašnje vlasti zabranjivale su brakove vojnika zato što se smatralo da to smanjuje njihovu borbenost. Valentin se pobunio i počeo ih vjenčavati riskirajući smrt te je, nažalost, preminuo je 14. veljače. Stoga na ovaj dan slavimo ljubav, zahvalnost za našega Drugoga i sreću što imamo dragu osobu uz sebe.

Obilježavanje Valentinova u naše je krajeve stiglo iz Amerike i dijelova Zapadne Europe gdje se taj dan obilježava kao blagdan mladih, zaljubljenih, zaručenih parova koji izmjenjuju darove. Sve do tada nemamo zabilježeno slavljenje Valentinova kao blagdana u našim krajevima.

Izvor: Unsplash

Valentinovo samo za parove?

Dan zaljubljenih povezuje se uz parove koji slave svoju ljubav, ali mora li biti rezervirano samo za njih? Naša sposobnost da „ljubimo“ u smislu da cijenimo, volimo, poštujemo i zahvalni smo za dragu osobu nije rezervirana samo za naše bolje polovice. Bez prijatelja ne bismo bili osobe kakve jesmo, stoga na Valentinovo treba slaviti prijateljstva koja u svome temelju također imaju ljubav.

Kako se približava Valentinovo na društvenim mrežama do izražaja dolaze pošalice na temu kako svi oni koji su single tuguju na 14. veljače. No, nema potrebe za time, jer svi mi imamo nekoga koga volimo i tko voli nas bilo to dečko, cura, prijatelji manje je važno. Puno je važnije da si međusobno pokažemo koliko smo zahvalni jedni na drugima.

Konzumerizam

Kako se Valentinovo sve više približava tako reklame sve više promoviraju moguće poklone za Dan zaljubljenih od buketa do putovanja. Izlozi su puni balona u obliku srca i super ponuda povodom Valentinova.

Primijetila sam da se fokus premjestio na dobre i skupe poklone jer će to drugoj osobi pokazati koliko je volite. Smatram da poklon ne može pokazati svu ljubav druge osobe. Voljeti treba svaki dan, a ne samo jedan dan u godini. Ljubav nije dizajnerska torbica, putovanje ili večera u finom restoranu, već to da je vaša voljena osoba uz vas u vašim dobrim i lošim danima.

Provodite Valentinovo s osobom koju volite i ne zaboravite voljeti svaki dan!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.