mimladi

14. veljače – Međunarodni dan darivanja knjigom

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače, a ove se godine obilježava deseti put zaredom. Projekt ima volonterski karakter, a uključiti se mogu svi koji žele poticati djecu na čitanje knjiga i slikovnica te razvijanju ljubavi prema čitanju.

Foto: Unsplash

Međunarodni dan darivanja knjigom započela je Amy Broadmoore sa svojim sinom 2012. godine nakon što je uočila nedostatak čitanosti kod djece iz slabo razvijenih i siromašnih područja. 2013. godine vođenje projekta prepušta Emmi Perry koja vodi službenu web stranicu Međunarodnog dana darivanja knjigom te potiče sve veći broj roditelja, odgojitelja, učitelja i knjižničara da se uključe u inicijativu povećanja dječjeg pristupa knjigama. Projekt je zamišljen tako da se svaka osoba kao dobrovoljni volonter pobrine pokloniti barem jednom djetetu jednu slikovnicu ili knjigu.

Foto: Unsplash

Benefiti čitanja

Mnoga istraživanja čitanosti dokazuju prednosti knjiga i čitanja naglas za ljude svih dobnih skupina, a posebice za djecu. Osim emocionalnih dobrobiti, knjige djeci pružaju i psihološke i kognitivne sposobnosti. Znanstvenici se slažu s tvrdnjom da su upravo knjige, za razliku od bilo kojeg drugog medija, najosnovnije za razvoj dječjeg govora i bogatog vokabulara.

Zanimljivi su i rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu u Ohiu koja pokazuju kako je dijete kojemu roditelji čitaju u vrtićkoj dobi upoznato s oko 1.4 milijuna riječi više od djece kojoj roditelji nikada nisu čitali. Redovito čitanje barem jedne slikovnice dnevno djetetu može približiti gotovo 300 000 riječi do pete godine života, što će mu uvelike olakšati prelazak iz vrtića i boravak u školi. Za usporedbu, djeca kojoj se ne čita, do pete godine života raspolažu s oko 4500 riječi.

Čitanjem djeca razvijaju vokabular koji se uvelike razlikuje od svakodnevne komunikacije koju djeca imaju s roditeljima i u krugu obitelji. Riječi koje djeca čuju iz slikovnica za njih su nove, kompliciranije, ponekad i teške i nerazumljive. Svakodnevno čitanje djeci, počevši od najranijih godina, može pomoći u učenju i usvajanju jezika, koncentracije, kreativnosti, komunikacijskih i društvenih vještina, ali i u vještini slušanja i pisanja. Djeca po prirodi imaju velike snove i bujnu maštu, a čitanje naglas kod djece potiče maštanje o ljudima, životinjama ili mjestima na kojima nikada nisu bili u stvarnom životu.

Foto: Unsplash

Ovaj se dan službeno slavi u više od 44 zemlje, na šest od sedam kontinenata. U Hrvatskoj se ove godine Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava pod geslom „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“! Iskoristite ovu inicijativu za čitanje pokojeg retka knjige ili, ono najvažnije – poklonite slikovnicu, potaknite djecu na čitanje, maštanje, stvaranje ljubavi prema knjigama i tako im pomozite da postanu bogatijeg, maštovitijeg, kvalitetnijeg i kreativnijeg vokabulara.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.