mimladi

Svjetski savez mladih Hrvatska: Mladima je potrebno omogućiti kvalitetne životne uvjete i sigurnost

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH), podružnica međunarodne  organizacije World Youth Alliance, predstavio rezultate istraživanja „Motivacija mladih za  migracijom i zasnivanjem obitelji“ u srijedu 9. veljače u velikoj dvorani Matice Hrvatske u  Zagrebu. Rezultate istraživanja predstavili su članovi SSMH-a Domagoj Dalbello i Ivan  Majstorić, a komentirali su ih dr. sc. Marin Strmota, docent na Ekonomskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu, te dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, znanstvena savjetnica na Institutu za  migracije i narodnosti u Zagrebu. 

Rezultate istraživanja predstavio je Domagoj Dalbello, istaknuvši da je istraživanje provedeno na prigodnom uzorku od 660 mladih ispitanika iz cijele Hrvatske. Cilj istraživanja bio je ispitati motivaciju mladih za iseljavanjem i zasnivanjem obitelji. „Ispitali smo na koji način su  politička participacija, društvena aktivnost, dob odseljenja od roditelja, broj braće i sestara,  religioznost i drugi čimbenici povezani sa željom mladih za iseljavanjem iz Hrvatske i željom  mladih za iseljavanjem i imanjem djece“, rekao je Dalbello te dodao da se gotovo polovina  mladih izjasnila da povremeno ili često razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. „Bitno je  razumjeti da mladi ne odlaze impulzivno, već da je to nešto o čemu razmišljaju i razmatraju  opcije prije nego što odu“, pojasnio je.  

Rezultati vezani uz političku participaciju mladih su ohrabrujući, poručio je Dalbello. „58 % ispitanika se izjasnilo da uvijek glasa na parlamentarnim izborima, 65 % uvijek glasa na  predsjedničkim izborima 60 % ih uvijek glasa na lokalnim izborima, dok se broj onih koji  nikada ne glasuje kreće između 7 i 9 % ovisno o vrsti izbora“, istaknuo je te dodao da je  istraživanjem utvrđeno da oni mladi koji češće glasuju na izborima, imaju i manju želju za  iseljavanjem. Prema tome, zaključio je Dalbello, jedan od čimbenika iseljavanja svakako bi  mogla biti politička apatija, odnosno nedostatak vjere da mogu u društvu nešto promijeniti i  popraviti. Također, mladi zaposleni u privatnom sektoru više žele iseliti od mladih koji su  zaposleni u javnom sektoru, rekao je Dalbello, naglasivši da je to veliki gospodarski problem.  

Foto: SSMH

Rezultati istraživanja pokazali su da više od polovine mladih između 18 i 30 godina živi s  roditeljima. „Jasno je da velik dio mladih dugo živi s roditeljima, što im svakako daje  financijsku sigurnost, ali može biti povezano i s kasnijim zasnivanjem obitelji. Naime, oni  mladi koji su se kasnije iselili od roditelja, žele i kasnije imati djecu“, istaknuo je, među ostalim  Domagoj Dalbello.  

Docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Marin Strmota komentirao  je dobivene rezultate, istaknuvši da mu je iznimno drago da se mladi uključuju u demografsku  problematiku. „Demografski procesi već su više od 30 godina izrazito negativni i nemamo nikakvo opravdanje za to“, rekao je. Kao zastrašujući trend dr. Strmota je istaknuo nezainteresiranost mladih za politiku, navodeći da mladi gledaju na politiku kroz spektar  korupcije i loših političara kojih, kako je rekao, u Hrvatskoj ne manjka. Dr. Strmota je istaknuo  da Hrvatska bilježi rast udjela staroga stanovništva te da se zbog toga političari više  usmjeravaju na njih jer donose više glasova na izborima. „Drago mi je da mladi prepoznaju  temu demografije vjerojatno i više nego naši političari, koji to pitanje politiziraju.  Populacijske politike su bitne i bit će sve bitnije u budućnosti“, istaknuo je dr. Strmota.  

Foto: SSMH

Svoj komentar dala je i znanstvena savjetnica na Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu  dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, istaknuvši da je 2022. proglašena Europskom godinom mladih te da joj je drago da godinu započinjemo s mladima i ovakvim inicijativama. Iako je istraživanje  napravljeno na prigodnom uzorku, ovi rezultati, naglasila je dr. Klempić Bogadi, mogu biti  polazište za daljnja istraživanja.  

„Ono što zabrinjava je to da 22 % ispitanika često razmišlja o migraciji. Naime, mladi nerado  odlaze jer prepoznaju vrijednost života u Hrvatskoj, no s godinama taj optimizam opada“,  istaknula je te dodala da smatra kako bi prioritet države trebao biti zadržavanje stanovništva koje je u njoj. „Previše smo okrenuti idejama da vratimo one koji su otišli, ali trebali bismo se  više fokusirati na mlade koji su ostali“, rekla je. Puno je pitanja otvoreno u istraživanju i  vjerujem da su ovi rezultati bitni za daljnje javne politike, zaključila je dr. Klempić Bogadi.  

Foto: SSMH

Da objavljeni podaci svjedoče o dugotrajnoj i široko rasprostranjenoj depopulaciji  Hrvatske te cjelokupnu javnost navode na zaključak da je potrebno osmisliti, ali i dosljedno  provoditi javne politike koje će mlade zadržati u Hrvatskoj, rekao je Ivan Majstorić. „Posebno  to vrijedi za slabije razvijena područja, poput Slavonije i Banovine, koja su u posljednjem  međupopisnom razdoblju, uslijed manjka prilika i boljih radnih mjesta, ali i prirodnih  katastrofa, izgubila najviše stanovnika“, istaknuo je.  

Mladima je potrebno omogućiti kvalitetne životne uvjete i sigurnost kako bi ostvarili svoj  puni potencijal, koji će kasniti biti na dobrobit čitavog društva, rekao je Majstorić. „Potičemo  nositelje vlasti da ulože više napora u provedbu kvalitetnih obiteljskih politika, koje će  mladima omogućiti bolje uvjete za ostanak u Hrvatskoj i osnivanje obitelji, s posebnim  naglaskom na podršku roditeljstvu, formalnu skrb o djeci te usklađivanje obiteljskih i  poslovnih obveza“, rekao je te dodao da se nositelji vlasti moraju više zauzimati za  učinkovitiju tranziciju mladih na tržište rada, bolje radne uvjete mladih i odgovarajuće  rješavanje stambenoga pitanja mladih obitelji. 

„Vjerujemo da će rezultati istraživanja biti vrijedan doprinos u analizi demografskog stanja nakon objave prvih rezultata Popisa stanovništva, ali i da će biti poticaj za konstruktivnu javnu  raspravu usmjerenu prema osmišljavanju rješenja za depopulaciju u Hrvatskoj“, zaključio je Ivan Majstorić ispred Svjetskog saveza mladih Hrvatska. 

Foto: SSMH

Svjetski savez mladih Hrvatska 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.