mimladi

Lik i djelo Akija Rahimovskog

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je u Nišu 05. lipnja 1955 godine, ali se njegova obitelj ubrzo preselila iz Niša u Skopje. Njegov je otac bio glazbeni profesor, a Aki je već sa sedam godina krenuo u glazbenu školu gdje je svoj glazbeni put započeo sviranjem klavira. Volio je rock glazbu, a koliko je za glazbu živio govori i činjenica da je s 15 godina bio urednik na Radio Skopju. Bio je član makedonskog benda Tor u kojem je svirao klavijature, no kako je bend ubrzo ostao bez pjevača, pred mikrofonom se našao upravo Aki. S 19 godina Aki dolazi u Zagreb i nastupa u raznim bendovima sve dok nije osnovao Parni valjak.

Novoosnovani bend započinje s radom 1975. godine, a već sljedeće godine izdaju prvi studijski album Dođite na show. Parni valjak stekao je veliku popularnost i djelovao nekoliko desetaka godina sve dok Aki nije, 2008. godine, odlučio napustiti bend i nastaviti svoju glazbenu karijeru turnejom po Srbiji. No, već 2009. godine Parni valjak se odlučio ponovno sastati, a članove benda činili su Aki kao frontman te Husein Hasanefendić, Marijan Brkić, Zoran Preksavec, Berislav Blazević i Dalibor Marinković.

Aki Rahimovski sa svojom grupom Parni valja dobitnik je brojnih nagrada od kojih se svakako ističe 6 Porina za album Buđenje te Nagrada grada Zagreba za promicanje društvenog života.

O njegovom se privatnom životu ne zna mnogo jer je Aki pokušavao držati obiteljski život dalje od očiju javnosti. Akijev sin Kristijan Kiki Rahimovski krenuo je očevim stopama i također je uspješan pjevač. Osim Kristijana, Aki ima i kćeri Edinu i Antoniju.

Al’ vrijeme svakog prevari, smješi se pa udari

Govoreći u svoje, a vjerujem i u ime mnogih ljudi, Aki je ostavio trag. Bio je čovjek kojeg se uvijek rado slušalo, čovjek čije su stihove pjevale (i pjevat će) generacije. Njegovi su koncerti bili energični, srčani, zabavni, emotivni. Oni koji se pamte. Aki, hvala ti na svakom otpjevanom stihu i svakoj emociji koju si prenio svojoj publici.

„Za malo nježnosti na sve ću pristati, za malo nježnosti da mogu zaspati“.

Veliki pjevač, čovjek s kojim su pjevale generacije i čije će pjesme zauvijek ostati veliki hitovi, zauvijek je zaspao 22. siječnja 2022. godine u Novom Mestu, u 67. godini života. Ipak, Aki će ostati živjeti u pjesmama, u glazbi, u mislima i srcima mnogobrojnih fanova, poznanika, suradnika, prijatelja i obitelji.

„Anđeli nek’ te čuvaju kada vrijeme oboli, da li čovjek sve, baš sve, na kraju preboli?“


Izvori:

https://www.youtube.com/watch?v=Q-VtDKBWo4M

https://www.youtube.com/watch?v=tqNyZLLBcq8

https://www.youtube.com/watch?v=SLsM9g_V94g

https://www.youtube.com/watch?v=mp-IGBZwX4g

https://www.parnivaljak.com/aki-rahimovski/

https://showbiz.com.hr/aki-rahimovski/

https://www.biografija.com/aki-rahimovski/

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.