mimladi

Kad ste zadnji put dobili čestitku poštom?

Nikad nisam bila na „ti“ s kraticama. Od „SR“ umjesto „sretan rođendan“ do „lp“ umjesto „lijepi pozdrav“ nijedna kratica mi se nije svidjela. Neko vrijeme su me uveseljavale virtualne čestitke, ali one često ostavljaju dojam „generičnosti“.

Neovisno o tome, naravno da je uvijek lijepo kad te se netko sjeti i zaželi ti poručiti nešto lijepo. Za one koji su nam najbliži, najviše ćemo se potruditi, zar ne? Bliži se Božić pa ću to iskoristiti za primjer. Zašto ne bismo umjesto kratice „SB“ barem napisali „Sretan Božić!“ ili umjesto poruke na mobitelu poslali čestitku poštom? Ne uzme to previše vremena.

Kuverta

Priznajem, najčešće kupujem bijele ili sivo-plave kuverte. Takve su najdostupnije. Vjerojatno je to jedan od razloga zbog kojih uplatnice i slična pošta najčešće dolazi u kuvertama takve boje ili one „poštansko-žute“. Međutim, ako dobijete inspiraciju, poigrajte se s bojama! Jednom mi je u sandučić stigla jarko crvena kuverta unutar koje je bila čestitka za Božić i sama boja kuverte me veoma razveselila. Ipak je Božić u Zagrebu tijekom zime pa malo boje dobre dođe.

Nemojte se previše brinuti oko toga kakav vam je rukopis kad upisujete adresu primatelja i pošiljatelja na kuvertu. Samo, naravno, pripazite da pišete čitko. Jednom sam slala poštu tako da sam isprintala adresu i samo zalijepila na kuvertu, ali radilo se o slanju dokumentacije. Kad se radi o slanju čestitki, definitivno je bolje pisati rukom. Pišete svojim bližnjima, dragim osobama, a ne nekoj instituciji. Neka se vidi da je od vas!

Čestitka

Znate ono uzbuđenje koje uhvati djecu prije otvaranja darova? Je li vas ikad uhvatilo prije otvaranja čestitke? Ono kad se probudi dječja znatiželja uz svijest da ćete upravo vidjeti nešto baš za vas odabrano. To mene obično uhvati. Možda previše slušam Nižetića i pjesmu „Ostani dite“. U svakom slučaju, mislim da je uzbuđenje prigodan osjećaj za vrijeme slavlja neovisno o tome slavi li se blagdan, rođendan, vjenčanje ili nešto drugo!

Kad otvorim čestitku, obično ju stavim negdje na vidljivo mjesto neko vrijeme. Čestitke uglavnom imaju neku ilustraciju ili lijepu misao na prednjoj strani pa volim uživati u tome. Moglo bi se reći da je svaka čestitka mali umjetnički dar koji uključuje vizualni aspekt (ilustracija) i misaoni (nekoliko riječi). Neovisno o tome jeste li majstori od riječi ili ne, vjerujem da bi vaše bližnje obradovala čestitka jer bi znali da je srca.

Pošta i dalje radi

Ne znam kad ste zadnji put dobili čestitku poštom, ali vjerujem da ju možete poslati! Lijepo je umjesto računa ili druge službene pošte dobiti čestitku! Možda zbilja već dugo niste nekome poslali čestitku. Je li zadnji put bio kad ste bili znatno mlađi? Neka vas onda slanje čestitke vrati malo u mlađe dane! Možda čak niste nikad poslali čestitku. Nadam se da vas je ovaj članak inspirirao da nešto poduzmete u vezi toga. Pošta i dalje radi!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.