mimladi

Veliko finale Netflix hit serije “Kuća od papira”

Za brojne obožavatelje diljem svijeta 3. prosinac bio je jedan od najiščekivanijih datuma koji je obilježio kraj 2021. godine u svijetu filmova i serija. Američki pružatelj Internet streaming usluga na zahtjev – Netflix – odlučio je upravo na taj datum objaviti zadnjih pet epizoda serije Kuća od papira koja je u relativno kratko vrijeme osvojila svijet i smatra se najgledanijom serijom ikad na već spomenutoj platformi.

Kako je sve započelo?

Kuća od papira ili na izvornom španjolskom jeziku – La casa de papel, odnosno internacionalno – Money Heist, postala je u vrlo kratkom vremenu svjetski fenomen. Španjolska kriminalistička serija čije je mjesto radnje glavni grad Španjolske – Madridu, broji ukupno pet sezona, odnosno 41 epizodu. Skromni početci svoje korijene vuku još iz 2017. godine pod redateljskom palicom Alexa Pine, a što je još zanimljivije, na španjolskom kanalu Antena 3 uopće nije zauzimala termin prime-timea. Ipak, seriju pod svoje krilo uzima Netflix i otkad postaje dostupna cijelom svijetu, uzbuđenje i ludilo obožavatelja ne jenjava. Likovi koji nose ovu seriju – Profesor, Tokio, Berlin, Rio, Lisabon, Nairobi, Denver, Stockholm, Helsinki, Oslo, Moskva, Bogota, Palermo, Marseille i Manila – postali su besmrtni ušavši u povijest kako španjolske tako i svjetske kulture.

Radnja serijala

Ako netko nikad nije pogledao seriju, moram ga upozoriti da ovaj dio članka može sadržavati spoilere.

U prve dvije sezone Profesor okuplja oko sebe skupinu pljačkaša te ih upoznaje sa svojim planom pljačkanja Španjolske kraljevske kovnice kako bi otisnuli ukupno 2, 4 milijarde eura. Pljačka se mora odvijati bez pravih imena (zbog toga svatko odabire ime grada), a kao glavni cilj je imati javnost na svojoj strani. Profesor to lijepo sažima u prvoj epizodi: (…) Jer nećemo ukrasti ničiji novac. Čak ćemo im biti simpatični. A to je ključno. Javnost mora biti uz nas. Bit ćemo vražji junaci za sve te ljude. Ali budite jako oprezni… Jer onog trena kad padne kap krvi… Ovo je jako važno. Bude li ijedne žrtve… više nećemo biti Robin Hoodovi… (…)

Kroz cijelu seriju provlači se španjolska riječ resistencia, odnosno otpor kojeg pljačkaši utjelovljuju tako što nose crvene kombinezone i maske slavnog nadrealističnog slikara Salvadora Dalía, koje su se mogle vidjeti i na nekim prosvjedima današnjice. Osim ova dva elementa, u seriji se puno puta čulo i pjevanje poznate antifašističke pjesme Bella ciao, simbola otpora u Italiji.

Foto: Unsplash

Nakon uspješno provedene pljačke u Španjolskoj kraljevskoj kovnici, spletom okolnosti jedan od pljačkaša – Rio – bude uhićen od strane policije te se grupa opet okuplja kako bi ga spasila. Plan spašavanja je i ovaj put pljačka ni više ni manje nego rezervi zlata u Španjolskoj banci prema planu jednog od likova koji je ubijen u drugoj sezoni – Berlina. Upravo ovu pljačku pratimo kroz tri preostale sezone.

Posljednjih pet epizoda

Astrofizičari tvrde da je gotovo sve zlato na Zemlji stiglo prije četiri milijarde godina tijekom meteorskog pljuska. Možda je zbog nasilnog dolaska ovaj metal zauvijek proklet. Nijedan metal nije uzrokovao toliko ubojstava… kao onaj s kojim se prosimo.“ – rečenice su s kojima počinje šesta epizoda pete sezone.

Gledatelji su se tijekom pet sezona morali pozdraviti s puno likova, a jedan od najšokantnijih gubitaka bio je u prvom dijelu pete sezone, koji je izašao 3. rujna, (samo)ubojstvom glavne junakinje Tokio. S takvim potezom, bilo je očito da se ne može predvidjeti kako će ovaj serijal završiti kao i hoće li i ostali likovi tragično završiti. Čak su Internetom kružile teorije kako je glavna junakinja, koja je ujedno i pripovjedač u cijeloj seriji, i dalje živa. Sve je to pridonijelo sve većem iščekivanju finalnih epizoda. Ono što će gledatelji moći vidjeti jest pokušaj izvlačenja zlata  i način na koji je ta operacija isplanirana, dok se uigrana ekipa unutar zidina banke polako raspada, nagrizena gore spomenutim događajem. Što će se dogoditi sa zlatom i gdje će ono završiti na kraju, prepuštamo da sami pogledate.

Ono što mogu garantirati je to da će vas finalne epizode, kao i uvijek, držati u neizvjesnosti. Ipak, ono što je sigurno je da, na veliku žalost brojih obožavatelja ovaj serijal definitivno završava kao što je i najavljivano, barem što se tiče španjolske verzije. Za 2022. godinu najavljena je korejska verzija Kuće od papira gdje je ulogu Berlina dobio upravo Park Hae-soo iz Netflix serije Igra lignje. A kad već spominjemo lik Berlina sretna vijest je da će upravo on dobiti svoj spin-off. Netflix je potvrdio da bi serija pod istoimenim nazivom svjetlo dana trebala ugledati 2023. godine s istim glumcem koji ga je portretirao tijekom svih pet sezona u originalnoj verziji.

Foto: Flickr

Zaključak

Kuća od papira pokazala je i podsjetila kako serija svjetskog kalibra može dolaziti i sa Starog kontinenta, a ne samo iz uigrane Hollywood mašinerije, dok se Netflix  opet pokazao kao odlična platforma koja pomaže europskim serijama i filmovima da dođu do većeg broja ljudi.

Ako ste nakon ovog članka poželjeli gledati Kuću od papira, ono što vam mogu savjetovati je da se dobro zavežete jer vas čeka ludo putovanje. Uživajte!


Izvori:

https://es.wikipedia.org/wiki/La_casa_de_papel

https://mag.elcomercio.pe/fama/la-casa-de-papel-final-explicado-de-la-temporada-5-parte-2-que-paso-y-que-significa-money-heist-ending-explained-series-de-netflix-video-nnda-nnlt-noticia/

https://www.fotogramas.es/series-tv-noticias/a38408481/casa-de-papel-spin-off-berlin-netflix/

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.