mimladi

Bavljenje sportom u zimskim mjesecima

Svatko se voli dobro osjećati u svome tijelu, nemati tjelesne tegobe, a ruku na srce -i biti zadovoljan onime što vidi u zrcalu. Međutim, mnogi od nas o tome vode računa samo u ljetnim mjesecima, a zimi si dobrano daju oduška. Zašto si ne olakšati naporne pripreme za ljeto na način da si za ljeto spreman prije negoli ono uopće dođe?

Skoro je prosinac i već smo debelo zaglavili u zimskom periodu. „Ljetni izgled“ za većinu je stvar ne tako davne prošlosti i krenule su se nakupljati zimske naslage. Preferira se kauč, dekica, serija ili knjiga i ponešto za gricnuti. Zna se koliko je lako prepustiti se tome i koliko se teško opet natjerati na trening. Ipak, to stanje hibernacije nakon nekog vremena dovede do razdražljivosti. Tijelo počinje zamjerati i stvori se osjećaj „krivnje“. Obično dolaskom listopada opadne volja za treningom i malo po malo se ispadne iz ritma odlaska na trčanje ili kućnog treninga, što se prakticiralo negdje od travnja, a upadne se u filmske maratone na Netflixu.

Monotonija i statičnost postanu preopterećujući i potrebna je promjena. Baš zato treba djelovati preventivno, da uopće ne dođe do potonuća u kauč, a način za to je ne prestati izdvajati nekoliko sati tjedno na fizičku aktivnost samo zato što je počela zima.

Kod kuće ili vani?

Treniranje kod kuće ima svojih čari, što smo svi mogli osjetiti kroz lockdown 2020. U dnevnom boravku može se odraditi trening koji je više nego dovoljan da bismo se bolje osjećali. Svi imaju vremena nekoliko puta tjedno odraditi neki oblik tjelovježbe u trajanju od pola sata do 45 minuta. Sve ostalo su, nažalost, samo izlike. Nije potrebna oprema da bi se napravio kvalitetan trening, a ako „u rukavu“ postoji izgovor „ne znam što bih“, barem u današnje vrijeme na Youtubeu i na svakoj društvenoj mreži, trenera i raznih programa treninga ima na bacanje.

Nakon dugog dana na poslu ili na fakultetu, kad ti se ne da vani na hladno, kući na toplom napraviš uslugu sebi. Također, kad osoba trenira, kvalitetnije spava. Osim toga, treniranje s partnerom ili cimerom može biti zabavno i djelovati homogenizirajuće na odnos. Jasno, zimi se također može trenirati i vani. Istrčati svoju rutu na svježem zraku, jedna je od najboljih terapija za cijelo biće, i s tjelesnog i s mentalnog aspekta. Oni koji ne vole trčanje, mogu odraditi neki drugi trening u parku, nevažno postoje li sprave u njemu ili ne.

Za one kojima su potrebne sprave, utezi i one kojima se ne trenira vani, a doma se ne mogu natjerati, postoji opcija odlaska u teretanu. Teretane su zimi praznije, naročito u prosincu i siječnju kad su mnogi okupirani prvo punjenjem, a onda pražnjenjem blagdanskog stola. Zatim, naravno, ono najzabavnije –loptački sportovi. Svatko tko je osjetio užitak igranja „basketa“ ili nogometa zimi, složit će se da je to najzabavnije. Kolektivno, dinamično, zadovoljavajuće, zdravo kompetitivno, trošiš kalorije, a da ne razmišljaš o tome i nakon nekoliko minuta zaboraviš na hladnoću. S time da se, naravno, može igrati i u dvorani, ali igra na otvorenom pruža i dašak djetinjstva, a ne košta ništa.

Zima (ni)je izgovor

Nakon samo deset minuta vježbanja, mozak oslobađa veću količinu hormona serotonina i dopamina, što može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije te ojačati imunitet i zdravlje. Potrebno je samo malo muke za toliko benefita, a možemo završiti s onom poznatom izrekom još iz antičkog doba –„mens sana in corpore sano“; odnosno zdrav duh u zdravom tijelu.

Bruno Šoba

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.