mimladi

Odmor bez društvenih mreža

Koje asocijacije ili osjećaji se bude u Vama kada Vam spomenem odmor bez društvenih mreža? Osjećate li olakšanje ili uznemirenost? Ako osjećate uznemirenost, do kraja ovog članka to će se sigurno promijeniti, vjerujte!

Odmor od Facebooka ili Instagrama?

Ove sam godine došla na ideju da provedem ljetovanje bez društvenih mreža. Odluka nije izazvala nervozu, zato što sam većinu ove godine provela na “odmoru od mobitela”. Zašto? Zato što uz sva silna predavanja i sjedenja nekoliko sati ispred laptopa nisam imala snage “scrollati” po Instagramu ili Facebooku. Zapravo, provođenjem slobodnog vremena na društvenim mrežama  bila sam još umornija što je utjecalo na moju produktivnost. Stoga sam odlučila da bih ovaj odmor mogla provesti bez objavljivanja story-a na Instagramu i stalnog odgovaranja na poruke.

Foto: Unsplash

Ljetovanje offline

Želim provesti vrijeme sa svojim prijateljicama i uživati u trenutku, ne zanima me tko je objavio sliku ili gdje se netko nalazi u određenom trenutku niti želim dijeliti sa drugima gdje sam ja i zabavljam li se. Mislim da ću tako biti “prisutnija”, sretnija, odmornija i slobodnija. Možda nam se ne čini da nas društvene mreže ograničavaju ili vežu za sebe, ali realnost je da upravo to rade.

Prošlih godina kada bih odlazila na ljetovanje uvijek sam imala u glavi kako mi treba jedna dobra slika uz zalazak sunca na plaži za Instagram. Dok ove godine, stvarno ne marim za to, zato što ne želim osjećati pritisak društvenih mreža da moram nešto objaviti zato što sam na odličnoj lokaciji ili da pokažem drugima gdje sam. Iskreno, to nema smisla, drugi ne žive naš život i mi ne živimo njihov, taj odmor se s razlogom zove odmor.

Neaktivnost na mrežama, prisutnost u stvarnom životu

Sigurno mislite kako će vaši prijatelji s kojima stalno komunicirate reagirati ako vas nema tri dana na Facebooku, no ne brinite, samo im javite da vas neće biti. Ako se maknete od društvenih mreža svijet neće stati, nećete biti zakinuti za važne događaje, sve će i dalje ostati normalno te se ništa strašno neće dogoditi. Umjesto toga, vi ćete se osjećati bolje zato što ćete konačno uzeti vremena za sebe i početi primjećivati male stvari od kojih vas društvene mreže neprimjetno ometaju. Naravno, treba početi malim koracima, a ne prevelikim restrikcijama. Primjerice, odredite da ćete na početku ići dva puta dnevno na društvene mreže, zatim smanjite na jednom i onda na nijednom. Moja je parola: “Ako me netko hitno treba, ima moj broj. Ako nisam aktivna na Facebooku ili Instagramu, ne znači da sam nedostupna.”

Foto:Unsplash

Ljeto je vrijeme promjena

Nadam se da sam Vam barem malo promijenila perspektivu “odmora od društvenih mreža” i da ćete izazvati sami sebe na taj korak. Možete i svoje prijatelje potaknuti, tako će vas oni podsvjesno motivirati da ne odustanete. Iskoristite ovo ljeto za jedan dobar “reset” od svih društvenih mreža i napunite ove svoje baterije energije, ove na mobitelu nisu toliko važne.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.