mimladi

Matićevo izvješće o pobačaju izglasano u Europskom parlamentu

Jučer, u četvrtak 24. lipnja, Europski je parlament na plenarnoj sjednici izglasao Rezoluciju o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena (2020/2215(INI)), s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih.

Podsjetimo, riječ je o Izvješću Predraga Freda Matića, hrvatskoga europarlamentarca iz redova socijalista i demokrata, ujedno izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskoga parlamenta (FEMM).

Svjetski je savez mladih Hrvatska, kako smo ranije prenijeli, izradio analizu sadržaja ovoga izvješća koje zadire u isključivu nadležnost država članica, miješajući se u uređenje nacionalnih zdravstvenih sustava i definiranje nacionalnih zdravstvenih politika. Rezolucijom se poziva na ograničenje temeljnih ljudskih prava kakvo je, primjerice, pravo na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika, označavajući ga kvazipravnom preprekom i relativizirajući njegov značaj nazivajući ga takozvanim. Nepostojećim se seksualnim i reproduktivnim pravima, čiji je sastavni dio usluga pobačaja, dodjeljuje status zaštićenih ljudskih prava, a države članice potiču se da svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, kao i djeci koja ne pohađaju školu, osiguraju opći pristup sadržajno prijepornom sveobuhvatnom seksualnom odgoju, potpuno izostavljajući ulogu roditelja. Osim što negira temeljne biološke činjenice, poput one da jedino žene mogu biti trudne, tvrdeći da u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe mogu biti trudni, Izvješće lažno zaključuje kako je jedna od njegovih ključnih tema “kvalitetna skrb za trudnice, rodilje i babinjače utemeljena na dokazima”. Skrb za trudnice, rodilje i babinjače u čitavom se Izvješću spominje tek 4 puta, dok se koncept seksualnoga i reproduktivnog zdravlja i prava u 77 paragrafa Izvješća spominje gotovo stotinu puta.

Iza Izjave Svjetskog saveza mladih, u kojoj se ističu neki od problematičnih dijelova Izvješća i kojom se europarlamentarce pozvalo da glasuju protiv istoga, stalo je 140 potpisnika – sveučilišnih profesora i drugih predavača, predstavnika liječničkih udruženja (Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, Hrvatskog liječničkog zbora (Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju), Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Hrvatskog liječničkog zbora), saborskih zastupnika te liječnika, magistara farmacije i pravnika. Stručnjaci kojih se sadržaj ovoga Izvješća najviše tiče, time su poslali jasnu poruku kako je sadržaj ove rezolucije neprihvatljiv.

Valja naglasiti kako rezolucije, koliko god utjecajne bile na području politike i definiranja programa i smjernica, nisu pravno obvezujuće. Nakon što je Rezolucija izglasana, na državama je članicama zadatak da ne klonu pod eventualnim političkim prinudama i da ostanu svjesne kako su pitanja zdravlja i uređenja domaćih zdravstvenih sustava u njihovoj isključivoj nadležnosti.

Svjetski savez mladih Hrvatska nastavit će, edukacijom, zagovaranjem i kulturnim djelovanjem, zagovarati napredak koji u središtu ima nepovredivost dostojanstva ljudske osobe, afirmirati i promicati pravo na zdravlje svih ljudi, muškaraca i žena, te zagovarati programe i politike koji zdravlje žena i majki štite cjelovito, a ne instrumentaliziraju u svrhu promicanja partikularnih interesa i moralno upitnih sadržaja.

Spomenutu Izjavu možete pronaći ovdje.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.