mimladi

Ljetne škole za mlade – prilika za obogaćenje praznika

Ako ljetne praznike ne želite provesti samo uživajući u uobičajenim ljetnim radostima, na pravom ste mjestu. U nastavku članka vam nudimo informacije o četiri ljetne škole za mlade. Vrijedi ih istražiti jer jednako je potrebno utažiti žeđ za novim spoznajama kao i žeđ za tekućinom!

Demokracija i ljudska prava

Želite li usavršiti svoje govorničke vještine, debatni kamp Ljetna škola demokracije pravi je izbor za vas. Održat će se u Segetu Donjem kod Trogira. Ljetna škola započinje 22. kolovoza, a završava 28. kolovoza 2021. Kamp je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima i nenastavnom osoblju i studentima koji žele postati voditelji debatnih klubova. Sve aktivnosti su usklađene s epidemiološkim mjerama. Radionice vode iskusni certificirani treneri kako bi polaznici postigli što bolje rezultate. Izborne radionice svake su godine različite, a obrađuju specijalizirane debatne teme, aktualna društveno-politička pitanja te različite teme iz društvenih znanosti. Unatoč radnoj i obrazovnoj atmosferi, polaznici i polaznice imaju predviđeno vrijeme za niz slobodnih aktivnosti tako da je debatni kamp svakako i mjesto dobre zabave, druženja i stjecanja nezaboravnih uspomena. Rok za prijavu je 27. lipnja.

Još jedna ljetna škola koju možete posjetiti iz udobnosti svoga doma je „The European System of Human Rights Protection“ koju organizira Europsko sveučilišta Viadrina u Frankfurtu na Odri (Njemačka). Održat će se u razdoblju od 20. kolovoza do 10. rujna, a namijenjena je mladim akademicima, prvostupnicima i istraživačima. Aktualna je i tema ljetne škole – europski sustav zaštite ljudskih prava koji će se detaljno proučavati i bit će vam pružena mogućnost da vidite integriranu analizu različitih europskih sustava i pitanja zaštite ljudskih prava. Prijaviti se možete do 14. srpnja, a na završetku edukaciji dobit ćete potvrdu o sudjelovanju i 10 ECTS bodova. Ukupna cijena edukacije je 250 €. Moguće je dobiti školarinu, ali to ovisi o dostupnim novčanim sredstvima i razlogu zbog koje se školarina traži.

Održivi razvoj

Epidemiološka situacija je uvjetovala i provedbu zadnje ljetne škole koja će se spomenuti unutar ovog članka. Ona će se održati u online formatu. Tijekom ove ljetne škole možete razvijati zdravu kompetitivnost jer se radi i o natjecanju. Naime, Université Politehnica de Bucarest (Rumunjska) i AUF mreža (Sveučilišna agencija za frankofoniju) organiziraju trodnevnu online ljetnu školu i natjecanje, a tema je održivi razvoj koja će se održati u razdoblju od 6. do 8. srpnja, a rok za prijavu je 30. lipnja. Mogu se prijaviti studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta članica AUF mreže (Sveučilište u Zagrebu je njihov član). Pred studente će biti postavljen zadatak osmišljavanja inovativnih i održivih ideja koje će omogućiti smanjenje otpada i recikliranje kako bi se ubrzao prijelaz na cirkularnu ekonomiju.

Fleksibilna ljetna škola

U slučaju da iz udobnosti svojega doma želite posjetiti neku stranu zemlju, a istovremeno uživati u morskim radostima, Nizozemska je pravi izbor za vas. Naime, od 2. do 15. kolovoza održava se Međunarodna ljetna škola „CuriousU“ na Sveučilištu Twente. Iako je prvotna ideja bila da se program održi hibridno (dijelom online, a dijelom na samom Sveučilištu), organizatori su se zbog lakše provedbe odlučili na potpunu online edukaciju. Edukacija se sastoji od predavanja, radionica, projektnih grupnih radova i društvenih aktivnosti, a imat ćete priliku čuti i inspirirajuće govornike. Program ovisi o tome koje predmere sudionici odaberu. Prijave su moguće do 26. lipnja.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.