mimladi

Lokalni izbori na portalu mimladi.hr – grad Osijek


Jedan od glavnih ciljeva portala mimladi.hr i udruge Svjetski savez mladih Hrvatska, koja je njegov izdavač, jest poticati mlade da budu aktivni članovi društva. Stoga, ususret ovogodišnjim lokalnim izborima želimo mladima približiti problematiku lokalnih izbora te poticati njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, što naravno uključuje i izlazak na birališta. Kako smo najavili u uvodnom članku za ovogodišnje lokalne izbore, od danas objavljujemo odgovore na pitanja koja smo poslali kandidatima za gradonačelnika 4 najveća hrvatska grada. Sva pitanja odnose se na politike vezane uz mlade, a nadamo se da će Vam odgovori kandidata pomoći da donesete informiranu političku odluku.

U nastavku slijede odgovori gospodina Berislava Mlinarevića, kandidata za gradonačelnika grada Osijeka. Pitanja smo također poslali i Ivanu Radiću, Goranu Kušecu te Vladimiru Šišljagiću. Do trenutka objavljivanja članka njihove odgovore nismo dobili.

1. Što će Vam biti prioritet kad je riječ o ulaganju u obrazovnu infrastrukturu u gradu? Hoćete li povećati proračunsko izdvajanje za obrazovanje i odakle ćete namaknuti sredstva?

Foto: Unsplash

Berislav Mlinarević:
Kada je riječ o obrazovnoj infrastrukturi u gradu Osijeku, iz pozicije roditelja, ali i budućeg gradonačelnika prvo o čemu razmišljam je energetska obnova svih naših škola i njihovo opremanje prema standardima ostalih europskih zemalja. Naša djeca zaslužuju ugodne prostore, opremljene suvremenim edukativnim pomagalima. Tek nakon revizije gradskog proračuna moći ćemo utvrditi pravo stanje blagajne i dio sredstava prenamijeniti za poboljšanje uvjeta obrazovanje na način da sva djeca imaju osigurane sve uvjete za stjecanje obrazovanja, od dovoljnog broja nastavnika, asistenata u nastavi, nutritivno bogate užine i prehrane tijekom produženog boravka i slično. 

2. Mladi do 29 godina čine 28% svih nezaposlenih u Hrvatskoj. Kako biste taj problem riješili u svom gradu?

Foto: Unsplash

Berislav Mlinarević:
Problemu nezaposlenosti potrebno je pristupiti holistički, na način da se procesu rješavanja nezaposlenosti pristupi sa svih strana, počevši od suradnje sa Sveučilištem u Osijeku i poticanja predstavnika na promicanje onih obrazovnih programa i strukovnih zanimanja koja su potrebna na našem tržištu rada. Naše se gospodarstvo mora razvijati u smjeru IT, poljoprivrede i prerađivačke industrije jer je Slavonija upravo za to i stvorena.

3. Mislite li da se grad treba baviti pitanjem gradnje stanova i davanje u najam/otkup po povoljnim uvjetima mladima ili socijalno ugroženima? Koji je Vaš konkretan plan?

Foto: Unsplash

Berislav Mlinarević:
Grad mora poticati programe subvencioniranja prilikom kupnje stanova za mlade, ali i davanja u najam i omogućavanja otkupa nakon određenog niza godina. To je ujedno jedan od načina kako potaknuti mlade na ostanak u Osijeku, njihovo osamostaljivanje i razvoj profesionalne karijere, ali i osnivanje obitelji uz sve pretpostavke za to.

4. Osim izravnih novčanih davanja po rođenju djeteta, koje ćete demografske mjere provoditi s ciljem stvaranja boljih životnih uvjeta za mlade obitelji?

Foto: Unsplash

Berislav Mlinarević:
U prvom mandatu planiram izgradnju dječjih vrtića. Ne smijem dopustiti da djeca i njihovi roditelji čekaju na listi za upis u djeteta u vrtić. Roditeljima želim osigurati mogućnost povratka na njihova radna mjesta, a da se istovremeno osjećaju dobro znajući da su njihova djeca zbrinuta u vrtićkim grupama. 

 5. Mislite li mlade uključiti u donošenje odluka na gradskoj razini i kako točno?

Foto: Unsplash

Berislav Mlinarević:
Mlade, ali i ostale skupine građana, nužno je uključiti u sukreiranje socijalnih politika u Osijeku. Na razini Gradske uprave moraju postojati stručni djelatnici koji će biti kontinuirano u vezi s našim građanima, pravovremeno ih informirati o pravima te ispitivati njihovo mišljenje i na temelju toga zajedno donositi odluke za dobrobit svih. 

6. Što detektirate kao najveći izazov za mlade u Vašemu gradu?

Foto: Unsplash

Berislav Mlinarević:
Želim mladima vratiti vjeru u bolje sutra. Želim ih uvjeriti da su jednako važni, da su ravnopravni građani koji imaju svoje odgovornosti, ali i ovlasti odlučivati o budućnosti razvoja socijalnih politika, od kojih su ključne politike za mlade. Želim ih ohrabriti da i dalje vjeruju u poštene sustave koji cijene marljivost, poduzetnost i samostalnost te da je moguće stati na kraj korupciji, klijentelizmu i nepotizmu. Osobno sam primjer kako uz odricanje, jasan cilj i viziju osoba iz radničke obitelji može uspjeti. Danas potičem mlade i veselim se uspjehu drugih.Dragi mladi, nadamo se da su vam ovi odgovori pomogli donijeti informiranu političku odluku. Izađite u nedjelju na izbore i dajte glas svom favoritu!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.