mimladi

Lokalni izbori na portalu mimladi.hr – grad Split


Jedan od glavnih ciljeva portala mimladi.hr i udruge Svjetski savez mladih Hrvatska, koja je njegov izdavač, jest poticati mlade da budu aktivni članovi društva. Stoga, ususret ovogodišnjim lokalnim izborima želimo mladima približiti problematiku lokalnih izbora te poticati njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, što naravno uključuje i izlazak na birališta. Kako smo najavili u uvodnom članku za ovogodišnje lokalne izbore, od danas objavljujemo odgovore na pitanja koja smo poslali kandidatima za gradonačelnika 4 najveća hrvatska grada. Sva pitanja odnose se na politike vezane uz mlade, a nadamo se da će Vam odgovori kandidata pomoći da donesete informiranu političku odluku.

U nastavku slijede odgovori kandidata za gradonačelnika grada Splita. Pitanja smo također poslali i Željku Kerumu, Ivici Puljku, Anti Franiću, Jakovu Prkiću i Ivici Grkoviću. Do trenutka objavljivanja članka njihove odgovore nismo dobili.

1. Što će Vam biti prioritet kad je riječ o ulaganju u obrazovnu infrastrukturu u gradu? Hoćete li povećati proračunsko izdvajanje za obrazovanje i odakle ćete namaknuti sredstva?

Foto: Unsplash

Vice Mihanović:
Što se tiče obrazovne infrastrukture u gradu Splitu, to smatram jednim od prioriteta u budućem mandatu. U ostvarenju tog cilja planiram maksimalno koristiti i sredstva iz fondova Europske unije. Konkretno, u sljedećem mandatu ćemo značajno ulagati u osnovno školstvo u našem gradu, odnosno investirat ćemo u dogradnju Osnovne škole Ravne njive-Neslanovac, pronaći ćemo lokaciju za gradnju osnovne škole na Kili i izgradit ćemo četiri školske sportske dvorane na području grada. Ono što posebno želim naglasiti je to da planiramo u sljedećem mandatu pokrenuti međunarodnu osnovnu i srednju školu na engleskom jeziku kroz program IB (International Baccalaureate) koji bi se održavao u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad i III. Gimnaziji. Korištenjem raspoloživih EU sredstava Obrtno-tehničku školu i Turističko-ugostiteljsku školu želimo transformirati u regionalne centre za podsektore elektrotehnike i računarstva te turizma i ugostiteljstva. S tim u cilju, nadogradit ćemo Obrtno-tehničku školu kroz projekt vrijedan 250 milijuna kuna, a od toga ćemo sufinancirati iz EU sredstava iznos od 200 milijuna kuna, a konkurentnost učenika koji završe Turističko-ugostiteljsku školu ćemo povećavati kroz ulaganje u nove i moderne programe koje ćemo također financirati iz EU fondova u većem dijelu. Odlučni smo u ostvarenju ovih projekata te ćemo znati iznaći financijska sredstva za njih. Pametnim proračunskim planiranjem i korištenjem fondova EU ćemo to i ostvariti.

Branka Ramljak:
Prioritet će mi biti donošenje stambene politike za mlade i gradnja POS stanova za najam za mlade koji nisu kreditno sposobni, po uzoru na Dubrovačku stanogradnju. Uz to, radit ću na aktivnijem uključivanju mladih u procese odlučivanja, depolitizaciji Savjeta mladih, donošenju dobrog programa njihova godišnjeg rada i povećanju transparentnosti javnih poziva za sufinanciranje projekata mladih.

2. Mladi do 29 godina čine 28% svih nezaposlenih u Hrvatskoj. Kako biste taj problem riješili u svom gradu?

Foto: Unsplash

Vice Mihanović:
To je veliki problem za sve krajeve u Hrvatskoj, pa tako i za grad Split. Moram naglasiti kako je posljednjih godina došlo do pomaka u tom pogledu upravo zbog kvalitetnih mjera poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, u prvom redu mjera Vlade Republike Hrvatske. Prvo što planiram je prirez smanjiti sa 15% na 9% kako bi potaknuli i rasteretili naše poduzetnike. Planiramo i brojne druge programe poput sufinanciranja troškova kamata po kreditima za obrtnike, mikro i male poduzetnike do maksimalno 1% odnosno do 3 milijuna kuna godišnje, sufinanciranje otvaranja novih radnih mjesta u djelatnostima od strateškog interesa za grad, program prekvalifikacija nezaposlenih kroz sufinanciranje edukacija i sl. Također ćemo predstaviti i konkretan Program inkubacije i edukacije za razvoj poduzetništva u cilju sufinanciranja za troškove edukacije. Ukupna vrijednost programa iznosila bi minimalno 4 milijuna kn i odnosila bi se na dvije godine, zaključno s 2023. godinom. Razvijat ćemo splitsku IT industriju koja već sad ima veliki potencijal zahvaljujući vrijednom radu mladih profesionalaca iz Splita. U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom nastavit ćemo provoditi projekt Digitalna Dalmacija kojim se stvaraju kadrovski preduvjeti za rast cjelokupne IT scene u Splitu, a kroz važne projekte poput ICT županija, SpinIT i Tehnološki park Dračevac ispunit će se i potrebni infrastrukturni preduvjeti za ostvarenje tog cilja. Gospodarstvo se može i treba poticati konkretnim mjerama i to ćemo sustavno raditi. Naravno, gospodarska situacija i posljedično razina zaposlenosti ovisi i o brojnim drugim faktorima. Stoga vjerujem da ćemo zajedničkim snagama pridonijeti rješavanju tog problema.

Branka Ramljak:
To je jedan ozbiljan problem koji se pokušava riješiti s nacionalne razine, a kao grad to također trebamo gospodarskim mjerama prema poduzetnicima usmjerenim na samozapošljavanje i zapošljavanje mladih. Dodatno, izgradnjom Tehnološkog parka na Dračevcu stvorit će se infrastrukturni i programski uvjeti da, u dijalogu sa Sveučilištem u Splitu, povežemo studente s poduzetnicima u IT sektoru.

3. Mislite li da se grad treba baviti pitanjem gradnje stanova i davanje u najam/otkup po povoljnim uvjetima mladima ili socijalno ugroženima? Koji je Vaš konkretan plan?

Foto: Unsplash

Vice Mihanović:
Ne mislim da se grad sam treba baviti stanogradnjom već vjerujem da je omogućavanje rješavanja stambenog pitanja za mlade u Splitu moguće riješiti kroz model poticane stanogradnje, odnosno tzv. POS kroz koji bi omogućili dvije opcije – najam ili kupnju stana. Uvođenje opcije najma POS-ovih stanova bi omogućilo rješavanje stambenog pitanja brojnim obiteljima koji nisu u mogućnosti stan otkupiti iz više razloga, a u prvom redu nemogućnosti kreditiranja. Opcija najma bi im omogućila dugoročnu sigurnost i mogućnost otkupa stana nakon određenog vremena. Želim naglasiti kako već imamo spremne 4 lokacije na kojima je moguća gradnja POS-ovih stanova bez potrebe za izmjenom prostorne dokumentacije. To smatram iznimno važnim pitanjem.

Branka Ramljak:
Grad treba krenuti graditi POS stanove za najam za mlade koji nisu kreditno sposobni odmah, a paralelno s time donijeti stambenu politiku da nam se više ovakva situacijas cijenom kvadrata i odljevom mladih ljudi u okolne gradove urbane aglomeracije Split, nastala zbog blokade GUP-a grada i turizma, više ne ponovi.

4. Osim izravnih novčanih davanja po rođenju djeteta, koje ćete demografske mjere provoditi s ciljem stvaranja boljih životnih uvjeta za mlade obitelji?

Foto: Unsplash

Vice Mihanović:
Što se tiče izravnih davanja, udvostručit ćemo iznos naknade za prvo novorođeno dijete s 2.000 na 4.000 kn. Ono što smo kroz pretkampanju i kampanju posebno naglašavali je to da planiramo uvesti programa „roditelj odgojitelj“ za roditelje četvero i više djece koji ostaju kod kuće. Demografske mjere trebaju biti raznolike i sveobuhvatne. Smatram da je u tom pogledu najvažnije ulaganje u važne projekte poput poticane stanogradnje i opcije najma takvih stanova, gradnje novih i uređenje postojećih dječjih vrtića, škola  i dječjih igrališta kao i ulaganje u drugu infrastrukturu. To je preduvjet svake kvalitetne demografske mjere. Stoga nam je cilj omogućiti mladim obiteljima ostanak u Splitu, rješavanje stambenog pitanja i omogućiti sve potrebne uvjete za podizanje obitelji u našem gradu.

Branka Ramljak:
Osim standardnih mjera koje sada postoje i unaprijeđene su posljednjih godina, kao novu mjeru sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje budući da je to problem s kojim se suočava sve više mladih parova.

 5. Mislite li mlade uključiti u donošenje odluka na gradskoj razini i kako točno?

Foto: Unsplash

Vice Mihanović:
Oko svih važnih pitanja koja se tiču mog profesionalnog ili političkog života uvijek sam se volio okružiti mladim suradnicima i s njima redovito savjetovati. To sam pokazao i kroz izbor suradnika kad sam preuzeo dužnost predsjednika Gradske organizacije HDZ-a u Splitu kao i kroz proces formiranja naših izbornih lista, a to ću pokazati i nakon preuzimanja gradonačelničke dužnosti. Sasvim sigurno mogu jamčiti da će Savjet mladih Grada Splita kao i sve udruge i organizacije koje okupljaju mlade u meni imati kvalitetnog sugovornika i suradnika, a vjerujem da će taj odnos biti obostran i kvalitetan.

Branka Ramljak:
Mislim, i formalno i neformalno. Formalno putem depolitiziranog Savjeta mladih, a neformalno tako da ih uključim i pitam pri svakom važnijem projektu i odluci koje ih se tiču.

6. Što detektirate kao najveći izazov za mlade u Vašemu gradu?

Foto: Unsplash

Vice Mihanović:
Ako bih morao izabrati jedan najveći izazov, onda bih rekao da je to sve teža mogućnost rješavanja stambenog pitanja u našem gradu.

Branka Ramljak:
Nepriuštivu cijenu stanovanja.


Dragi mladi, nadamo se da su vam ovi odgovori pomogli donijeti informiranu političku odluku. Izađite u nedjelju na izbore i dajte glas svom favoritu!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.