mimladi

Lokalni izbori 2021. na portalu mimladi.hr

Jedan od glavnih ciljeva portala mimladi.hr i udruge Svjetski savez mladih Hrvatska, koja je njegov izdavač, jest poticati mlade da budu aktivni članovi društva. Stoga, ususret ovogodišnjim lokalnim izborima želimo mladima približiti problematiku lokalnih izbora te poticati njihovo aktivno sudjelovanje, što naravno uključuje i izlazak na birališta.

Odlučili smo kandidatima za gradonačelnike 4 najveća hrvatska grada postaviti sljedećih 6 pitanja koja se odnose na mlade. Sve odgovore koje dobijemo objavit ćemo u preglednim člancima, kako bi naši čitatelji imali priliku vidjeti što im kandidati nude i poručuju te na temelju toga napraviti informiranu političku odluku. Također, uz svaki članak priložit ćemo i dokument u kojem će biti cjeloviti odgovori svih kandidata. Odabrali smo kandidate koji prema istraživanjima javnoga mnijenja imaju najveće šanse ući u drugi krug, odnosno postati gradonačelnici.

Pitanja koja smo poslali kandidatima su sljedeća:

1. Što će Vam biti prioritet kad je riječ o ulaganju u obrazovnu infrastrukturu u gradu? Hoćete li povećati proračunsko izdvajanje za obrazovanje i odakle ćete namaknuti sredstva?

2. Mladi do 29 godina čine 28% svih nezaposlenih u Hrvatskoj. Kako biste taj problem riješili u svom gradu?

3. Mislite li da se grad treba baviti pitanjem gradnje stanova i davanje u najam/otkup po povoljnim uvjetima mladima ili socijalno ugroženima? Koji je Vaš konkretan plan?

4. Osim izravnih novčanih davanja po rođenju djeteta, koje ćete demografske mjere provoditi s ciljem stvaranja boljih životnih uvjeta za mlade obitelji?

5. Mislite li mlade uključiti u donošenje odluka na gradskoj razini i kako točno?

6. Što detektirate kao najveći izazov za mlade u Vašemu gradu?

Pratite naš portal sljedeći tjedan i saznajte što su nam kandidati odgovorili na ova pitanja. 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.