mimladi

Donald Trump i zabrana TikToka i WeChata

Kolovoz 2020. godine je kako za Amerikance tako i za Kinesku vladu započeo dramatičnim i lošim vijestima kad je, sad već bivši američki predsjednik Donald Trump, u subotu 01. kolovoza, silazeći s aviona Air Force One, pred novinarima izjavio kako razmišlja zabraniti trenutno najpopularniju aplikaciju u Sjedinjenim Američkim Državama – TikTok, koja broji milijune i milijune korisnika, mirno govoreći kako ima autoritet za donošenje takve odluke. Tjedan dana nakon toga, u medijima se prolama vijest da Trump planira zabraniti i drugu popularnu kinesku aplikaciju za dopisivanje pod nazivom WeChat. Sredinom kolovoza isti predsjednik potpisuje ugovor o zabrani korištenja TikToka i WeChata u granicama Sjedinjenih Američkih Država na rok od 45 dana ako obje aplikacije ne budu prodane američkoj kompaniji Microsoft, ostavljajući s jedne strane milijune Amerikanaca kao i Kinesku vladu, ljutima, ogorčenima i nezadovoljnima.

Foto: Pixabay

Prije nego uđemo dublje u problematiku i analizu poteza američke administracije naspram Kineske vlade kroz prizmu zabrane ovih trenutno dviju najpopularnijih aplikacija, nameću se pitanja kako one uopće funkcioniraju i zašto predstavljaju toliku prijetnju američkom narodu. 

TikTok ili na kineskom Douyin, mobilna je aplikacija kineskog porijekla koju posjeduje tvrtka ByteDance sa sjedištem u Pekingu. U zadnje vrijeme ova aplikacija je jedna od najpopularnijih i najtraženijih, s preko bilijun korisnika. Laka za instaliranje kao i za korištenje, funkcionira tako da omogućuje ljudima gledanje i kreiranje kratkih videozapisa koji traju svega nekoliko sekundi popraćeni raznim pjesmama pa se zapravo cijelo vrijeme radi o stvaranju zvučnih memova. Osim što ćete vidjeti ljude kako plešu na neku pjesmu, TikTok se koristi i za snimanje raznih skečeva, ali i korisnih videa koji progovaraju o sportu, zdravoj prehrani, plesu i ostalim savjetima. Svatko može snimiti svoj video kako bi privukao što veću publiku pa se ispostavilo da su na TikToku mnogi nepoznati postali velike zvijezde i doslovno žive od same aplikacije jer broje veliki broj pratitelja i obožavatelja. Mnogi Amerikanci smatraju TikTok važnim dijelom svojeg života, pogotovo sad za vrijeme teške situacije korona krize i nametnutih karantena, naglašavajući kako im je njegov sadržaj unosio malo radosti u tužnu svakodnevicu.    S druge strane WeChat, ili na kineskom Weixin, popularna je kineska aplikacija koja služi za dopisivanje. Uspoređujući je s ostalim društvenim mrežama kao što su Facebook (FB), Instagram, LinkedIn, Uber itd., pronalaze se mnoge sličnosti. U Kini je ova aplikacija postala popularna u trenutku kad je Kineska vlada odlučila zabraniti uporabu američkih društvenih aplikacija i mreža kao što su Google, Facebook i Twitter. Pod vlasništvom jedne od najvećih kineskih tvrtki Tencent (TECHY), WeChat u Kini broji do 1.2 bilijuna aktivnih korisnika, kojih je najviše upravo u matičnoj državi porijekla. Zašto je ova aplikacija tako neizostavna da je skoro svaki stanovnik Kine ima? Kao prvo, mogućnosti WeChata u SAD-u i u Kini su drugačije. U SAD-u preko aplikacije se može pozvati taxi, slati novac, igrati igrice, objavljivati razne statuse, dok su u Kini mogućnosti proširene kao što je plaćanje računa, razgledavanje menu-a u raznim restoranima, naručivanje kod liječnika, čitanje novina itd. Odluka Donalda Trumpa je direktno pogodila brojne američke državljane koji su koristili ovu aplikaciju kako bi se čuli sa svojim obiteljima i prijateljima u Kini čime im je ta mogućnost bila oduzeta. 

Nakon objave koja je uzdrmala svijet da će TikTok biti zabranjen ako ne bude prodan američkom Microsoftu, ByteDance, tvrtka pod čijim je vlasništvom aplikacija, odmah je krenula u pregovore za prodaju kako bi ikako mogla spasiti svoje ulaganje i posao u SAD-u. Međutim, za tvrtku Tencent, kao i za WeChat, ova izjava je bila nevjerojatan udarac i posljedice su se vidjele odmah. U samoj tvrtki došlo je do pada dionica za deset posto, kao i veliko pitanje iznad glave, što će se dogoditi s obje aplikacije kad prođe zabrana od 45 dana. Nameće se par pitanja koji bi to mogli biti razlozi i što se to događa u odnosu između američke administracije i Kine, a trenutno se prelama preko dvije najpopularnije aplikacije. 

Prva stvar je ona koju se odmah moglo čuti u medijskom prostoru, a to je da ni TikTok ni WeChat nisu sigurne aplikacije zbog osobnih podataka koje mnogi Amerikanci pohranjuju pa je moguće da se ti podatci koriste i prosljeđuju Kineskog komunističkoj partiji koja će onda imati slobodan pristup informacijama o američkim građanima. Kao što je Trump izjavio u jednom intervjuu: Sjedinjene Države moraju poduzeti agresivnu akciju protiv vlasnika WeChata kako bi zaštitile našu nacionalnu sigurnost. Htjeli mi to priznati ili ne, WeChat prati reputacija da se nadgleda, iako tvrtka Tencent to zdušno negira. Međutim, ovakvom zabranom, iako WeChat ne raspolaže velikim brojem korisnika na području Sjedinjenih Američkih Država, kao što to ima u Kini, ne zaustavlja se sve na tome. Ovakva zabrana bi ulazila i u druge sfere tvrtke jer Tencent posjeduje brojne aplikacije za razne igre i tu bi mogao nastati problem. Tencent je vlasnik Riot Gamesa koji proizvodi jednu od najpopularnijih igrica kao što je League of Legends za PC, a osim toga tvrtka radi i s Pokemon kompanijom. 

Kako je na navedene događaje reagiralo Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova može se pročitati iz sljedeće rečenice: Sjedinjene Države koriste nacionalnu sigurnost kao izgovor i koriste državnu moć kako bi ugnjetavale neamerička poduzeća. Pošto se sumnja da Kineska vlada zaista i vodi takvu represivnu politiku s kojom želi kontrolirati svoje građane i koristiti elektroničke podatke, Američka je vlada, htjela ili ne htjela, ovim načinom započela novu internetsku podjelu koju čak neki članci pa i mediji nazivaju digitalnim Berlinskim zidom. Iako je ovaj zid digitalan, on može podjednako zaključati ljude kao pravi zid te postaviti temelje za kraj otvorenog i besplatnog Interneta te započeti domino efekt i ubrzati stvaranje društvenih mreža pri čemu će neka zemlja ili neke skupine zemalja dovesti do toga da svjetsku mrežu dovedu do raspada u niz ograđenih dijelova koje onda oblikuju u skladu s vlastitom politikom. Navodeći ovakvu tvrdnju dolazimo do termina splinterneta kojeg već vidimo u primjerima spomenute Kine kao i Rusije. 

Foto: Pixabay

Međutim, da li pravi razlog zabrane TikToka i WeChata leži samo i isključivo u tome da se bivši predsjednik Trump brinuo da podatci američkih državljana ne završe u rukama Kineske vlade ili je motiv još dublji? 
Definitivno se možemo složiti da je Trumpova administracija na čelu s istoimenim predsjednikom htjela započeti neku vrstu internetskog rata i tako se i osvetiti Kini koja je zabranila neke američke platforme na svom teritoriju kao Facebook, Twitter i Google. Međutim, pravi razlog je zapravo tehnološka borba između ova dva titana, kao i tehnološke tenzije koje su već postojale i samo se nastavile razvijati. Zapravo, smatra se da je WeChat puno veća prijetnja od TikToka jer ima puno više korisnika, premda njih najviše u Kini. Opće je poznata stvar da Kina oduvijek želi, a u posljednje vrijeme još i više, upravljati i sebi podrediti svjetsku telekomunikaciju preko svojih aplikacija, tvrtki kao i svojih proizvoda. Jedni od primjera su samo Huawei i ZTE. Ovakav potez američke administracije pod Trumpom samo je udarac na njihovu strategiju jer se zapravo želi blokirati kineski utjecaj na telekomunikacije na teritoriju SAD-a. Ovaj korak najviše je usmjeren protiv roditelja samog WeChata, odnosno tvrtke Tencent, za koju smo već naveli da, osim što je proizvela WeChat, proizvođač je brojnim igricama. 

Foto: Pixabay

Postavlja se pitanje da li su Trump kao i njegova administracija uopće mogli zabraniti ove dvije aplikacije? Odgovor je da i to na dva načina. Jedan od njih je putem Odbora za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) gdje se radi o međuagencijskom odboru koji ima ovlasti pregledavati i blokirati, te ako to smatra potrebnim, prisiliti strana poduzeća da prekinu svoje investiranje. Drugi način preko kojeg ipak je djelovala Trumpova administracija bilo je putem Međunarodnog zakona o hitnim ekonomskim moćima (IEEPA) koja Bijeloj kući daje široko ovlaštenje da intervenira na ekonomskim tržištima. Međutim, ovakva zabrana utječe direktno i na američke tvrtke koje rade u SAD-u. Čim je Trump objavio da će zabraniti TikTok i WeChat, brojne američke kompanije su se zabrinuto počele javljati Bijeloj kući. Jedne od njih samo su Apple, Ford, Walmart, Disney, P&G, Intel, MetLife, Goldman Sachs. Apple je pogotovo imao razloga za zabrinutost jer ako se WeChat zabrani u SAD-u, mnogi će napustiti Apple-ove proizvode, kao što su iPHONE-i, ili ako ne budu mogli prodavati WeChat u svojim app-trgovinama. Postoji teorija da bi čak 95% kineskih korisnika napustilo Apple ako se na njemu zabrani aplikacija WeChata. 

 Iako Donald Trump više nije predsjednik, ono što je započeo željom da ukine ove dvije aplikacije, zauvijek bi moglo promijeniti odnos između ove dvije države. Ipak cijelu ovu situaciju su u zadnje vrijeme nadvili neki drugi događaji u Americi, kao što je pogoršanje korona krize, predsjednički izbori, napad na Kongres i inauguracija novog predsjednika. Sljedeća administracija je ona Joea Bidena koji je tek preuzeo vlast. Što će se dalje razvijati u odnosu Kine i SAD-a i telekomunikacijskog rata, tek nam predstoji za vidjeti.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.