mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 1. 2. 2021. – 7. 2. 2021.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz zaštitu priziva savjesti liječnika u Argentini, novosti u Portugalu po pitanju zakonskih promjena regulacija eutanazije te novosti vezane uz trostruku transplantaciju lica i ruku.

Novosti vezane uz financiranje pobačaja u svijetu dolaze iz SAD-a, a novosti vezane uz otvaranje rasprave o starenju stanovništva dolaze iz Europske komisije.

1. Argentina: Liječnici se pozivaju na priziv savjesti
(CNN) U javnoj bolnici Alberto Antranik Eurnekian u Argentini polovica liječnika koristi priziv savjesti kako ne bi sudjelovali u praksi pobačaja. U bolnici koja je smještena u Ezeizi, na periferiji Buenos Airesa, ravnatelj Juan Ciruzzi osigurao je bolničku infrastrukturu za izvršavanje pobačaja, ali je naišao na snažno etičko protivljenje pobačaju od strane medicinskog tima.
“Među medicinskim službenicima na području ginekologije i opstetricije, koji su uključeni u ove slučajeve, ima 50% onih koji su se izjasnili protiv postupka pobačaja”, rekao je ravnatelj Ciruzzi.

Zakon o legalizaciji pobačaja u Argentini donesen je 30. prosinca 2020. godine, a članak 11. predviđa mogućnost priziva savjesti koji svakom liječniku daje pravo da slijedi vjerska, moralna ili etička načela vlastite savjesti.
Također, liječnici koji koriste priziv savjesti imaju obvezu uputiti žene u medicinski centar ili do liječnika koji ne koristi priziv savjesti. Liječnici koji koriste priziv savjesti obvezni su izvršiti pobačaj ako im se čini da je život žene u opasnosti.

2. Portugal: Korak do legalizacije eutanazije
(The Portugal News) Portugalski parlament izglasao je zakon u petak 29. 1. 2021. godine koji bi trebao legalizirati eutanaziju za osobe starije od 18 godina koje su svoju volju očitovale opetovano, odluku su donijeli slobodno, svjesno i na temelju informacija, pate od trajne i nepodnošljive boli.
Predviđeno je da pacijent uvijek može promijeniti svoju odluku i zaustaviti postupak eutanazije, a ako iz bilo kojeg razloga pacijent ostane bez svijesti eutanazija će automatski biti obustavljena.
Zakonski okvir za liječnike koji ne žele sudjelovati u eutanaziji predviđa priziv savjesti.
Također, predviđeno je da zahtjev za eutanazijom mogu podnijeti samo građani Portugala kako bi se spriječio razvoj “turizma” povezanog s eutanazijom.

Iako je eutanazija izglasana u parlamentu, ona još uvijek nije legalna, a sljedeći korak očekuje se od predsjednika Portugala Marcela Rebela de Souse, koji je u siječnju 2021. godine prvom krugu predsjedničkih izbora u Portugalu dobio ponovno povjerenje glasača za drugi petogodišnji mandat. Predsjednik Portugala će uskoro objaviti proglašava li zakon, prenosi li ga Ustavnom sudu ili na njega ulaže veto.

3. New York: Trostruka transplantacija lica i obje ruke
(New Haven Register) Gotovo šest mjeseci nakon rijetke trostruke transplantacije lica i ruku, Joe DiMeo ponovno uči kako se smiješiti, treptati, štipati i stiskati. Dvadesetdvogodišnji stanovnik New Jerseyja operiran je prošlog kolovoza, dvije godine nakon što je teško opečen u automobilskoj nesreći.
Joe DiMeo, porijeklom iz New Jerseyja, zadobio je opekline trećeg stupnja na 80% tijela u prometnoj nesreći u srpnju 2018. godine, uključujući gubitak usana i kapaka.
Liječnici iz medicinskog centra NYU Langone Health transplantirali su mu čelo, obrve, nos, kapke, usne, oba uha i temeljne kosti lica. Također su transplatirali dvije ruke, povezujući živce, krvne žile i 21 tetivu šavovima finim poput kose. Operacija je trajala 23 sata, a mobilizirano je šest kirurških timova, odnosno oko 140 ljudi. 

Istodobna transplantacija lica i obje ruke izuzetno je rijetka i već je dva puta pokušana. Prvi pokušaj bio je 2009. godine na pacijentu u Parizu koji je umro otprilike mjesec dana kasnije od komplikacija. Dvije godine kasnije, bostonski su liječnici ponovno pokušali transplantaciju na ženi kojoj su na kraju transplantirane ruke morali ukloniti danima kasnije.

4. SAD: Joe Biden potpisao naredbe za financiranje pobačaja u svijetu
(The Federalist) U prvom tjednu administracije Joea Bidena, novi je predsjednik SAD-a izdao otprilike 40 izvršnih naredbi što je više od broja izdanih naredbi njegovih prethodnika u prvim tjednima.
Mnoge od ovih naredbi uklonile su direktive bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, uključujući i Mexico City Policy, koji je ukinuo obvezu financiranja stranih nevladinih organizacija koje izvode ili aktivno promoviraju pobačaj kao metodu planiranja obitelji.
Prvi put najavljen 1984. godine od strane Reaganove administracije, Mexico City Policy je zahtijevao potvrdu od stranih nevladinih organizacija kako neće izvoditi ili aktivno promovirati pobačaj kao metodu planiranja obitelji kako bi navedena organizacija mogla koristiti određena financijska sredstva.
Novoizabrani predsjednik Joe Biden također je najavio kako namjerava vratiti financijska sredstva Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo koji vrši stalni pritisak da se pobačaj insinuira kao ljudsko pravo.

5. Europska komisija: Pokrenuta raspravu o starenju stanovništva
(Europska komisija) Europska komisija je predstavila zelenu knjigu kojom se pokreće široka strateška rasprava o izazovima i prilikama povezanima sa starenjem europskog stanovništva. U dokumentu se opisuje učinak tog izraženog demografskog trenda u našem gospodarstvu i društvu te se poziva javnost da svoja stajališta o tome kako odgovoriti na tu pojavu iznese u okviru javnog savjetovanja koje će trajati 12 tjedana.

Pokrenuto je javno savjetovanje za zainteresirane građane i organizacije iz svih država članica, uključujući regionalne i lokalne razine. Rezultati savjetovanja pridonijet će utvrđivanju oblika potpore potrebnih građanima, njihovim regijama i zajednicama. Na temelju prikupljenih rezultata Komisija će razmotriti moguće odgovore u okviru politika kako bi se podupro rad država članica i regija na rješavanju pitanja povezanih sa starenjem.

Tijekom predstojećih desetljeća povećat će se broj starijih osoba u EU-u. Danas je 20 % stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 % stanovništva. Udio građana starijih od 80 godina trebao bi se više no udvostručiti te se očekuje da će do 2070. dosegnuti 13 %. Slično tome, očekuje se da će se broj osoba kojima bi mogla biti potrebna dugotrajna skrb povećati s 19,5 milijuna 2016. na 23,6 milijuna 2030. te 30,5 milijuna 2050. (na području EU-27).

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.