mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 19. 10.-25. 10. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz referendum o eutanaziji u Novom Zelandu koji se održao u subotu 17. listopada, novosti o zakonskoj regulaciji umjetne inteligencije u Europskoj Uniji i pobačaja u Poljskoj. Također, donosimo vijesti iz Nizozemske vezane uz korištenje kontracepcije u Sjedinjenim Američkim Državama kao i stvaranje imuniteta krda protiv COVID-19 u Brazilu.


1.Referendum o eutanaziji u Novom Zelandu (9)


(
NZ Herald) U subotu 17. listopada 2020. Održan je referendum na kojem su građani Novog Zelanda glasali o tome treba li Zakon o izboru kraja života iz 2019. godine stupiti na snagu. Osim referenduma o eutanaziji, istovremeno su održani parlamentarni izbori i rereferendum o konzumaciji kanabisa za osobne svrhe.

Iako su izbori i oba referenduma održani, rezultati referenduma još uvijek nisu poznati javnosti. Za prvi uvid u preliminarne rezultate referenduma morat ćemo čekati do 30. listopada. Konačni službeni rezultati referenduma bit će objavljeni tjedan dana kasnije 6. studenog i uključivat će glasove svih glasača koji su glasali izvan svog biračkog mjesta, u inozemstvu, u zatvoru ili bolnici. Ukoliko će rezultati referenduma zahtijevati zakonske promjene po pitanju eutanazije, one će stupiti na snagu godinu dana nakon objavljivanja službenog rezultata referenduma, točnije 6. studenog 2021. godine.

2. Najavljena zakonska regulacija umjetne inteligencije u EU

(Europski Parlament) Europska Unija priprema prvi skup pravila za upravljanje prilikama i prijetnjama koje donosi umjetna inteligencija, s naglaskom na izgradnji povjerenja u umjetnu inteligenciju, uključujući rješavanje mogućeg učinka na pojedince, društvo i gospodarstvo, pružajući pritom okruženje u kojem europski istraživači, programeri i poduzeća mogu napredovati. Komisija želi povećati privatna i javna ulaganja u tehnologije umjetne inteligencije na 20 milijardi eura godišnje.

Prije predstavljanja prijedloga Komisije o umjetnoj inteligenciji, koji se očekuje početkom 2021. godine, Parlament je osnovao poseban odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu koji se bavi analizom njezinog učinka na gospodarstvo EU-a. „Europa treba razviti pouzdanu umjetnu inteligenciju, kod koje nema pristranosti i diskriminacije i koja služi općem dobru, i u isto vrijeme osigurati mogućnosti za prosperitet poduzeća, industrije i gospodarstva”, izjavio je predsjednik odbora Dragoș Tudorache (Renew, Rumunjska).

Osim toga, Parlament je 20. listopada 2020. donio tri izvješća u kojima se opisuje kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju radi poticanja inovacija, etičkih standarda i povjerenja u tehnologiju. Zastupnici su izjavili da pravila moraju biti antropocentrična. U izvješću se predlaže kako očuvati sigurnost, transparentnost i odgovornost, kako spriječiti pristranost i diskriminaciju, poticati društvenu i ekološku odgovornost te osigurati poštovanje temeljnih prava.


Osim navedenog, Parlament radi na nizu drugih pitanja povezanih s umjetnom inteligencijom:

JURI: civilna i vojna uporaba umjetne inteligencije;

CULT: umjetna inteligencija u obrazovnom, kulturnom i audiovizualnom sektoru;

LIBE: umjetna inteligencija u kaznenom pravu.

3. Poljski Ustavni sud 

(wPolityce) Ovog četvrtka Ustavni sud u Poljskoj je odlukom 11 na prema 2 glasa proglasio pobačaj zbog fetalnih oštećenja neustavnim. Poljski Ustavni sud je raspravljao o trenutnom zakonskom uređenju pobačaja u Poljskoj u slučajevima kada postoji velika vjerojatnost da će fetus imati tešku i neizlječivu bolest ili bolest koja prijeti njegovom životu. Nakon rasprave, Ustavni sud je presudio kako je takav zakon protuustavan.

Predmetni zakon dopuštao je pobačaj u slučaju velike vjerojatnosti da nerođeno dijete pati od neizlječive bolesti ili ako dijete ima male šanse da preživi porođaj. U takvim je slučajevima pobačaj je bio dopušten do rođenja djeteta, a poljske pro-life zajednice kako je zahvaljujući tom zakonu velik broja pobačaja izveden na djeci s Downovim sindromom.

“Danas je Poljska primjer za Europu, za cijeli svijet. Nismo zapeli u povijesnoj potrebi koja bi postupno povećala dostupnost ubojstava. Nismo zapeli u takvom determinizmu. Moguće je zaštititi život, moguće je redovito djelovati pro-life, što donosi rezultate”, kazala je nakon presude Kaja Godek, pokretačica inicijative “Stop pobačaju” i direktorica zaklade “Život i obitelj”.

Povjerenik za prava djece, Mikołaj Pawlak, podržao je navedenu presudu. Rekao je kako eugenički pobačaj znači uskraćivanje prava na život jer omogućuje ubojstvo nerođenog djeteta samo na temelju sumnje na ozbiljnu bolest. Pawlak je napomenuo kako trenutni zakon dopušta prekid u slučaju sindroma poput sindroma Down, koji nije opasan po život.

Nakon što presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi. Poljaci u narednom razdoblju očekuje novi zakon o pobačaju kojeg će donijeti vladajuća stranka Zakon i pravda. Zemlja s 38 milijuna ljudi godišnje ima manje od 2000 legalnih pobačaja prema službenim statistikama, za koju se procjenjuju djelomična pouzdanost.

4. Većina američkih žena mlađih od 50 godina koristi kontracepciju

(UPI) Većina Amerikanki između 15 i 49 godina koriste kontracepciju, prema novom izvješću američke vlade. U razdoblju između 2017. i 2019. godine 65% žena je koristilo neki oblik kontracepcije, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.


5. Stvaranje imuniteta krda protiv COVID-19 u Brazilu

(Nature) U svibnju je brazilski grad Manaus razoren izbijanjem COVID-19 pandemije. Bolnice su bile preplavljene i grad je morao osigurati nova grobna mjesta u okolnoj šumi. Ali do kolovoza 2020. godine došlo je do promjena. Unatoč popuštanju socijalnog udaljavanja početkom lipnja, grad s dva milijuna stanovnika smanjio je broj smrtnih slučajeva s oko 120 dnevno na gotovo 0 smrtnih slučajeva.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.