mimladi

Upoznajte MoKo – brend personaliziranih igračaka za djecu

Razgovarala sam s Ivom Kumić, vlasnicom i kreativnom dizajnericom brenda MoKo, odnosno Moćne korporacije. To je mladi hrvatski brend koji postoji nešto više od godinu dana, a proizvodima za djecu bave se otprilike pola godine. Trenutno tim brenda MoKo čini samo osnivačica brenda, a Iva svaki proizvod radi ručno. Na pitanje kako je sve krenulo, ona odgovara ovako:

Nakon završetka Tekstilno-tehnološkog fakulteta vidjela sam da nemam mnogo mogućnosti (pogotovo za rad u struci). Ipak, logično mi je bilo da nastavim tim putem kad sam se dizajnu posvetila kroz srednju školu i fakultet.  
Pošto sam kroz cijelo vrijeme studiranja paralelno radila, trudila sam se, uz ono službeno, steći i dodatna znanja iz raznih područja jer sam vjerovala da će mi svaka novo stečena vještina dobro doći! 

MoKo se pri osnutku bavio raznim radionicama te izradom promotivnih materijala za kongrese i vizualnih identiteta. Sada je to brend dječjih proizvoda, koji je poznat po plišanim igračkama koje nastaju prema dječjim crtežima, a sigurno se pitate što se sve nalazi u njihovoj ponudi:

Najveći odjek zasigurno su nam donijele pamučne igračke koje nastaju po dječjim crtežima. Ideja o ovom proizvodu došla je, kao i ostatak proizvoda u MoKu, spontano. MoKo plišanci projekt su na kojeg smo jako ponosni jer poručuju  najmanjima da sve što osmisle može biti opipljivo, tj. da je sve ostvarivo! 
Pošto je MoKo ponajprije dječji brand, većina proizvoda namijenjena je djeci (i, po novome, majkama – što je slučaj u kompletima matching ruksaka). Trenutno su u ponudi, osim MoKo plišanaca,  ruksaci, majice i dječje ilustracije!

FOTO: Osobna arhiva MoKo
Foto: MoKo – privatna arhiva

Zanimalo me je što je karakteristično za MoKo plišance i koliko traje proces izrade jednoga plišanca.

Svaki MoKo proizvod ručni je rad. Svaki segment proizvoda izrađen je in-house! Počevši od etiketa za označavanje tekstila, dizajna proizvoda, pripreme promotivnih materijala u programima za ilustraciju do šivanja proizvoda – sve je otisnuto, dizajnirano, ilustrirano i sašiveno u MoKo studiju!
In-house proizvodnja omogućava kontrolu finalnog proizvoda, stoga točno znam što prodajem i potpuno odgovaram za svaki proizvod koji napušta MoKo studio. Na taj način kupcu garantiramo kvalitetan proizvod i etiketu koja se sve rijeđe viđa – proizvedeno u Hrvatskoj. Također, svaki zadovoljni kupac i dječji osmijeh znači dvostruko više! 
Izrada plišanca ovisi o kompleksnosti crteža – najčešće, jedan do dva dnevno.

Isto tako, važno je napomenuti kako se plišanci izrađuju od 100% pamuka, punjeni su antibakterijskim, odnosno antialergijskim, punjenjem, a na vašu adresu dolaze u paketima koji su pogodni za recikliranje. Osim paketa koji su pogodni za reciklažu, materijali koji ostanu od izrade plišanaca nastoje se pametno iskoristiti kako se ne bi stvarao nepotrebni otpad pa će uskoro u MoKo ponudi biti dostupni i (upcycled) scrunchiese.

A na koji se način mogu naručiti MoKo proizvodi?

Trenutno putem Facebook i Instagram platforme pošto su one sjajan početak za svojevrsno ispitivanje tržišta. Također, u skorijoj budućnosti svoje usluge nudit ćemo i na web stranicama partnera!
Lagano je doći do MoKo proizvoda – ukoliko Vas zanima izrada pamučne igračke po crtežu, proslijedite ju u naš inbox i mi napravimo ponudu isključivo za Vas. Svaki je crtež drugačiji pa radimo osobne ponude za svakoga, a na taj način ulazimo i u direktnu komunikaciju s klijentom radi koje je i daljnji dogovor jednostavniji. Nudimo i besplatnu dodatnu personalizaciju proizvoda: kod MoKo plišanaca to je šivanje (ispis) dječjeg potpisa direktno na igračku, dok na ruksacima ispisujemo dječje ime/nadimak direktno u formu MoKo etikete!

FOTO: Osobna arhiva MoKo
Foto: MoKo – privatna arhiva

MoKo je brend u usponu, a mnoge je dugovječne brendove pogodilo nešto što se zove korona kriza pa me zanimalo kako se MoKo suočio s njome.

Korona je utjecala na svaki aspekt našeg društva tako da ju ni MoKo nije izbjegao, no trudimo se biti optimistični i veseli. To i postižemo zahvaljujući sjajnim crtežima malaca na kojima nikada ne nedostaje šara i boja.

Korni unatoč, u današnje je vrijeme teško biti poduzetnik, ali, kako kaže moja sugovornica, jako je zanimljivo.

Jako je zanimljivo, ali ne i lagano biti poduzetnik – kako u Hrvatskoj, tako pretpostavljam u ostatka svijeta. Pošto MoKo obrt zasad čini jedna osoba zaslužena sam za sve, to zna biti iscrpljujuće, no sigurno život čini zanimljivijim. Svaki novi radni dan donosi nove zadatke iz raznih područja stoga moram od svega znati (barem) malo. 

Za kraj, Iva ima i savjet za sve mlade poduzetnike:

Ukoliko Vam se ne da čekati nove prilike, stvorite ih sami! 
Svakako preporučam da prije otvaranja firme/obrta izdvojite vrijeme i poslušate predavanja u Plavom uredu kako biste znali u što se upuštate i kako biste naučili stvari koje još ne znate, a koje će vam sigurno koristiti u daljnjem poslovanju. Budite strpljivi i zasigurno ćete iz svega nešto izvući – ako ništa drugo, bit ćete bogatiji za jedno životno iskustvo!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.