mimladi

Održana video konferencija oko ublažavanja socijalnih i gospodarskih posljedica izazvanih COVID-19

Održana video konferencija oko ublažavanja socijalnih i gospodarskih posljedica izazvanih COVID-19, na kojoj je sudjelovao i zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), u svoj fokus stavila je ublažavanje socijalnih i gospodarskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Riječ je o jednoj od glavnih tema ovotjedne plenarne sjednice.

 

U svom govoru, zastupnik Ressler je istaknuo kako gospodarske posljedice uzrokovane pandemijom ostavljaju duboke tragove među najugroženijim skupinama hrvatskih i europskih građana, posebno među mladima. Prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenih među mladima u lipnju 2020. iznosila je 16,8 posto diljem Europske unije, uz opću stopu nezaposlenosti u kolovozu od 7,4 posto. Opća stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bila je 8,3 posto.

Društvene i gospodarske posljedice ponovno posebno osjećaju mladi – kao što ih je ne tako davno osobito pogodila i financijska kriza.  Masovna nezaposlenost značila je tada za milijune, osobito mladih iz južne Europe, marginalizaciju, niske prihode, kasnije osamostaljivanje i teže zasnivanje obitelji.  Krize pogađaju sve generacije, ali za mlade u formativnim godinama su njezine posljedice dublje i traju duže.  – naglasio je Ressler.

 

Mjere koje mladima mogu osigurati bolju budućnost u sebi moraju sadržavati demografsku komponentu kroz ciljanu financijsku pomoć onim državama članicama koje su suočene s padom broja stanovništva. Ovom mjerom stvaraju se uvjeti koji svakoj budućoj mladoj obitelji osiguravaju kvalitetne uvjete za dostojan život, naročito u ruralnim, otočnim i rubnim dijelovima Europe.

 

Puna međugeneracijska solidarnost danas, prije svega, znači zaštitu najranjivijih skupina.  Zdravstveno, to su u ovo vrijeme starije osobe. Gospodarski i društveno, to su zbog posljedica krize – bez ikakve dileme – mladi. Zato trebamo snažnu politiku zapošljavanja. Zato nikako ne smijemo dopustiti nove izgubljene godine, izgubljene snove za mlade generacije Europe., zaključio je Karlo Ressler.

  
       

_______________________________________________
*Priopćenje za medije pristigao je iz zastupničkog ureda Karla Resslera.

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.