mimladi

Najpopularniji književni autori današnjice

Svaki knjiški moljac vrlo vjerojatno ima nekog svojeg omiljenog autora ili barem književni žanr, no knjige određenih autora postale su bestselleri čime su si priskrbili planetarnu popularnost. U nastavku donosimo najpopularnije književne autore današnjice koji se mogu čitati i kod nas. Ako niste upoznati s navedenim autorima i njihovim djelima, nadamo se da će poslužiti kao inspiracija za book-listu.

Jo Nesbø je norveški pisac kriminalističkih romana o detektivu Harryju Holeu, no osim pisanja dio je pop-rock grupe Di Derre. S romanom Šišmiš osvojio je prvu nagradu, iza koje su slijedile i brojne druge. Neke od knjiga  ovoga autora koje se mogu čitati i na hrvatskom jeziku su: Snjegović, Fantom, Policija, Krv na snijegu, Žohari, Spasitelj, Ponoćno sunce, Đavolja zvijezda, Crvendać.

Elena Ferrante je zapravo pseudonim talijanske autorice koja je 2016. godine, prema magazinu Time, bila svrstana među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Autorica je naglasila da je njezina anonimnost ključna za pisanje kvalitetnih knjiga. Kod nas se mogu pronaći njezini naslovi kao što su Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priče o onima koji bježe i onima koji ostaju, Priča o izgubljenoj djevojčici.


Cecelia Ahern irska je autorica proslavljena romanom P.S. I love you, prema kojemu je sniman i film čije su glavne uloge dodijeljene glumici Hilary Swank i glumcu Gerardu Butleru. Navedena knjiga je čak 19 tjedana bila broj jedan u Irskoj te je prodana u preko 40 zemalja. Iduća knjiga koja je doživjela veliki uspjeh nosi naziv Na kraju duge. U hrvatskom prijevodu postoji više od 10 Aherninih knjiga, a uz to piše i kratke priče kao što je Svake godine.

Karl Ove Knausgård još je jedan norveški pisac koji se svjetskoj populaciji predstavio knjigom Moja borba. Autora opisuju kao jednog najvećih literarnih senzacija u 21. stoljeću, stoga ne treba posebno naglašavati da je i višestruko nagrađivani pisac. Njegove knjige su poznate i po tome što nose naziv godišnjih doba: Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto. Još jedna njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik je Ima vrijeme za sve.

Liane Moriarty australska je autorica čija se sestra Jaclyn Moriarty također bavi pisanjem. Knjiga Male laži bila je najprodavanija knjiga New York Timesa prema kojoj je napravljena i HBO serija. Autorica je do sada napisala 8 novela, a u hrvatskom prijevodu mogu se još pronaći Posljednja obljetnica, Malo je nedostajalo, Sve što je Alice zaboravila i Devet potpunih neznanaca.

Jane Harper, također australska autorica, posvetila se pisanju kriminalističkih romana. Suša, Sila prirode i Izgubljeni čovjek knjige su koje su doživjele veliki uspjeh, posebice prva knjiga u nizu za koju je dobila nagradu za knjigu godine, a prema knjizi se snima i film. Četvrta autoričina knjiga je u procesu pisanja.

Lee Child je umjetničko ime britanskog autora Jamesa Dovera Granta. Napisao je seriju romana Jack Reacher unutar koje se od 1997. pa do danas nalazi 25 naslova, od kojih je posljednji u nastajanju. Neki od naslova su: Ponoćna crta, Noćna škola, Adresa nepoznata, Pogrešan čovjek, Prošlo vrijeme, Živa meta i drugi.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.