mimladi

Goodreads – kvalitetna aplikacija za sve knjigoljupce

Goodreads je društvena mreža za knjigoljupce koju možete koristiti na internetskom pregledniku ili u mobilnoj aplikaciji. Novi korisnici većinom pristupaju ovoj mreži misleći da je riječ o internetskoj knjižnici gdje se mogu čitati knjige, ali ona to zapravo nije. Svrha je ove mreže voditi vlastitu evidenciju pročitanih knjiga, knjiga koje trenutno čitate, kao i knjiga koje planirate čitati.

Kada se pridružite ovoj društvenoj mreži, za što je ponajprije potrebno napraviti korisnički profil, prvo ćete moći odabrati žanrove koje volite čitati, a zatim i knjige koje ste pročitali te im dati svoje ocjene.

Na Goodreadsu možete stvarati liste uz osnovne tri (pročitano, trenutno čitam, planiram pročitati), a stvarate ih sukladno svojim željama. Možete napraviti liste po žanrovima, po godinama čitanja, nacionalnosti autora, književnim razdobljima i slično. Pročitane knjige možete ocijeniti ocjenama od jedne do pet zvjezdica i možete napisati osvrt, ali ako ne želite, niste obavezni to učiniti.

Goodreads će vam redovito izbacivati primjere knjiga nalik onima na vašoj listi pročitanih knjiga, a ponajviše onima kojima ste dali visoke ocjene (četiri ili pet zvjezdica), pa vam on tako pomaže da pronađete sljedeću knjigu koju biste mogli pročitati.

Izvor: www.goodreads.com
Foto: Screenshot privatnog Goodreads profila – privatna arhiva autora

Možete dodati druge korisnike za svoje prijatelje, a njihove osvrte i ocjene će vam se prikazivati na naslovnoj stranici. Prijatelje možete pronaći upisujući njihov e-mail ako stvarno poznajete tu osobu, a kao prijatelja možete dodati i osobu čiji osvrt vam se svidio. Svi osvrti na Goodreadsu su javni, ali možete zabraniti komentiranje osobama koje nisu među vašim prijateljima. Svakako istražite postavke kada se pridružite.

Ako vas zanima neka knjiga, možete njezin naziv upisati u tražilicu i pročitati osvrte drugih korisnika što vas može uvjeriti želite li ili ne pročitati tu knjigu. O svakoj knjizi uvijek pišu podaci poput autora, godine izdavanja, kratki sadržaj, jezik izdanja, itd. U mobilnoj aplikaciji možete čak pronaći knjigu skeniranjem naslovnice ili barkoda na koricama, ali to često jako loše djeluje za knjige na hrvatskom jeziku. Veća je vjerojatnost da ćete pronaći hrvatsko izdanje pomoću barkoda. Svaka knjiga može imati više izdanja, na različitim jezicima, različitih godina izdanja, a i sami možete dodati izdanje knjige ako ga na Goodreadsu nema, ali to nemojte činiti dok već ne ovladate Goodreadsom i ne otkrijete više o njemu kako se ne bi gomilala ista izdanja ili čak istovjetne knjige.

Goodreads nudi mogućnost formiranja čitateljskih grupa u kojima se može raspravljati o knjigama, ali i o nekim drugim temama vezanim za knjige. Jedan gospodin tako je otvorio grupu kako bi pitao korisnike koji je najbolji naslov za njegovu buduću knjigu. Ipak, čitateljske grupe bit će vam čudne ako već neko vrijeme niste na ovoj društvenoj mreži i nemate poznatih osoba na njoj.

Goodreads nudi i opciju književnog izazova. Na početku godine možete odabrati broj knjiga koje planirate pročitati u toj godini. Moći ćete vidjeti kasnite li s izazovom i koliko ste knjiga od odabranog broja pročitali do određenoga trenutka. Većina drugih korisnika također se priključuje tom izazovu pa možete pratiti i njihov napredak.

Jedna relativno nova opcija pregled je godine koji se generira na kraju godine i u kojem možete vidjeti koliko ste knjiga pročitali, koja je od tih knjiga bila najduža, a koja najkraća, koja vam je bila prosječna ocjena koju ste davali knjigama te godine, koja knjiga od pročitanih te godine je najpopularnija na Goodreadsu, a koja je najmanje popularna.

Postoje i ljestvice korisnika poput najboljih pisaca osvrta ili korisnika s najvećim brojem pročitanih knjiga, ali te ljestvice su prilično nejasne i ne odražavaju stvarno stanje među korisnicima.

Ako vaš omiljen autor ima svoj korisnički profil na Goodreadsu, možete ga tamo pratiti i stranica će vam njegove obavijesti izbacivati na početnoj stranici.

Možete odabirati najdraže citate iz djela koja ste pročitali, ali i sudjelovati u raznim anketama i kvizovima.

Ako ste ljubitelj knjiga koji želi voditi evidenciju pročitanih knjiga, pronaći nove knjige za čitanje, komunicirati s drugim ljubiteljima književnosti, pisati osvrte i davati ocjene, onda je Goodreads mreža za vas.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.