mimladi

Ohrabri se – putuj- osnaži se, prijavi se na Erasmus!

U predahu si od fakultetskih obveza, škole ili imaš godišnji odmor i razmišljaš kako provesti slobodnih 10-ak dana, ali u škripcu s novcima pa nemaš za posjet drugoj državi. Prijateljica ti je otišla s dečkom u istraživanje europskih prijestolnica i morat ćeš gledati njene Instagram fotke s kauča, baš si potrošio zadnje novce na plaćanje režija i stanarine za iznajmljeni stan i ne ostaje ti ništa za putovanje ili su ti roditelji u problemu s poslodavcem koji ne isplaćuje plaću ili isplaćuje premalu plaću pa ti ne mogu priuštiti još i putovanje uz sve ostalo.

S druge strane, možda ti je dosta toga da odrasli donose odluke koje se tiču tebe, kao što je stipendiranje, javni prijevoz, sufinanciranje sportskih aktivnost i sl. Toliko je stvarnih situacija, a ti bi i dalje na putovanje, iščekuješ neke nove događaje i ne da ti se biti uvijek na istim mjestima, želiš se družiti  s vršnjacima, baš te zanima grafički dizajn, a ne znaš gdje o njemu besplatno učiti, motiviran(a) si na akciju ili želiš promijeniti svoje društvo-  ne moraš više iščekivati, prilike su upravo tu.

Nemoj razmišljati dva puta, samo pažljivo ČITAJ!

Ako ste se ikada pronašli u opisanim situacijama, ja znam da ja jesam, postoji odlično rješenje kojim ćete ostvariti vaše želje uz jako malo novca.I ne, ovo nije neka reklama za brzu zaradu ili tv prodaju, već stvarnost Erasmus+ programa.Kad smo ga već spomenuli, bio bi red i objasniti što je to ERASMUS + program. 

O PROGRAMU: 
Erasmus + program je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća sve europske i međunarodne inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja i sporta. Ovaj program nudi brojne mogućnosti, a u okviru različitih aktivnosti koje su namijenjene različitim korisnicima žele se postići zajednički ciljevi, odnosno ojačati povezanost politika Europske unije s  programima kroz koje se dodjeljuju financijska sredstva, pojednostaviti struktura i provedba financiranih projekata, staviti naglasak na ishod, ali i kvalitetu provođenja projekata, ojačati iskorištavanje rezultata projekata nakon što on završi, što posljedično dovodi i od održivosti rezultata projekata i povezivanja projekata s potrebama tržišta rada.

 

 

Da ne bi sve ostalo na činjenicama i teoriji, u praksi to izgleda otprilike ovako. Ako si student, učenik, spadaš u skupinu mladih osoba, ako si stručnjak za određeno područje, zaposlen u visokom obrazovanju, sportskoj organizaciji, neprofitnoj organizaciji, javnoj ili privatnoj kulturnoj ustanovi, strukovnom, srednjoškolskom ili osnovnoškolskom obrazovanju imaš priliku putovati, razmjenjivati znanje, usavršavati se u inozemstvu, stvarati strateška partnerstva, razvijati ideje s drugim istomišljenicima, utjecati na lokalnu zajednicu, sudjelovati u glavnim događajima za mlade na razini EU, a to je tek mali dio kolača zvanog Erasmus + program.

Za novo programsko razdoblje od 2020. do 2027. godine na razini Europske unije osigurano je oko 30 milijardi eura za sve Erasmus + projekte, što predstavlja dvostruko veći iznos sredstava u proračunu u odnosu na prethodno razdoblje, a koje svi možemo iskoristiti. Evo kako! 

KATEGORIJE ERASMUS + PROGRAMA
S obzirom na to da korisnici pogodnosti Erasmus + programa mogu biti zbilja raznolike skupine, od mladih do visokoškolskih institucija, sam program se grana na više manjih pa stvara jednu strukturu koje je lakše razumjeti ako je prikažemo ovako.

ERASMUS+ 
za visoko obrazovanje
za sport 
za strukovno obrazovanje i osposobljavanje
za odgoj i opće obrazovanje 
za obrazovanje odraslih 

 

ERASMUS + MLADI 

Područje obuhvaćeno Erasmus + programom je zbilja raznoliko i sveobuhvatno, a kako ćeš upravo ti umjesto da sad sjediš na kauču promatrajući odlične fotke prijateljice s Mauricijusa ili sanjariš o izletu i druženju dok učiš za zadnji ispit, najbolje iskoristiti ovaj program, pokušat ćemo ti objasniti sljedećim primjerima.

 

 

ERASMUS + za mlade, namijenjen je osobama od 13 do 30 godine, organizacijama mladih i mladima u Hrvatskoj, na području EU i izvan EU, te drugim zainteresiranim dionicima za pitanja mladih, kao što su recimo gradovi i općine. 

ZAŽELI-NAUČI-PRIMIJENI-OSTVARI
Ako možda imaš potrebu promijeniti nešto u svojoj zajednici, saznati kako se donose odluke u tvom gradu, općini, županiji ili mjesnom odboru, četvrti, saznati kako uopće možeš utjecati na te odluke, obrati pažnju na Ključnu aktivnost 3 (daKA3: KA3).  Ako čuješ za strukturirani dijalog, to je upravKA3a KA3, odnosno aktivnost projekta dijaloga s mladima. Razdoblje trajanje tih projekata je od 3 do 24 mjeseca, a ukupan iznos sredstava koje prijavitelji mogu ostvariti po projektu je do 50.000 eura. Aktivnosti koje se u sklopu tih projekata provode mogu se odnositi na probleme u lokalnoj zajednici pa sve do globalnih problema, pri čemu sudionici mogu biti iz više zemalja ili iz samo jedne, a naglasak je stavljen na dobrobit društva i/ili zajednice u cijelosti.
Iako projekti ove namjene nisu još toliko učestali u Hrvatskoj, oni ti omogućavaju da se okupiš i razgovaraš s drugim mladima o problemima na razini svojeg grada, općine ili županije, države ili EU, nakon čega o tim istim problemima i mogućim rješenjima možeš razgovas gradonačelnicimaicima, načelnicima, županima i ostalim važnim ljudima na funkciji te tako stvarno djelovati i pokušati nešto promijeniti.

Jedan primjer, koji može malo razjasniti ovaj koncept, je primjer Grada Pregrade. U gradu Pregradi, mladi su imali priliku razgovarati i predlagati kakav Centar za mlade žele, ali još zanimljivije je bilo da su se donositelji odluka (gradonačelnici, vijećnici i sl.) družili s mladima i svi su bili „jednako vrijedni“. Konačni cilj bilo je upravo stvaranje suradnje, tako da se mlade zbilja čulo i njihovo je mišljenje o Centru za mlade uzeto u obzir prilikom stvaranja vizije prostora u kojem oni mogu kvalitetno i zabavno provoditi svoje slobodno vrijeme.

 

OHRABRI SE- PUTUJ- OSNAŽI SE
S druge strane, možda nisi ili ne želiš biti tako društveno aktivan u zajednici i utjecati na donošenje odluka neposredno, a želiš sa što manje novca putovati, upoznavati nove kulture, družiti se s prijateljima i ljudima koje do sada nisi poznavao, učiti o nečemu o čemu do sada nisi imao priliku. Za tebe je onda Ključna aktivnost 1 (daKA1: KA1) ideaKA1. KA1 ili razmjena mladih traje maksimalno 21 dan, najčešće je to 10-ak dana u kojima se mladi iz više različitih zemalja EU nalaze na različitim lokacijama u različitim državama.  S obzirom na to da projekata ErasmKA1+ KA1 aktivnosti razmjene mladih radi povećanja mobilnosti pojedinaca i stjecanja znanja i vještina na neformalan i atipičan način ima uistinu najviše, može ti se dogoditi da u istoj godini odeš u Španjolsku, Tursku i Estoniju, naravno ako za to imaš vremena.  Ključni faktor projekata u okviru ove aktivnosti je razmjena, odnosno sudjelovanje osoba iz različitih zemalja, ne samo iz jedne zemlje i posebno je naglašeno osnaživanje i razvoj pojedinca unutar grupe.

Novca ti za ovakva putovanja treba jako malo jer budžet za sve aktivnosti osigurava EU, a na tebi je samo da imaš volje, hrabrosti i zanimanja za određenu temu. Iako cilj ove aktivnosti je učenje, ono se ni po čemu ne smatra  tipičnim, formalnim učenjem na koje smo naučili u sistemu školovanja, već učenje kroz stjecanje iskustva, a koje najčešće usmjeravaju voditelji radionica koje se tijekom aktivnosti provode.

Iako se ne uči na klasičan način, bitno je da te barem djelomično zanima određena tema o kojoj se o projektu radi te da o njoj želiš saznati nešto više. Teme mogu biti od ljudskih prava do pitanja kako svojim rukama nešto izraditi- obrtničke radionice, ukratko tema je bezbroj. Možda si tek započeo učiti o grafičkom dizajnu i želiš razmijeniti znanje ili iskustvo s drugima, i to možeš kroz ovu aktivnost.

Postoji veliki broj aktivnih udruga koje traže mlade osobe koje bi poslale da kroz ovakve projekte, uče, druže se i putuju, a ako te zanima više, dovoljno je da u tražilicu upišeš ERASMUS + razmjena mladih i pojavit će se sigurno neke potencijalno odlične prilike baš za tebe. Na razmjenu se najčešće možeš prijaviti i ako nisi član udruge koja je uključena u projekt, došapnut ćemo ti kako već za dva mjeseca možeš plesati u Španjolskoj, a za tri učiti o upravljanju volonterskim aktivnostima u Litvi i uz sve to super se zabavljati, a to su samo neka od mnogobrojnih putovanja koja te očekuju na Erasmus+ projektima. Prijaviti se možeš neograničeni broj puta, a steći možeš puno. Nikada ne znaš hoće li ti poznanstva, znanja i sposobnosti koje stekneš na tim putovanjima upravo pomoći da se istakneš kod budućeg poslodavca. 

 

PROMATRUMREŽAVAJŽAVAJ SE – PRIMJENI 

Najmanje zastupljeni projekti su svakako oni iz Ključne aktivnosti 2 iliti aktivnosti Strateškog partnerstva i transnacionalnih inicijativa mladih i izgradnji kapaciteta. (daKA2: KA2). Projekti ovog tipa najčešće traju između 6 i 36 mjeseci ovisno o kojem se sektoru radi.

Razlog zašto te aktivnosti nisu toliko učestale leži možda u tome, što je prijava projekata u okviru tih aktivnosti najkompliciranija, a prijava i provedba zahtjeva jake partnere i nositelje projekta opremljene ljudskim i financijskim kapacitetima za provođenje projekata, pa je i zbog toga ne baš toliko poznata mladima. Ove projekte najčešće prijavljuju, javne i privatne ustanove te druge organizacije koje kroz umrežavanje stvaraju inovacije i razmjenjuju primjere dobre prakse, a mogu utjecati značajno i na sektor rada s mladUkoliko teko te zainteresirala ova tema, možeš se više informirati na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU, na info stranicama ili osobno kod Eurodesk multiplikatora.  Eurodesk multiplikator je centar ili organizacija, u Hrvatskoj najčešće udruge, koja ima zadatak i misiju informirati mlade o mogućnostima za razmjenu, a dio je europske mreže EurodeUkoliko teko te zanima mogućnost prijavljivanja projekata, rokovi prijave i raspisivanja natječaja, želiš saznati koje su tvoje mogućnosti ako si u sustavu školovanja ili radiš s mladima slobodno nam piši, obradit ćemo to prvom prilikom.

Neki od Eurodesk multiplikatora odnosno informativnih centara i organizacija u Hrvatskoj su: ACT Grupa (Čakovec), Carpe Diem (Karlovac), CTK Rijeka (Rijeka), Europski dom Slavonski Brod, Info zona (Split), Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar), Mreža udruga Zagor (Zabok), PRONI Centar za socijalno podučavanje (Osijek, Sisak, Vukovar), Mladi u EU (Šibenik), UMKI (Rijeka), CINAZ (Zadar), Alfa Albona (Labin), Udruga IKS (Petrinja), Udruga Impress (Daruvar), Udruga ZUM (Pula).

Vrijedi probati, jer ništa ne možeš izgubiti, zar ne? 

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.