mimladi

Ovogodišnji rezultati državne mature i najpopularniji fakulteti

Situacija s Covid-19  virusom odrazila se i na ovogodišnju maturu i ovogodišnje maturante. Državna matura najbitniji je dio srednjoškolskog obrazovanja te prilika za mlade da pomoću nje pokažu svoje znanje pomoću kojeg će se upisati na prestižne fakultete. Kako tradicionalna poslovica kaže: ,,U svakom zlu možemo pronaći neko dobro”, donosimo vam ovogodišnje rezultate mature i koji su fakulteti najpoželjniji među maturantima.

Na ovogodišnjoj državnoj maturi rezultati su puno bolji nego u 2019. godini, te je broj negativnih ocjena manji za 40 posto, a  više od stotinu ispita riješeni su  sa stopostotnom točnošću. Najveći broj maturanata izabrao je predmete iz STEM područja: fiziku, biologiju, kemiju i informatiku. Za razliku od prethodne godine u kojoj je najveći broj prijavljenih ispita bio iz fizike, ove godine je bio iz informatike. Najveći broj negativnih ocjena bio je iz matematike i hrvatskog, ali čak je bio za 40 posto manji od negativnih ocjena prošle godine. 

Najviše srednjoškolaca je zainteresirano za studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Nakon logopedije, drugi najpopularniji izbor studenata je studij psihologije na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu. Treći najpopularniji izbor maturanata je studij kriminalistike koja se izvodi pri Visokoj policijskoj školi. Nedugo iza kriminalistike slijede: studij radiologije na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu, kineziologija na Kineziološkom Fakultetu u Zagrebu, studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, te nakon medicine konačno i ,,moj” Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, posebice smjerovi geografija-istraživački, kemija te geologija. Nakon Prirodoslovno-matematičkog fakulteta slijede arhitektura i građevina na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, te ekonomija na Ekonomskom fakultetu.  Nadamo se da će vam popis fakulteta pomoći u odabiru fakulteta ukoliko ste još srednjoškolci pa ne znate što biste upisali. I zapamtite da bez obzira koliko budete dobri na maturi ili u školi, najvažnija je upornost kod fakulteta, bilo da ste upisali nešto što vas doista zanima, kao moja osobna preferencija pri upisu studija geologije, najbitnije je da vas nešto zanima i da se nađete u tome i uživate u onome što radite jer time ćete se baviti kroz budućnost, a ukoliko i upišete nešto što vas ne zanima baš uvijek se možete naći u tome i zavoljeti svoje zanimanje. I upamtite: Uporni završavaju fakultet, ne nužno i oni najpametniji.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.