mimladi

Potakni maštu uz Story Teller Cube – kockice koje pričaju priču

Razgovarali smo s Adrianom Pavelić, idejnom začetnicom Story Teller Cube priče i magistrom produkta dizajna koja je diplomirala na studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Rođena je i živi u Zagrebu, a   sa svojih 29 godina već je otvorila vlastiti obrt u kojem se bavi razvojem proizvoda za djecu. Objasnila da je kako je bila potaknuta razmišljanjem o današnjim načinima igre i igračkama koje djece koriste. Misija koja se krije iza Story Teller Cube priče je mijenjati loše trendove i istaknuti važnost rada s djecom. Adriana je prepoznala utjecaj kvalitetne socijalizacije i pravilnog odgoja djece u ranoj dobi na budući razvoj emocionalne i socijalne inteligencije te kvalitetnih odnosa između pojedinaca. Zbog toga je odlučila realizirati ideju koja stoji iza Story Teller Cube kockica.

Story Teller Cube, na engleskom, kako bi bilo zvučnije, znači kockica koja nam priča priču. U biti, savršen alat s kojim mi, tj. roditelji i klinci, pričamo priču. Naziv je jednostavan i svima brzo uđe u uho.

Međutim, od same ideje do realizacije ideje ponekad stoji dug put. Kako vam prijava na jedan naizgled običan natječaj može promijeniti život, Adriana nam objašnjava na primjeru svojih Story Teller Cube kockica:

Prvi put su kockice na naslovnicama i po portalima osvanule nakon što sam ih prijavila na natječaj hrvatskog dizajnerskog društva „Bor s nama“ i osvojila 1. mjesto. Kockice su u početku imale božićne motive s obzirom na tematiku natječaja no kasnije sam ih , naravno, kroz vrijeme  usavršila i redizajnirala te testirala na klincima i roditeljima koji su mi pomogli da svaki djelić ilustracija u detalje razradim. Trebalo je neko vrijeme, ali za dobar proizvod se treba potruditi i uzeti u obzir svaki element proizvoda te odluke donositi smisleno. Tako da sada napokon imam gotov brend, basic kolekciju s osnovnim ilustracijama. Trenutno postoji basic kolekcija/sezonska verzija kockica, no u ideji mi je da izradim prigodne tematske kockice.

FOTO: Privatna arhiva

Kockice su namijenjene djeci predškolske dobi budući da je to dob u kojoj djeca najviše uče i upijaju informacije te je vrlo važno poticati raznolik spektra sposobnosti kroz didaktiku, motoriku, percepciju, socijalizaciju i spoznajni razvoj. Osim djece, u pričanju priče mogu sudjelovati i roditelji koji su tu da pomognu djeci da slože i ispričaju priču.

Također, događa se interakcija između djeteta i roditelja pa provedeno vrijeme uz pričanje priča je kreativnije i interesantnije, a i dijete i roditelj mogu puno naučiti. To mi je bio bitan faktor prilikom osmišljavanja projekta jer sam na neki način htjela projektom dobiti da se roditelji više vremena bave sa svojom djecom. Mislim da danas toga fali. Malo starija djeca, pretpostavljam, već pričaju roditeljima priče jer dječja mašta je naprosto toliko neograničena i slobodna da se sam se puno puta prilikom testiranja i slušanja djece kako pričaju priče iz mojih ilustracija oduševila i iznenadila koliku kreativnost kriju u svojim malim mozgovima. I, dakako, velika djeca, pa čak i ona koja idu u osnovnu školu, iako kockice nisu primjerene za njih, mogu se njima poslužiti i zapisivati priče na papir te se tako vježbati u pisanju sastavaka.

Adriana posebno ističe prirodni materijal koji je odlučila koristiti u izradi kockica, a to je upravo drvo. Na takav materijal se odlučila zbog ekološkog karaktera i taktilne kvalitete samog materijala, a naglašava i dugotrajnost te jednostavnu reciklažu koju drvo nudi.

Gledajući današnje komercijalne igračke imam osjećaj da se izgubio prirodni materijal u proizvodnji igračaka kao i moment gdje dijete ima izbor kako se igrati s njima i slobodu izražavanja koja dakako potiče kreativnost i maštu. Druga stvar koja me smetala je nova antisocijalna kultura (tableti, mobiteli, televizija) koju usvaja sve veći broj djece i roditelja. Takvi trendovi stvaraju loše socijalne odnose unutar obitelji koji potom mogu uvelike utjecati na pravilan razvoj djeteta.

Story Teller Cube priča ima usku poveznicu s Montessori filozofijom odgoja, a tu međusobno poveznicu nam Adriana objašnjava ovako:

Montessori škola mi je bila referenca za ideju i projekt iz nekoliko razloga. To je škola koja potiče pravilan razvoj kreativnosti i mašte kod djece. Montessori koriste prirodne materijale u radu koji doprinose taktilnoj kvaliteti podražaja, razumijevanju oblika, materijala, prirode, boja i slično. Njihova interakcija s djecom sugerira socijalizaciju u 90% sadržaja i još k tome kombinira starije i mlađe uzraste koji si međusobno pomažu u igri i učenju. Njihov glavni princip je „pomozi mi da uradim sam“ što znači da su djeca samostalna i da pomoć dolazi tek onda kada zapnu.

FOTO: Privatna arhiva

Nešto što se posebno svidjelo Adriani u Montessori školi je individualan pristup u radu s djecom koji omogućuje prirodan tijek usvajanja sadržaja. Posebno je zahvalna gospođi Dragani Meić, diplomiranoj odgojiteljici u Montessori vrtiću u Zagrebu, koja joj je bila velika podrška na putu razvijanja proizvoda i nesebično joj pomogla sa svojim znanjem i prijedlozima.

Cjelokupna proizvodnja kockica odvija se u RH te na tom putu surađuju s manjim obrtnicima i tvornicama što pomaže u očuvanju i poticanju ekonomskog razvoja zemlje. Iako je svjesna da bi negdje drugdje mogla ostvariti jeftiniju proizvodnju, Adriana ističe da takva proizvodnja ne bi bila u skladu s kvalitetom i vrijednošću samog proizvoda.

Kockice su od drva jele ili javora. Drvo je lagano i mekano, na opip veoma nježno i izgledom svijetlo. Također, prilikom gravure, dobiva se poseban rebrasti uzorak koji same ilustracije čini zanimljivijima. Vrećice su od jute, također od prirodnog materijala i mogu se prati u mašini. Proizvodnja jednog seta traje neko vrijeme i u isti je uloženo mnogo truda, brušenja/šmirglanja, pakiranja kako bi završni proizvod bio zadovoljavajući (naime, svaka kockica prođe kroz moje ruke). Drvo je divan materijal i lako se može oblikovati ako znaš s njim rukovati.

Svaka od kockica koja se dobije obradom drveta je drugačija i unikatna što dodatno daje na vrijednosti Story Teller Cube kockicama. Iako je po struci industrijski/produkt dizajner, ističe potrebu za znanjem grafičkog dizajna u izradi samih kockica:

Ilustracije su pomno osmišljene i napravljene u ilustratoru/programu kojim se bavi većina današnjih grafičkih dizajnera. One nisu skroz zadane i mogu imati više interpretacija, a sam sadržaj je izabran nakon gomilu eksperimentiranja s pojmovima i slaganjem priče jer su se svi morali moći međusobno povezati i grafički uskladiti. Ima 5 kategorija: mjesto, vrijeme, predmet/životinja, osoba i prijevozno sredstvo. Ilustracije se graviraju na drvene kockice i zatim se one dodatno obrađuju kako bi se postigla zadana forma, kutevi, mekoća na dodir i slično. Igra se tako da bacanjem kockice ili biranjem ilustracije se započinje priča. Nije bitan redoslijed i može se ponovno i ponovno bacati u nedogled. Naravno, ako ima kreativaca među korisnicima, dajem im na slobodu da izmisle svoja pravila kako bi igra bila uzbudljiva.

Story Teller Cube kockice prisutne su na brojnim radionicama s djecom i profesionalcima, a neke od njih su Maraton priča, koji se već četiri godine odvija u knjižnici M2 u Zagrebu, a proširio se i na grad Karlovac te karlovačku knjižnicu IGK. U planu su i nove radionice kako za djecu, tako i za odgajatelje i logopede te sve one koji u kockicama pronalaze inspiraciju za rad s djecom.

Kockice se mogu naručiti preko web stranice Story Teller Cube ili preko Facebook stranice. Cijena paketa kockica je 180 kn, a tijekom godine i na sajmovima postoje promotivne ponude paketa. Kockice se mogu kupiti i u knjižari Bookara, u suvenirnici kazališta Trešnjevka te na web stranici Udruženja dizajnera društvenih igara za djecu .

Adriana nam odgovorno tvrdi kako će se priča oko Story Teller kockica zasigurno nastaviti i dalje, a najavila nam je i novu kolekciju Story Teller Cube GREEN koja bi svjetlo dana trebala ugledati ove jeseni. Bavit će se aktualnim ekološkim pitanjima očuvanja Zemlje kako bi i oni najmlađi kroz igru i pričanje priča osvijestili tu aktualnu temu te na taj način razvili vlastiti kritički stav.