mimladi

More, šuma ili planina kao alternativa kafićima

Zeleno, plavo, žuto, crveno, odjednom je sve oko nas prepuno boja, mirisa i okusa. Iako je proljeće odavno počelo, a ljeto je pred vratima,  situacija uzrokovana pandemijom COVID-a 19, kao da nam je na mjesec-dva zaustavila osjetila.

Iako nije bilo baš u potpunosti tako, ipak smo većinu travnja proveli u svojim domovima, bez druženja izvan kruga obitelji, mjesta stanovanja ili čak županije. Kafići, restorani, pa čak i igrališta bili su zatvoreni, a omiljene šetnice više ili manje nadzirane.

U odnosu na ožujak i travanj, svibanj je pokazao puno optimističnije lice, dok u lipnju postoji stanovita neizvjesnost.  Proljeće odavno miriše, a dok uživamo u toplim lipanjskih danima, ulice gradova se sve više pune. Kafići i restorani su otvorili svoja vrata i nude nam dobro poznato ispijanje kave satima, tako tipično za naš mediteranski, neki bi rekli i balkanski mentalitet.

Do sada smo na društvenim mrežama razmjenjivali poruke kako jedva čekamo kavu, izlazak s društvom, koncert, posjet obitelji, a od nedavno puno toga ponovno možemo.

Koliko smo zbilja jedva čekali kavu, sjedenje na terasi i druženje s drugim ljudima, unatoč potencijalnoj opasnosti  i epidemiološkim mjerama, pokazuju sve puniji trgovi, ulice pune žamora i sve više ljudi na otvorenome. 
FOTO: Pixabay

No, jesu li se u međuvremenu, naše navike čestih i dugih boravaka u kafićima ili na terasama ipak izmijenile?

U vrijeme javne kampanje „Ostani doma“ tijekom koje su nam svakodnevno u više navrata stizale poruke iz raznih izvora da budemo odgovorni i da ostanemo doma, neki su utjehu pronašli u prirodi, vrtu, šumi ili parku gdje su, iako bez (velikog) društva, ipak vrijeme provodili na otvorenom.

Kava na špici ili na terasi postala ja kava za van ili kava na balkonu, pregledavanje Instagram profila neki su zamijenili i odlascima u prirodu, šetnjama ili planinarenjem.

Ako ste jedni od njih ili biste voljeli više vremena provoditi izvan kafića, restorana ili vašeg boravka, evo naših prijedloga.


Šetnje, trčanje i bicikliranje parkovima


Nedavna kriza pokazala nam je koliko nam je bitno kretanje i boravak na otvorenome, tako su neki jedva čekali svoju klupicu u parku, druženje s ostalim roditeljima i vršnjacima na dječjim igralištima ili jednostavno duge šetnje po zelenim parkovima hrvatskih gradova. 

Danas je to sve napokon dopušteno, uz mjere socijalnog distanciranja i pridržavanje uputa Stožera možemo razmjenjivati dnevne novosti u parku, trčati za djecom po dječjem igralištu, trčati ili biciklirati okruženi zelenilom.

Brojni nacionalni parkovi u Hrvatskoj spustili su cijene, neki i drastično, ako pak nemate vremena ili novaca za putovanja do njih i park u vašem gradu može postati vaše utočište.