mimladi

Jesu li e-čitači korisna investicija?

Iz naslova ovog teksta već možete pogoditi čime će se ovaj tekst baviti – čitanjem. Kad govorimo o ovome hobiju, same statistike bavljenja njime su porazne. Naročito u Hrvatskoj. U hrvatske knjižnice ‘zaviri’ tek 40 posto Hrvata mjesečno i to s tek jednom pročitanom knjigom. U ovome suvremenom dobu mnogima je važno spajati tehnologiiju i hobi koji se uobičavao činiti na tradicionalniji način – kao, npr. čitanje. S vremenom, izumitelji su došli do sjajnog otkrića – e-book readera ili  e-čitača.


Ovaj uređaj namijenjen je čitanju knjiga u elektroničkom obliku. Ovaj uređaj, vjerovali ili ne, mnogo se razlikuje od knjige koja se sastoji od snopa papira uvezenih u meki ili tvrdi uvez. Neki bi mogli zamijeniti e-čitač i tablet.
E-čitač ponajprije je namijenjen čitanju knjiga. Umjesto uobičajenog LCD ekrana koristi e-ink, baterija mu traje danima, a ne nekoliko sati i prikladan je za čitanje po suncu. Tablet, za razliku od e-čitača, ima više opcija; stoga s njim možete surfati internetom, koristiti aplikacije, gledati filmove, slušati glazbu i još mnogo toga. 


Što e-čitače čini tako popularnima
?

Oni, naime, mogu zamijeniti cijele naše kućne knjižnice prepune knjiga, no dobro znamo da je listanje stranica i miris knjiga netom izišlih iz tiska neprocjenjivo. No, ipak, zbog svoje praktičnosti, ovi uređaji dobivaju na svojoj popularnosti.


E-čitači prvenstveno su namijenjeni čitanju e-knjiga. Funkcioniraju na principu da se iz e-knjižnice ili pomoću kabla spojenog s vlastitim računalom na kojemu imate pohranjenu e-knjigu skine željena e-knjiga, a zatim na ekranu ta ista e-knjiga ‘lista’ po stranicama. Svi e-čitači imaju funkciju
prilagođavanja veličine fonta kako bi čitanje bilo prihvatljivije, neki još nude opciju dodavanja bilješki, a neki čak i posjeduju rječnike. 

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Jedna od glavnih karakteristika e-čitača knjiga jest prihvatljiva cijena, laka prenosivost te jednostavnost korištenja. Većinski dio e-čitača koristi e-ink, tj. monokromatske ekrane koji živo dočaravaju obilježja papira. Neki tipovi nemaju pozadinsko osvjetljenje te ih se stoga ne može čitati u mraku, ali su zato odlični za čitanje na svježem zraku jer im vaša izloženost suncu nimalo ne smeta. 


Još jedna dobra strana e-čitača jest njihova
jako štedljiva baterija. Naravno, ovisno o vašem korištenju, ona može potrajati i do nekoliko tjedana. Za razliku od tableta, e-čitači su mnogo lakši i vrlo ih je lako držati u ruci bez ikakvih dodatnih neugodnih popratnih pojava. 


Noviji e-čitači sve su sličniji zbog svojih dodataka tabletima, dok su u pravilu e-čitači dobri samo za čitanje e-knjiga. Ako je čitanje jedino što vas zanima, svakako razmislite o nabavi e-čitača.


Memorija je svakako ključna stavka svakog uređaja. Dok
prosječan e-čitač sadrži 1 ili 2 gigabajta, a postoji i mogućnost umetanja memorijske kartice s dodatnim gigabajtima, što omogućava pohranjivanje dodatnih knjiga.


E-čitači uglavnom podržavaju formate poput
pdf-a, epub-a, pdfs-a, txt-a, html-a i drugih. Elektronske knjige svakako su jeftinije od klasičnih knjiga jer one, logično, ne uključuju troškove tiska ili distribucije. Besplatne elektroničke knjige možete pronaći i na internetu, a više o tom popisu pročitajte na linku našeg portala Mimladi.hr

Na kraju, jedino što mogu zaključiti da će uvijek biti poklonika dobre stare knjige u papirnatom obliku, no novije generacije čitatelja sigurno će prigrliti i e-čitač i elektronsko čitanje knjige. Možda samo iz znatiželje jer žele biti ukorak s vremenom, a možda i zato što istinski vole knjige.

__________________________________________
Više informacija:  nabava.net/24 sata 

 


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.