mimladi

Kazališni noviteti u Zagrebu

Jesenje doba drago je svim kazališnim entuzijastima i vjernim ljubiteljima teatralnih dasaka jer tada mogu očekivati i posjetiti predstave u novom sezonskom repertoaru. Što nas očekuje na zagrebačkim pozornicama i novo izabranim glumačkim postava? Koje su to premijerne poslastice u novoj kazališnoj sezoni?

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu sprema  nove izvedbe u tri etablirane sekcije- baletu, drami i operi. Na Baletnom repertoaru očekuje nas već tradicionalna božićna izvedba Orašar, ruskog koreografa Vladimira Malakhova. Uz Čajkovskog i Orašara, u programu baletnih iznenađenja očekuje nas Ponos i predrasude, slavne spisateljice Jane Austen, dok se za koreografiju pobrinuo Leo Mujić. U sklopu dramskih premijera očekuje nas i Antigona koju je napisao slovenski filozof Slavoj Žižek, a režirala Angela Richter. Od ruskih klasika očekuju nas Tri Sestre A.P. Čehova i Bobe Jelčića, dok prinovu čini Idiot F.M. Dostojevskog u režiji Igora Vuka Torbice.  Zbogom Berlin naziv je dramske predstave koju će režirati Dalibor Matanić, dok će Ivica Buljan predstaviti dramatizaciju romana Kafka na žalu poznatog suvremenog romanopisca Haruki Murakamija. Gostujuću primjeru pod nazivom I am Europe održat će autor i režiser Frank Richter. Novu sezonu opernih izvedbi otvorit će Madama Butterfly Giacoma Piuccinia u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, dok se za režiju pobrinuo Andrea Cigni. Opera Lucia di Lammermoor Gaetano Donizzetia bit će održana u koprodukciji s Toneelgoep Amsterdam, Barbican Theatre i Théatre du Châtelet, redatelja Piera Luigi Pizzia. Fantasio Jacquesa Offenbacha  bit će odrađena u koprodukciji s Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. Dok će redatelj biti Thomas Jolly. Posljednje novo sezonsko iznenađenje u okviru opernih izvedbi je Smrt u Veneciji, autora i režisera Ive van Hovea u koprodukciji s Toneelgoep Amsterdam, Barbican Theatre i Théatre du Châtelet.

 

Gradsko dramsko kazalište Gavella donosi pet novih dramskih naslova koji će biti dostupni u ovoj sezoni. Prvi novitet je drama Malograđani napisana 1901. godine, iz pera ruskog književnika Maksima Gorkog, koju će režirati Paolo Magelli. Od poznatih domaćih dramskih tekstova koji su realizirani, u teatrološkom i ekranizacijskom obliku, Gavella donosi novu inačicu drame Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže dok se redateljska dužnost pripisuje Miroslavu Međimorecu. Anica Tomić i Jelena Solarić donose autorski projekt prema motivima romana Ivane Bodrožić: Hotel Zagorje, dok Posjet stare dame Fridricha Dürrenmatt režira Dora Ruždjek Podolski. Posljednji dramski novitet u Gavellinom programu je Tajna Grete Grabo od Mire Gavrana koju će režirati Ivica Boba.

 

Satirično kazalište Kerempuh donosi četiri nova naslova u ovoj kazališnoj sezoni. Novitet na programu Kerempuha je komedija Doma je najljepše (Lapin Lapin) francuske autorice Coline Serreau, a režirat će je Rene Medvešek. Redateljica Marina Pejnović postavit će Bilježnicu Robija K. nastalu prema istoimenoj zbirci kolumni Viktora Ivančića. Crnu komediju Pukovnik Ptica bugarskog pisca Hrste Bojčeva koju će režirati Vinko Brešan. Posljednji premijerni naslov su Gruntovčani Mladena Kerstnera koje će režirati Boris Svrtan i Rajko Minković.

 

Gradsko kazalište Komedija u novoj sezoni donosi četiri premijerna naslova. Opereta Grofica Marica Emericha Kalmana ponovno dolazi da kazališne daske Komedije nakon dvadeset godina u režiji Ozrena Prohića. Za ljubitelje klasične komedije tu je naslov Tom, Dick & Harry Raya i Michaela Cooneya koji će režirati Lea Anastazija Fleger. Komediju Ožalošćena porodica srpskog komediografa Branislava Nužića, režirat će Ivan Leo Lemo. Posljednji novitet u prostorijama Komedije je Ljepotica i zvijer, popularna ljubavna priča iz Disneyjevog filma, adaptira od Alana Menkena, Howarda Ashmana, Tim Ricea i Linde Woolverton koju će režirati Dora Ruždjak Podolski. 

 

Zagrebačko kazalište mladih donosi mnogobrojna iznenađenja, čak sedam premijernih naslova koji će biti prikazani u novoj sezoni. Sezona ću otvoriti praizvedba drame Ivora Martinića Dobro je dok umiremo po redu u režiji Aleksandra Švabića. Izvedbena šetnja Time/Vrijeme redateljice Poline Baraničenko, bit će održana u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i ukrajinske umjetničke organizacije U!ZAHVATI. U listopadu će premijerno biti prikazan Vječni malograđanin, u režiji Grka Anestisa Azasa po motivima romana Ödöna von Horvátha. Predstava je  ostvarena u koprodukciji sa Schauspiel Stuttgart i Nowy Teatr iz Varšave. U studenome slijedi premijera autorskog projekta Mi i Oni Darija Harjačeka i Katarine Pejović. Očekuje nas premijera drame H.E.J.T.E.R.I Dine Pešuta, koju će režirati Judita Gamulin. Premijerno će biti prikazan Cement njemačkog dramatičara Heinera Muellera koju će režirati Sebastijan Horvat. Redateljsko-dramaturški dvojac Anica Tomić i Jelena Solarić postavit će autorski projekt U ime oca, u ime majke, dok nas za kraj očekuje slovenski redatelj Žiga Divjak koji će postaviti Vrućinu. Dok nas u Kazalištu KNAP očekuje scenska adaptacije zbirke priče Woody Allena pod nazivom Nuspojave.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.