mimladi

7. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska počeo raspravom o zapošljavanju mladih

Otvoren je 7. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji je u ponedjeljak 25. 11. 2019. godine s početkom u 18 sati započeo okruglim stolom “Perspektiva u stečaju” na kojem su donositelji odluka i poduzetnici govorili o temi zapošljavanja mladih. 

Sudionici okruglog stola bili su: 

 

-dr. sc. Božo Petrov, MOST,

-Marko Burčul, mag. oec., Booking.com,

-Luka Zrinski, mag. oec., Glavni tajnik Foruma mladih SDP-a,

-Ivan Vidiš, mag. pol., predsjednik Mladeži HDZ-a.

7. Tjedan je otvorila predsjednica SSMH Jelena Slavić Miljenović riječima pozdrava te poželjela uspješan rad na petodnevnoj konferenciji pod nazivom “Put do slobode ili slobodan pad?”.

Moderator David Pranjić uveo je sudionike u temu zapošljavanja mladih kroz predstavljanje rezultata istraživanja unutar projekta Kompas koje je SSMH proveo u svibnju 2019. godine. Rezultati pokazuju kako većina ispitanika istraživanja nije upoznata s aktualnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja i kako 70% mladih nije upoznato s pojmom društvenog poduzetništva.

Marko Burčul, upozorio je kako pri planiranju razvoja tržišta rada trebamo voditi računa o brzom napretku tehnologije u budućnosti. Zbog brzog razvoja modernih tehnologija i umjetne inteligencije, prema Burčulu, nužno je usmjeriti tržište rada prema poslovima koje neće biti moguće zamijeniti naprednim tehnologijama i strojevima.

Luka Zrinski je poručio kako se mladi u Hrvatskoj susreću s tri glavna problema: veliki odlazak mladih, niska prosječna plaća te neusklađenost sustava obrazovanja i tržišta rada. Također, poručio je kako sve mjere zapošljavanja trebaju imati detaljno osmišljen i razvijen strateški plan i transparentnu sliku u društvu.

Božo Petrov jasno je naglasio kako se nada liberalizaciji tržišta rada i smanjivanju poreznih opterećenja. Također, naglasio je kako Hrvatskoj nedostaju ključni strateški planovi za razvoj koji bi mlade potaknuli na ostanak u Hrvatskoj. Petrov je dodatno naglasio kako postoji niz mjera koje su izvedive za prosperitet mladih u Hrvatskoj za što je, između ostalog, ključno provesti kvalitetnu poreznu reformu u smjeru poticanja pozitivne gospodarske klime.

Ivan Vidiš je napomenuo kako Vlada Republike Hrvatske aktivno razmišlja o mladima i o izazovima s kojima se mladi suočavaju te je predstavio pozitivne trendove po pitanju zapošljavanja mladih u Hrvatskoj.

Vidiš je napomenuo kako je mjera samozapošljavanja najuspješnija zbog poticanja mladih na aktivno samostalno zapošljavanje. 
 

Svi govornici su se složili oko toga da se Hrvatska treba suočiti s budućnošću koja donosi velike promjene na tržištu rada zbog razvoja tehnologije, ali i kako u Hrvatskoj postoji bolja perspektiva za život ako se zajednički za nju potrudimo i u to uključimo mlade.
 

Tjedan SSMH se nastavlja tribinom Ulaz slobodan – od djela do zajedništva na kojoj će sutra, 26. 11. u 19 sati Hrvatskom školskom muzeju stručnjaci iz različitih umjetničkih područja mladima osvijestiti presudni značaj umjetnosti za doživljaj ljudskog dostojanstva. Miroslav Mićanović, Anita Ruso, Iva Šverko i Melita Omeragić govorit će o ulozi umjetnosti u oblikovanju ljudskog zajedništva i potaknuti mlade na ostvarenje izvrsnosti kroz vlastita umjetnička djela.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.