mimladi

Luka Prgić – Od riječi do riječi, repanje liječi!

Svi koji slušaju rap glazbu, a pritom imaju smisla za sklepati smisaone rap stihove, posljednjih su tjedana u euroforičnoj atmosferi pratili prve epizode novopokrenutog, regionalnog Rap Campa. Stoka, Fil Tilen i Raay kao glavni suci natjecanja odabrali su 12 kandidata, a samo jedan bit će nova reperska zvijezda. U ovom intervjuu imali smo priliku razgovarati s jednim od perspektivnijih natjecatelja koji je glasovima publike već prošao u treći krug, a kojeg smo upoznali na konferenciji Suprotive u Otočcu, u sklopu projekta Kompas, za koju je također našao vremena obzirom na važnost tog projekta za sve mlade. 

Luka Prgić mlada je nada hrvatske rap glazbene scene, a svoje prve rap stihove počeo je pjevati čim je progovorio. Sve mu je bilo u ritmu i rimama, a roditelji i prijatelji često su testirali njegovu vještinu dajući mu nepovezane sintagme ili rečenice od kojih bi morao napraviti pjesmu, međutim, svaki put Luka bi se snašao i već za nekoliko trenutaka iz ruke bi izvukao nove rime i pravi ritam. 

 

Pjesme sam počeo pisati sa 8 godina. U početku su to bile kratke dječje pjesmice, ali vrlo brzo sam pisao tekstove i na dvije stranice A4 papira. Nedugo zatim počeo sam slušati rap i vremenom sam otkrio da je to moj način izražavanja i da mi takva glazba odgovara.

 

Tko su ti bili uzori i gdje pronalaziš inspiraciju? 

 

Prvi reper kojeg sam slušao bio je Edo Maajka. On mi je tada bio uzor. Do danas sam ostao vjeran tom „old school“ stilu. Trenutno slušam Stoku, Tram 11, General Woo, Frenkija i ostale. Inspiracija dolazi iz različitih izvora, ali je uvijek tu. Nekad je to neka pjesma koju čujem, nekad je dovoljan beat i riječi mi same dolaze, a ponekad samo poželim ispričati priču, napisati pjesmu za neku prigodu, ili spontano repati u ekipi prvenstveno iz zabave. 

 

Prga, kako ga inače zovu svi oni koji ga znaju pod umjetničkim imenom, već je objavio niz svojih pjesama na Youtube kanalu, a one su između ostalog: Fali – Ljubavna, Budi jak – motivacijska, Život Srednjoškolca, Božićna… 

 

O kojim temama najviše repaš? 

 

Od svega po malo, no uvijek nastojim pjesmom prenjeti smislenu poruku. Ne volim nasumično nabacati riječi samo tako da imam pjesmu. Želim ostaviti dojam na ljude koji ju slušaju.

 

Što očekuješ od rap campa i kakvi su ti planovi? 

 

Ovdje sam prepoznao priliku pokazati ljudima što mogu i dobiti jedno veliko iskustvo koje će mi pomoći u mom napretku. To je ujedno i prvi hip hop talent show u Hrvatskoj, a možda i zadnji pa zato nisam htio prokockati šansu. Veliki je uspjeh to što su me uopće odabrali u top 12 od preko 400 prijava. Najbolja stvar je da me Stoka odabrao u svoj tim, a upravo to sam želio. Sve je za sada baš kako sam i zamišljao. Naravno da bih htio pobijediti, ali to nije glavni razlog zašto sam se prijavio. Drago mi je da sam prošao u drugi krug. Svjestan sam da ima boljih, ali ima i lošijih od mene, što bude – bude. Neka bolji pobijedi!

 

Luku očekuje još mnogo izazova u ovom pothvatu, ali onaj najvažniji je sutra – glasovanje. Ako već niste pogledali epizodu rap campa i čuli uhu ugodne i smislene stihove potičemo vas da ih poslušate na youtube kanal rap campa.

Nažalost, svaki tjedan jedan iz tima ispada, a o tome tko ide dalje odlučujete baš vi! Kandidat koji skupi najmanje glasova ne prolazi dalje.  Glasovanje će biti otvoreno do sutra do 12h. 

 

Ukoliko želite podržati Luku možete vrlo jedostavno glasovati putem linka: Incident Team:

 

http://bit.ly/RC_Incident_3

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.