mimladi

Natko Bošnjak – od honorarnih poslova do tvrtke s poznatim klizalištima brenda Ice Wonderland

Natko Bošnjak je mladi poduzetnik koji je do poduzetništva došao kroz honorarne poslove, a danas je dio jedne od vodećih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i montažom klizališta i ledenih parkova.

 

Mladi si poduzetnik, kako si krenuo, što je sve obilježilo tvoj poduzetnički put do sada?

 

U poduzetničke vode krenuo sam dosta rano, sredinom dvadesetih. A nekoliko godina ranije krenuo sam s honorarnim poslovima koji su bili vezani uz atletiku, sport kojim sam se i sam dugo bavio. Tako je i moj prvi poslovni doticaj s ledom bio vezan uz sport. Naime radio sam na raznim sportskim  događanjima pa tako sam se uključio i u priču s Klubom hokeja na ledu Medveščak, jedan dio rada sam volontirao, a onda i radio poslove vezane uz održavanje leda, gdje sam naučio brojne korisne stvari koje su mi pomogle na početku priče s Ice Wonderlandom, koja je danas jedna od vodećih tvrtku u Hrvatskoj koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i montažom klizališta i ledenih parkova.

 

Imaš i svoj start-up, u kojoj je on sad fazi?

 

Zajedno s kolegama osmislio sam sustav sigurnog parkirališta za bicikle Bike2Lock koje omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje, a da tako budu zaštićeni od krađe i svi vitalni dijelovi bicikla (okvir, kotači, upravljač i sjedište) tijekom parkiranja na javnim površinama. Ovaj projekt, koji je nagrađivan nagradama i s kojim smo putovali u inozemstvo i imali predstavljanje u Hrvatskoj i u inozemstvu, trenutno je u “on hold” fazi. Naime kvalitetna realizacija ovog projekta iziskuje veliki budžet, stoga smo ga odlučili zamrznuti do novih financijskih ulaganja. Ponekad nažalost dobra ideja nije dovoljna.

 

Danas je tvoja tvrtka poznata po klizalištima brenda Ice Wonderland koja će se ove zime moći vidjeti u brojnim gradovima diljem Lijepe Naše. Reci nam nešto o ovom poslu?

           

Ice Wonderland je brend koji je u zadnjih nekoliko godina postao prepoznat kao sinonim za kvalitetna klizališta i ledene parkove koje prema potrebi klijenata prodajemo ili dajemo u najam te projektiramo, postavljamo – montiramo i demontiramo, nudimo tehničku podršku, vodimo, osmišljavamo promociju i zabavne programe – pružajući tako “ključ u ruke” uslugu. Osim klasičnih klizališta i ledenih parkova u svojoj ponudi imamo i dodatne zabavne sadržaje poput ledenih tobogana, grudališta, staza za ledene autiće, bicikle i tube. Međutim ono što nas izdvaja su i naša pametna softverska rješenja koja razvijamo u partnerstvu s jednom tvrtkom iz Italije. 

Uvijek nastojimo našim klijentima ponuditi najpovoljnija rješenja, a osim troškova postavljanja i najma klizališta, za gradove ili privatne poduzetnike koji ulažu u klizališta, postoje i naknadni troškovi struje i vode, stoga s našom aplikacijom mjerimo sve vanjske parametre koji utječu na led (temperatura, vjetar, doba dana, učestalost korištenja leda tijekom dana).Kako bismo što bolje regulirali rad naših rashladnih sistema u realnom vremenu uključujemo i softverska rješenja koja razvijamo u partnerstvu s jednom tvrtkom iz Italije. Prošle smo godine imali testno postavljanje sustava i uspjeli smo sniziti dodatne troškove za 40% u odnosu na konkurentnu firmu koja je postavljala klizalište godinu prije godinu dana.

 

Kažu bez timskog rada svi uspjesi su kratkotrajni – tko sve čini Ice Wonderland tim?

 

Naš tim je znamo se šaliti druga najjača karika u Ice Wonderlandu, nakon našeg “jakog i izdržljivog” leda. Naš tim radi cijelu godinu kako bismo u tih 30-40 dana dok traje sezona klizališta isporučili uslugu na vrhunskom nivou. Kako bi operativni dio tima koji rade na terenu – montaži i demontaži, vođenju i održavanju, provedbi događanja i programa – mogao  kvalitetno obavljati svoj posao, tijekom cijele godine strateški dio tima radi na analizi tržišta, promociji brenda, skladištenju i održavanju opreme i ostalim administrativnim stvarima. Budući da su naše lokacije gradovi i mjesta diljem Hrvatske veliki dio našeg tima su lokalni sezonci koje zapošljavamo u njihovim gradovima, na što smo vrlo sretni da barem jednom dijelom možemo dati svoj doprinos podizanju zapošljavanja u Hrvatskoj. 

Trudimo se dati priliku i studentima željnima rada i stjecanja novih znanja i vještina, te su i sad otvorena neka radna mjesta po gradovima za razne pozicije – pa pozivamo sve na prijave.

 

Često čujemo da se u Hrvatskoj ne može uspjeti, tvoja priča jedna je od onih koja pokazuje da je to itekako moguće. Što bi poručio mladima koji su tek na početku svog poduzetničkog puta?

 

Upornost je ključ uspjeha. Ona podiže motivaciju kada su teži dani, podupire ustrajnost i marljivost kada su radni sati dugi i otvara ideje za prevladavanje izazova. Uspjeti u Hrvatskoj moguće je, ponekad teže, ali baš zato što je naše, zato je i ljepše. 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.