mimladi

Kamo otići ovoga ljeta?

I dok na kalendaru odbrojavate dane do kraja nastave i ljetnih rokova ili pak početka godišnjeg odmora, i pritom planirate kako ćete kvalitetno i smisleno provesti ljeto pred sobom, zastanite na trenutak pred sljedećim redcima jer možda vas samo oni dijele od najbolje odluke koju možete donijeti.

Za one koji još nisu čuli, Svjetski savez mladih Hrvatska prošle je godine prvi puta organizirao Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku, a 35 sretnih i zadovoljnih sudionika bili su nam najveća motivacija da i ove godine prionemo na posao i potrudimo se mladima u Hrvatskoj ponovno omogućiti taj ljetni akademski susret.

Pitate se o čemu će biti riječ? Okosnica Ljetne škole bit će edukacija o ljudskom dostojanstvu te početku i kraju života, s vrlo zanimljivim pripadajućim podtemama poput priziva savjesti, intrauterinog razvoja, prenatalne dijagnostike, umjetne inteligencije i ostalih. Drugim riječima, životne i aktualne teme bitne za svaku osobu koja promišlja i teži ka pronalasku istinitih odgovora.

Sada vjerojatno pomišljate – odlično, ali kako bi uopće mogla izgledati edukacija o tako kompleksnim temama? Odgovor je interdisciplinarno jer je to jedini ispravan pristup bioetičkim pitanjima. Stručni predavači iz područja medicine, prava i filozofije ponudit će vam cjeloviti uvid u problematiku kroz prizmu najnovijih medicinskih spoznaja, pravnih regulacija u Hrvatskoj i svijetu te različitih kulturoloških i filozofskih ideja. Osim predavanja, održat će se interaktivne radionice, među kojima se posebno ističu debate. Za neke je to možda izlazak iz sigurne zone, za druge prilika koju će jedva dočekati, ali svi će se sudionici složiti (bar je tako bilo lani!) da su na taj način razvili vještine komunikacije i ojačali sposobnost kvalitetne argumentacije.

Svaka škola osim obrazovne ima, ili bi bar trebala imati, i odgojnu komponentu. Naša škola namijenjena je budućim i sadašnjim mladim intelektualcima u čijim životima želimo biti jedan kotačić koji će im pomoći u odgoju vlastitog duha kako bi pronalazio istinu, čak i u najkompleksnijim temama.

Ako ste od onih koji jako paze čemu će pokloniti svoje slobodno vrijeme i ovi vas redci nisu do kraja uvjerili, upitali smo za vas prošlogodišnje sudionike zašto biste se trebali prijaviti na našu Ljetnu školu pa evo nekoliko odgovora:

Glavni razlog je povezivanje s novim ljudima koji dolaze utvrditi ili raspraviti svoj stav oko nekih važnih životnih pitanja. Rasprava “iza kulisa” se obično protegne na ostala životna pitanja, a ne samo ona koja se raspravljaju u programu tako da osim gradnje svog stava, tu je upoznavanje ljudi na jedan drukčiji način od onoga na koji smo navikli, suživot i snalaženje u pomalo nesvakidašnjem okruženju i definitivno odmor od obaveza, reklo bi se “bijeg od stvarnosti”. (Juraj Jug)

Trebao bi se prijaviti svatko tko se u profesionalnom ili privatnom životu susreće s bioetičkim pitanjima i želi o njima argumentirano raspraviti sa stručnim ljudima, uz međusobno poštovanje. Pohađanje Ljetne škole bioetike mi je uvelike obogatilo život, upoznala sam predivne ljude i stekla nova prijateljstva. Iako kao liječnica imam prilike prisustvovati raznim školama i kongresima, Ljetna škola bioetike je poseban spoj opuštene, prijateljske atmosfere i stručnih predavanja i rasprava. (Ana Magličić)

I za kraj, ostala sam vam dužna još nekoliko ključnih informacija, mali trik kako biste tekst pročitali do kraja 🙂 Ljetna škola održat će se od 29.7. do 4.8. 2019. u Šibeniku, prijaviti se mogu svi zainteresirani mladi od 18 do 30 godina, a predznanje o temama, iako korisno, nije nužno. Dobrodošli su svi koji žele obogatiti svoje znanje, oplemeniti svoj duh i steći nova prijateljstva.

Više informacija možete pronaći na Facebook stranici Ljetne škole: https://www.facebook.com/events/430530964410662/

Prijaviti se možete (i želite!) na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/ws7Tx9X3HPDq4YJr8

I za kraj, preostalo mi je samo odgovoriti vam na pitanje iz naslova.

U Šibenik, naš lijepi Šibenik.

Vidimo se!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.