mimladi

Što nakon srednje/faksa?

Ove srijede, 19. lipnja 2019. u 18 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Svjetski savez mladih pod projektom “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici” organizira Okrugli stol pod aktualnom temom “Što nakon srednje/faksa?” na kojem će sudjelovati Ivana Lesandrić – saborska zastupnica, Tea Babić – ambasadorica EU karijera, Sandro Kraljević – vlasnik tvrtke MindLab.

Trenutno mjere aktivne politike zapošljavanja koristi 33.649 osoba u Hrvatskoj među kojima se nalaze i osobe na Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Prema anketi poslodavaca većina njih koristi mjeru SOR-a, ali ne može se reći da ista većina nakon isteka ugovora na određeno produžuje radnicima ugovor.

Također podatak koji upućuje na problem je i taj da danas više od polovice mladih radi na ugovor na određeno što uzrokuje financijsku nesigurnost i kasnije osamostaljivanje od obitelji. S druge strane sustav obrazovanja ne ide u korist stanju na tržištu rada s obzirom da ima premalo prakse, a poslodavci upravo kao jedan od važnijih problema pri zapošljavanju novih radnika ističu nedostatak iskustva.

Gdje se nalaze rješenja? Koje promjene uvesti? Kako sve navedeno utječe na mlade, a time i na demografsku politiku? Zašto se ne potiču zanimanja sa srednjom stručnom spremom? Kako
uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta – samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati na ovom okruglom stolu.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u EU, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi 15-24 godine iznosi 24,5% te se nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti mladih 15-24 godine tako je pala tek s 45,5 posto u 2014. godini na 44,6 u 2015., s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU.

“Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici” projekt je platforme Suprotiva, u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji je pokrenut s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Projekt Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici financiran je sredstvima Europske komisije, putem Agencija za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu programa Erasmus plus.

Pozivamo vas da se kao predstavnici medija odazvete na događanje te s nama podignete svijest u javnosti o važnosti promjena na području samozapošljavanja i zapošljavanja mladih.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.