mimladi

Preporuka za dobre Netflix serije & chill

Svi imamo one dane kad nam se ne raditi apsolutno ništa, već se samo želimo zavaliti u kauč, upaliti dobru seriju i tako provesti sate. Možda nam se to vrijeme sve više i više bliži jer dani postaju sve kraći, večeri sve hladnije i što onda drugo raditi nego upaliti Netflix te pogledati nešto dok smo ušuškani u toplu dekicu.

Izvor: Unsplash

Evo nekoliko preporuka za chill dan uz televiziju nekih malo manje poznatih serija na Netflixu, ali i onih malo poznatijih

Ingobernable

Ingobernable ili ti neukrotiva je vrhunska meksička glumica poznata po ulozi Terese u seriji Kraljica juga slične tematike. Ukratko, žena predsjednika Mexica bude upletena u njegovo ubojstvo te mora pobjeći iz predsjedničke vile i dokazati svoju nevinost i ne povezanost sa narco kartelima. Zanimljiva, intrigantna i dobra krimi priča. Preporuka ako volite serije na španjolskom (nema veze sa nekadašnjim meksičkim sapunicama gdje se mlada dama zaljubi u bogatog mladića), krimi svijet i dobar zaplet. Jedini minus je što nema treće sezone (iz političkih razloga se ne planira njezino snimanje) pa vam kraj ostane pomalo nedorečen…Ali, pogledajte i prosudite sami.

La casa de Papel

Nisam ljubitelj onog što ljudi masovno gledaju, hvale ili komentiraju i obično onda to masovno ni ne pogledam i uopće nisam upućena u radnju. Serija me privukla nazivom, ali i maskama koje sam shvatila odmah da su Dalijeve i odlučila sam joj dati priliku. Prva epizoda me ubila u pojam i nije mi bila ništa posebno, no dala sam joj drugu šansu. Dakle, priča je sljedeća. Profesor je sasvim obični lik koji živi u Španjolskoj i san mu je opljačkati španjolsku kovnicu novca. Okuplja ekipu, naizgled šaroliku i totalno nesposobnu za bilo što, a kamoli pljačku takve značajne i čuvane institucije. Obućava ih za pljačku do najsitnijeg detalja, a jedina dodirna točka svih njih je ta što su svi sitni lopovi i trebaju novac. Ono što je uvjet da se priključite ekipi je da nikad ne smijete otkriti svoj identitet te kao ime uzeti ime bilo kojeg grada na svijetu. Tu priča dobiva i onu ljubavnu notu pa se i taj uvjet prekrši, a naizgled smotana ekipa doista ispadne briljanta. Vjerojatno vam je već poznat jer se o seriji puno pisalo.

Izvor: Unsplash

Incastrati

Svi smo čuli za talijansku mafiju. Ovo je priča o njoj, ali na beskrajno humorističan način. Priča je ovo o dvojici običnih majstora od kojih je jedan zaljubljenik u kriminalističke serije i to toliki da ga je čak zbog toga i žena ostavila dok je drugi pravi mamin sin koji i sa 40 godina ne smije reći ne mami s kojom živi i koja ne dopušta žene u sinovu životu. Ta dvojica majstora nađu se upleteni u ubojstvo s kojim je naravno povezana mafija, ali oni uopće nisu svjesni gdje su zapeli i da je situacija toliko opasna da ih može koštati života. Oni se kroz humoristične trenutke suočavaju s mafijom, a na kraju… Nije bitno, pogledajte sami. Svakako jedna opuštajuća, simpatična i humoristična serija.

Wrong side of the track (špa. Entrevías)

Radnja je smještena u kvartu Entrevías, najsiromašnijoj četvrti u Madridu, a prati Tirsa Abantosa, bivšeg vojnog čovjeka koji vodi željezariju, čija je monotona svakodnevna rutina uzdrmana kada njegova neobuzdana i buntovna usvojena unuka tinejdžerica, Irene, vijetnamskog podrijetla, organizira  sa imigrantom kolumbijskog porijekla, Nelsonom, krađu heroina od dilera Sandra. Dok je mladi par planirao prodati drogu i zajedno pobjeći, plan se izjalovi, a nju Sandro i njegovi razbojnici nasilno otimaju. Tirso se zatim udružuje s korumpiranim policajcem Ezequielom kako bi se suočili s kriminalcima iz susjedstva.

Zapletena radnja, akcijska serija za ljubitelje adrenalina i malo živopisnosnti, ali opet sa dozom španjolskog humora. Čak se i stari Tirso, gunđavi djed, uspijeva zaljubiti. Detaljnije nećemo jer seriju svakako vrijedi pogledati.

Astrološki vodič za slomljena srca (eng. An Astrological Guide for Broken Hearts)

Neudata i u svojim tridesetima, Alice radi kao skromna asistentica produkcije na maloj televizijskoj mreži u Torinu. Da stvar bude gora, njen bivši dečko Carlo uskoro će se oženiti i postati otac. Alice se slučajno susreće s Tiom, glumcem iz glavne sapunice ove produkcijske kuće i samoproglašenim astrološkim guruom, koji uskoro postaje njezin osobni astrološki vodič za slomljena srca. Alice je toliko skromna cura da se svatko od nas  s njom može poistovjetiti.

Na kraju, upozna nekoga koga je najmanje očekivala i s kojim će živjeti sretno do kraja života, a tko je to, morate zaključiti sami.

Zabavna, duhovita, pitka i lako gledljiva serija. Talijanski humor obara s nogu, a zavrzlame i otkačen život glavne glumice pravo je osvježenje za večeri prije spavanja.

Chicas del cable (eng. Cable girls)

Godine 1928. u Madridu počinje s radom moderna telekomunikacijska tvrtka. Serija prati živote četiri mlade žene nakon što počnu raditi za ovu tvrtku koja im nudi pristojnu plaću i malo neovisnosti. Svaka žena ima drugačiji razlog za pridruživanje tvrtki. Alba Romero, koja se zove Lidia Aguilar kako bi prikrila svoj identitet, traži posao u telekomunikacijskoj tvrtki te završila misiju koju ima. Ángeles Vidal je mlada majka koja radi kako bi pomogla svojoj obitelji i najiskusnija je operaterka na centrali u telekomunikacijskoj tvrtki. Carlota Senillosa želi posao u telekomunikacijskoj tvrtki kako bi pobjegla od oca koji je kontrolira i svog krutog života u visokom društvu, a Marga Suarez pridružuje se tvrtki kako bi započela novo poglavlje svog života. Četiri žene počinju stvarati blisko prijateljstvo i zajedno vode svoje sentimentalne živote i posao. Serija otkriva poteškoće s kojima su se suočavale zaposlene žene u Španjolskoj 1920-ih, a posebno teška ograničenja prava španjolskih žena u društvu kojim dominiraju muškarci.

Svaka epizoda serija je toliko dinamična, a kraj svake toliko vuče da stisnete onaj gumbić sljedeća epizoda. Serija je zarazna, puna životnih situacija i problema i jednostavno ju morate pogledati. Nećemo odavati kraj, ali je svakako nešto što ne očekujete.

Izvor: Unsplash

The war next door (hrv. Susjedi iz pakla)

Nakon incidenta u kojem Leonor, siromašna u novcu, ali bogata u ljubavi, na lutriji osvoji kuću u luksuznoj četvrti njezin život i život njezine obitelji neočekivano će se preokrenuti.  

Serija prati dvije obitelji koja spletom okolnosti postaju susjedi – jednu bogatu, ugledn u društvu, osornu a drugu koja je siromašna, poštena i dobroćudna. Njihove se obitelji isprepletu ljubavnim vezama njihove djece i oni se htjeli – ne htjeli moraju početi družiti.

Urnebesna meksička serija koja ponovno nije nimalo slična onima na koje smo kao djeca navikli. Ova serija je živa komedija (s elementima meksičke sapunice, barem što se tiče odnosa bogati-siromašni), a glumci su toliko uživljeni u uloge da mislite da drugi ne bi ni odgovarali profilu lika.

Priča je ovo koja će nas zasigurno naučiti da novac nije najbitnija stvar u životu već zajedništvo, obitelj, ljubav i toplina doma.

Lupin

Francuski planetarno popularni lopov koji je zaludio svijet. Snimljena prema književnom djelu, prikazuje život jednog afroamerikanca u Francuskoj po imenu Assane Diop. Naravno, obilježen prošlošću zbog svoje boje puti postaje ni manje ni više nego lopov, ali onaj pravi i neuhvatljivi. Assaneovom ocu njegov poslodavac, bogati i moćni Hubert Pellegrini, smjestio je krađu skupocjene dijamantne ogrlice i umire u svojoj zatvorskoj ćeliji, ostavljajući četrnaestogodišnjeg Assanea da se sam brine za sebe na ulicama Pariza. Dvadeset pet godina kasnije, inspiriran knjigom o džentlmenu lopovu Arsèneu Lupinu koju mu je otac poklonio za rođendan, Assane kreće osvetiti se obitelji Pellegrini, koristeći svoju karizmu i majstorstvo lopovluka, prijetvorbi i maskiranja kako bi razotkrio Hubertovo zločine. Nedavno je izašla i treća sezona, a svaka  je intrigantna na svoj način. Naš Lupin uvijek nađe načina da nekoga opljačka, a da ostane neprimjetan.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.