mimladi

Najbolji prijatelji iz djetinjstva – plišani medvjedići

Dan plišanih igračaka obilježava se 28. listopada. Mnogi od nas još uvijek čuvaju plišanu igračku koja je zapravo bila najbolji prijatelj tijekom odrastanja. No, znate li da slatki Teddy bear dolazi iz politike?

Teddy bear

Plišani medvjedić dolazi, vjerovali ili ne, iz Bijele kuće. Predsjednik Theodore Roosevelt zvan Teddy zaslužan je za današnju priču. Roosevelt je obnašao predsjedničku dužnost od 1901. godine do 1909. godine. To razdoblje obilježeno je krizom industrije ugljenom. Mnogo nezadovoljstva, štrajkova, no problem je bio riješen. Nakon sprečavanja industrijske katastrofe Roosevelt je prihvatio poziv na kratki odmor kod guvernera Mississippija, Andrewa Longina. Odmor su odlučili provest u lovu na medvjede. Organizirali su kamp s lovcima, šatorima, konjima i lovačkim psima. Predsjednik je bio nestrpljiv te je htio odmah prvi dan vidjeti živog medvjeda. Glavni vodič za lov na medvjeda bio je Holt Collier koji je dobro poznavao to područje te koji je tijekom svog života ubio više od 3000 medvjeda. Psi su osjetili miris medvjeda te su se svi bacili u potjeru. Psi su stjerali medvjeda, a Collier je zamahnuo puškom i razbio medvjedu lubanju te ga zatim zavezao za drvo čekajući predsjednika da ga ubije. Kad je predsjednik stigao, naišao je na stravičan prizor te je odmah naredio da se medvjed odveže. Collier je tada prišao medvjedu i nakon teške borbe ubio medvjeda nožem. Vijest o suosjećajnoj gesti proširila se državom, a karikaturisti su se bacili na posao. Najpoznatiji crtež Clifforda K. Berrymana prikazivao je predsjednika kako štiti malog prestrašenog medvjedića.

Bračni par Michtomovi, židovski imigranti iz Rusije s dućanom sa slatkišima u Brooklynu, uredio je izlog sa plišanim medvjedićem koji je vlasnica tijekom noći sašila nakon što je država čula priču iz lova. Medvjedić je odmah privukao pažnju i mnogi su ga htjeli kupiti. Bračni par je mislio da im je potrebno dopuštenje iz Bijele kuće te su plišanu igračku poslali predsjedniku kao dar za njegovu djecu i pitali hoće li mu smetati ako igračka bude nosila njegovo ime “Teddy”. Teddyjev medvjedić je postao toliko popularan da je bračni par napustio posao sa slatkišima i potpuno se posvetio proizvodnji plišanih medvjedića.

Izvor: Pixabay

Zašto su igračke važne?

Sjećate li se svoje omiljene igračke? Svako dijete veže lijepe uspomene iz djetinjstva upravo zbog igračaka. Igračke su bile upravo te koje su utjecala na vaše obrazovanje i razvoj. Upravo zbog toga djeca predškolske dobi uče kroz igru, igračke i zabavnu umjetnost, odnosno igračke su te koje dijete pripremaju za život odraslih.

Motoričke sposobnosti

Igračke su glavna motivacija da djeca u najranijoj dobi koriste ruke i noge. Jednom kada beba nauči puzati i sjediti upravo će je igračke potaknuti da se kreće prema njima. Svi smo bar jednom primijetili kako se malo dijete muči kako bi dohvatilo svoju omiljenu igračku. Nadalje, igračke su alat za poboljšavanje motoričkih sposobnosti. Crtanje, oblačenje lutki, upravljanje biciklom, autićem i sl. djeca koriste osjetilo vida i dodira. ali osim toga, igračke omogućuju razvoj koordinacije i ravnoteže.

Emocionalni razvoj

Igračke su portal u kreativnost. Djeca igranjem počinju koristiti maštu, a igračke su glavni alat za to. Igračke su predmeti koje dijete može dodirnuti, opipati, promijeniti kao npr. igranje s bojama, glinom, akcijskim figuricama, autićima. Takvom igrom zapravo se razvija vještina donošenja odluka u ranoj dobi. U igri se izražavaju emocije bilo da se dijete igra uloga s različitim likovima, kostimima ili ljulja bebu dok spava.

Društveni razvoj

Igračke povezuju djecu na interakciju s odraslima i vršnjacima. Kroz igru uče se suradnji, dijeljenju, poštovanju, disciplini i komunikaciji. Upravo se pomoću igračaka i igre djeca međusobnu povezuju, ali povezuju se i s odraslima svih dobi.

Kognitivni razvoj

Upravo igračke i igra potiču dijete na koncentraciju, pažnju i pamćenje. Društvene igre, ploče za crtanje, bojanke, slikovnice, glazbeni instrumenti, sve to je ključni alat za razvoj djeteta. Učenje kroz igru je najbolji način usvajanja novog gradiva. Djeca su doista spužve koje upijaju, a to je zato što im se novi jezik, nova vještina pokazuje kroz zabavu. Rješavanje problema je upravo vježbanje moždanih vijuga kroz zabavne zadatke

Izvor: Pixabay

Umjesto zaključka

Plišani medvjedić, ali i sve ostale igračke izuzetno su bitne za djecu. Djeca bi se trebala igrati što je duže moguće jer upravo kroz igru uče nove vještine, poboljšavaju koncentraciju. No, osim toga bitno je da se i roditelji igraju s djecom. To je danas možda postao ključan problem jer odrasli nemaju vremena ili su preumorni i neraspoloženi nakon posla. Svi se roditelji danas žale kako im djeca previše vremena provode buljeći u mobitel, a upravo su ti roditelji kupili djetetu mobitel. Zabrana i kažnjavanje djeteta nisu rješenje, rješenje je posvećivanje svom djetetu i odvlačenje od mobitela, bila to šetnja do dječjeg igrališta gdje će se igrati s njim, crtanje, društvene igre. Zaboravljamo da smo kao maleni imali veliku privilegiju što je u svakoj ulici bilo djece s kojima smo se uvijek mogli igrati. Nažalost, danas uz masovno iseljavanje djeca doista jesu usamljena te su često okružena s vršnjacima samo u vrtiću ili školi.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.