mimladi

“Crtić” u ruke i uživajte – obilježavamo Svjetski dan animiranog filma

Svjetski dan animiranog filma obilježava se svake godine 28. listopada u spomen na dan kada je Emile Reynaud, izumitelj praksinoskopa pomoću kojeg nastaje animacija, 1892. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma Pauvre Pierrot (Siroti Pier). Film je nastao kombiniranjem staklenih ploča, koje su bile oslikane ručno, a potom ubacivane u projektor s cilindrom. Slike su se pokretale pomoću tog cilindra, a film je trajao 15 minuta.

Izvor: Unsplash

Mi smo, naravno, odrasli na klasicima Walta Disneya, na Kralju lavova, Snjeguljici i sedam patuljaka, Aladinu ili pak Mulan, a sjećamo li se onih prvih hrvatskih rukom crtanih animiranih filmova?

Profesor Baltazar

Profesor Baltazar hrvatska je animirana humoristična serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Ima ukupno 59 epizoda koje traju od 5 do 10 minuta. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a u cijelom projektu je sudjelovala ekipa od 20 ljudi. Okosnica animiranog crtića je simpatični znanstvenik koji rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć mašte i pozitivne energije. Svi smo ga sigurno barem jednom pogledali i pjevušili zaraznu uvodnu pjesmicu Bal-Bal-Baltazar! Njegovo nasmijano lice uvijek izmami osmijeh, kao i pozitivna energija njegovih sunarodnjaka.

Izvor: Unsplash

Mali leteći medvjedići

Mali leteći medvjedići hrvatsko-kanadska su crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupea, jedna od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija prodana u stotinjak država. Autor i začetnik serije je Dušan Vukotić.

Mjesto radnje je stara šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila. Tamo je dom skupine letećih medvjedića koju predvodi mudri stari medvjed Platon. Tina i Dado, najmarljiviji medvjedići, koji uvijek slušaju Platonove savjete, baš kao i savjete sove zvane Grga najčešće se pojavljuju u crtiću. U svakoj epizodi krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost i vratiti sklad u njihovo obitavalište – šumu. Da ne bi sve bilo idealno brinu se lasice Smradac i Smucalo koji šumu zagađuju otpacima ljudskog napretka. Na velikom odlagalištu smeća u blizini šume često nalaze konzerve, naftu, spojeve i ostale otpatke te neprestano traže načine da poremete miran život letećih medvjedića. U spletkama im se često pridružuje i zbunjena zmija zvana Sliniša. No, najzaposleniji među medvjedićima, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica te braća Joško i Janko uvijek uspiju poremetiti planove nespretnih negativaca.

I tu je prisutna zarazna pjesmica koja kaže: …slistili bi taj pravi mali raj, al neće! Neće Bogme moć jer mali, mali medjedi će doć ko jedan i borit će se svi i šumu spasiti! Zasigurno klasik među generacijama.

Surogat

Ovim se naslovom posebno možemo pohvaliti jer je Surogat crtani film Dušana Vukotića iz 1961., prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film. Surogat je desetominutni crtani film koji je nastao u  prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici. Crtić ima snažnu životnu poruku, a gleda se već u osnovnim školama kako bi djeca uvidjela prolaznost određenih stvari. Film priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe ispuše.

Poučan, kratak, šaljiv i nagrađivan prestižnim Oscarom i drugim nagrada svakako je nešto što ako do sada niste pogledali – obavezno morate.

Izvor: Unsplash

Čudnovate zgodne šegrta Hlapića

Čudnovate zgode šegrta Hlapića hrvatski je dugometražni crtani film iz 1997. Snimila ga je produkcijska kuća Croatia film, a nastao je prema istoimenom dječjem romanu hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Snimljen je za hrvatsko tržište. Gledano po broju gledatelja, Čudnovate zgode šegrta Hlapića najuspješniji su hrvatski animacijski projekt i bio je hrvatski kandidat za Oscara 1997. u kategoriji najbolji inozemni film. U produkciji se osoblje služilo starinskim kamerama za cel od kojih su neke datirale još iz 1938. godine. Autori su se odlučili za antropomorfne životinje kao junake, a za glavni lik izabrali su mišića.

Radnja prati šegrta Hlapića koji je malen kao lakat, veseo kao ptica i hrabar kao kraljević Marko u njegovoj pustolovini. Naime, Hlapić je zaposlen kod majstora Mrkonje kao postolarski šegrt i jednoga dana majstor Mrkonja ga protjeruje iz kuće i postolarske radnje jer jedan klijent nije bio zadovoljan crnim čizmicama za svoje dijete. Hlapić odlučuje čizmice razgaziti i provesti kroz svijet. Na njegovom ga putu prati pas Bundaš, a upoznaje i predivnu i simpatičnu mišicu Gitu koja je ostala siroče te je pobjegla iz cirkusa gdje su je iskorištavali za rad. Negativac je Crni štakor kojemu je zadatak pljačkati stanovnike šume i obližnjih sela, ali na kraj će mu stati maleni Hlapić. Na kraju, Hlapić i Gita vraćaju se majstoru Mrkonji kojemu žele dati crne čizmice, a on i njegova supruga majstorica im se razvesele i svi skupa nastave živjeti sretno do kraja života.

Premda u književnom djelu nema životinja, ovaj poučni animirani film voljet će i mlađe i starije generacije pa ga svakako pogledajte.

Od onih stranih, između ostalih, gledali smo A je to, Loleka i Boleka, vatrogasca Sama i Nogala. Nikako ne smijemo zaboraviti legendarni duo Tom&Jerry koji su i danas popularni među najmlađima.  

A što pogledati od modernijih crtića na Netflixu kojeg velika većina svakodnevno gleda?

Cvrčak i mravica

Cvrčak Ket voli svirati sa svojim bendom i zabavljati bezbrižne kukce iz okolice. Na Cvrčelli zabava nikad ne prestaje, a zima je tek izmišljotina uštogljenih mrava i teoretičara zavjere. U blizini živi mravica Antoneta, u društvu posvećenom graditeljstvu, disciplini i radu. Glazba je strogo zabranjena. Kad se Ket i Antoneta sretnu, među njima se brzo razvija bliskost. Može li Antoneta spasiti cvrčke od zime prije nego što je prekasno? Ovaj poučni i zaigrani animirani film hrvatskog redatelja Luke Rukavine možete pronaći na Netflixu. Scenarij su napisali spomenuti redatelj i Rona Žulj, a producirala kuća Diedra u koprodukciji sa Zagreb filmom. Crtić je preporuka za sve koji vole glazbu, smijeh i dječju neiskvarenost!

Tajni život kućnih ljubimaca

Tajni život ljubimaca (eng. The Secret Life of Pets) je računalno-animirani film iz 2016. godine animacijskoga studija Illumination Entertainment. Film je zaradio 875 milijuna dolara diljem svijeta. Recenzije i kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući osobito inovativnu animaciju i duhovitost scenarija. Pitanje koje si mnogi vlasnici ljubimaca postavljaju – što ljubimci rade kad vi niste doma? Terijer Max živi sa svojom vlasnicom Katie u stanu u New Yorku. I dok ona radi, Max se zabavlja s drugim kućnim ljubimcima u zgradi: mačkom Chloe, mopsom Melom, jazavčarom Buddyjem i papigicom Sweet Pea. Ali Maxov mirni i bezbrižni život dođe svome kraju kad Katie udomi mješanca Dukea, a Max postaje jako ljubomoran. Iznerviran Maxovim ponašanjem, Duke ga pokuša ostaviti u uličici, no obojica se nađu u neprilici kada ih mačke, koje vodi Sphynx Ozone, napadnu i skinu im ogrlice pa sada izgledaju kao beskućnici kojim je za petama inspekcija. No kada Gidget, pomeranka zaljubljena u Maxa, otkrije da je ovaj nestao, ona ga odluči pronaći. Maxa i Dukea spašava bijeli zec po imenu Snowball, vođa bande životinja, koja živi u kanalizaciji i mrzi ljude koji su ih maltretirali i zatim odbacili. Što na kraju bude s Maxom i Dukeom nećemo Vam otkriti. Crtić je sjajan izbor za sve koji kod kuće imaju kućne ljubimce ili one koji će ih tek udomiti.

Mali princ

Mali princ francuski animirani je film snimljen 2015. godine u režiji Marca Osborna na engleskom jeziku. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Antoana de Sant Exuperija.

Izvor: Unsplash

Animirani film prikazuje djevojčicu koja silno želi postati pilotkinja, a stjecajem okolnosti počinje se družiti sa starim avijatičarem koji opisuje kako se sa Malim Princom sreo u Sahari. Djevojčica koja inače živi po strogim odraslim pravilima svoje majke, uz pomoć susjeda avijatičara, ponovno otkriva svoje djetinjstvo te uči o ljudskoj povezanosti koja je suština svih zbivanja, a ono što je zaista bitno vidi se samo srcem.

Pouka koju nosi ovaj crtić je naučiti svakoga od nas, bilo velikog ili malog, jednostavnim i važnim istinama o pravim vrijednostima života.

Svakako bam savjetujemo da na ovaj današnji svjetski dan animiranog filma sjednete pred televiziju, vratite se u djetinjstvo i uživate!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.