mimladi

Kroz kulturni relativizam do Ivanečkog veza – ne isplati se propustiti

Ivanečki kresovi tradicionalna su folklorna manifestacija koja se svake godine održava zadnji vikend u mjesecu kolovozu, a njeni počeci sežu u daleku povijest. Naime, prvi su Kresovi održani 1976. godine pod vodstvom Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec. Cilj ovog događaja jest očuvanje tradicije, plesova i pjesama, slastica kakve su radile naše bake te promocija Ivanečkog veza koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Bitno je naglasiti kako je ovo prilika za vidjeti brojne kulture i tradicije iz raznih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Naime, na manifestaciju dolaze brojna kulturna društva predstaviti svoje plesove, pjesme i običaje. Također, ovo je jedinstvena prilika kada se kulturna društva međusobno upoznaju i razmjenjuju folklorna iskustva. Posjetitelji mogu uživati u raskošnim nošnjama, kreativnim izvedbama i upoznati brojne tradicije. Upravo na ovakvim mjestima do izražaja dolazi kulturni relativizam, pojam koji označava kako niti jedna kultura nije bolja od druge. Stoga, Koprivnički Ivanec promiče upravo to – upoznajmo međusobno svoje kulture i čuvajmo ih zajedno.

Izvor: autorica

Ove godine na kresovima predstavilo se sedam društava: KUD Toplice Varaždinske Toplice, HKUD Slavonija Jakšić, KUD Sveti Križ Začretje, KUD Mihovil Krušlin Šenkovec, KUD Moslavina Kutina, FS Đeram – Zajednica Mađara Grubišnog Polja i KUD Rudar Glogovac te, naravno, domaćin DIF Koprivnički Ivanec.

Specifično je što manifestacija započinje mimohodom društava po Koprivničkom Ivancu uz pjesmu i ples do crkve Svetog Ivana Krstitelja gdje se župnik obraća sa par riječi svim društvima. Zatim slijedi šetnja do prvog raskrižja u selu gdje svako društvo izvodi kratku točku što okuplja brojne mještane koji im pripreme domaće kiflice, orehnjače i makovnjače, štrukle, pogače i domaće vino te sokove. Nakon toga, odlazi se do drugog raskrižja gdje se također pleše i nakon toga odlazi se do društvenog doma na nastup.

Izvor: autorica

Prije početka programa svi članovi društava i posjetitelji imaju priliku prošetati po malenoj izložbi Ivanečkog veza koji vrijedno šivaju Ivanečke vezilje što je iznimno cijenjena vještina. Uz izložbu u ponudi su brojni tradicionalni kolači i likeri domaće izrade koji će vas oduševiti.

Izvor: autorica

Program je zamišljen na način da svako društvo kroz svoju izvedbu predstavi svoju tradiciju, plesove, pjesme i nošnju. Nakon nastupa poslužuje se večera za sva društva i nakon toga zabava za sve posjetitelje te druženje.

Ivanečki kresovi manifestacija su koja je od velikog značaja za očuvanje i promicanje tradicije područja Koprivničko-križevačke županije koja je se svake godine sve više razvija i nudi priliku mladima za upoznavanje i uključivanje u svijet folklora. Tradicija – to smo mi sastavni je dio našeg identiteta zbog čega je nikako ne smijemo zaboravit. Nešto stariji imaju priliku mlade podučiti čuvanju recepata, načinu druženja i zabavljanja te pružiti uvid u to koliko se toga promijenilo. Svoje običaje uvijek trebamo nositi sa sobom i ponosno ih predstavljati te čuvati gdje god se nalazili.

Ako ove godine niste bili na Ivanečkim kresovima ili prvi puta čujete za ovu manifestaciju, svakako sljedeće godine posljednje subotu u kolovozu dođite u Koprivnički Ivanec jer, vjerujte, nećete požaliti.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.